loader
Foto

Galerie foto

La mulți și frumoși ani, Draga Olteanu Matei!

În cinstea actriţei, Casa de Producție TVR v-a invitat să urmăriți un spectacol din Arhiva de Aur a Televiziunii Române: „Comoara din deal” , de Corneliu Marcu.

 

Draga Olteanu Matei s-a născut în 24 octombrie 1933 la Bucureşti.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” în 1956 iar în luna septembrie a aceluiași an a debutat în piesa „Ziariștii”, de Alexandru Mirodan.

(w882) draga olte

A interpretat magistral „Coana Chirita”, după Alecsandri, pentru care a scris și un scenariu de film în două serii (Coana Chirița - 1986 și Chirița la Iași 1987). A jucat în „Gaițele” de Kiritescu (1977), „Căruța cu paie” de Mircea Ștefanescu, „Hagi Tudose” de Barbu Ștefănescu Delavrancea, „Domnișoara Nastasia” de G.M. Zamfirescu, „Pisica în noaptea de Anul Nou” de D.R. Popescu, „Autorul e în sală” de Ion Băiesu, „Azilul de noapte” de Maxim Gorki, „Crima pentru pământ”, o dramatizare după romanul cu același nume al lui Dinu Săraru.

A făcut o carieră plină de succes și în Televiziune, unde a avut apariţii memorabile în programele de varietăți şi de Revelion. A făcut un cuplu memorabil cu Amza Pellea. După pensionare (2007) s-a retras la Piatra Neamţ, unde a înfiinţat compania teatrală Teatrul Vostru. Actrița Draga Olteanu Matei a fost decorată la 30 mai 2002 cu Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler.

***

Căutând interviuri recent acordate de Draga Olteanu Matei am găsit tot felul de titluri catastrofale care te fac să te gândești că lucrurile nu sunt tocmai bune cu draga – Draga.

Mi-am încercat norocul și am sunat-o. Am găsit, la telefon, un om plin de viață, cu planuri, cu gânduri clare, cu vorbă puternică și înțeleaptă. S-a bucurat că vom difuza „Comoara din deal”, unul dintre spectacolele care i-au plăcut tare mult, și-a amintit, cu modestie și emoție, că face parte din începuturile istoriei Teatrului Național de Televiziune și mi-a povestit despre prietenia care a legat-o de Amza Pellea – un om bun, puternic, electrizant << de, în preajma lui, se împăcau dușmanii>>”

-       Sunteți bine?

-       Sunt foarte bine. Acum sunt la Piatra Neamț. Satul meu natal e București dar soțul meu era din Piatra și a vrut Dumnezeu să își facă pomană să mă ia de nevastă. M-a adus la Piatra Neamț unde sunt extrem de fericită. El e acum doar în sufletul meu acum dar mă simt bine cu el aici.

-       Ce să vă doresc de ziua dumneavoastră?

-       Hai să ne dorim împreună, vrei? Să ne ocrotească Dumnezeu de stihiile naturii, să avem lumină în suflet și în minte, să ne dea iertare și să știm să primim fiecare zi ca pe un dar.

Andra Gavril – jurnalist senior TVR

Vă anunţăm că un interviu cu Draga Olteanu Matei, realizat de Radu Andrei Tudor,  a fost difuzat miercuri, 24 octombrie, la ora 19.00, în cadrul emisiunii Pulsul zilei, pe TVR 1.

***

Comoara din deal, de Corneliu Marcu

Spectacol realizat în colaborare cu Teatrul Național Bucureşti în anul 1977.

În distribuție: Amza Pellea, Draga Olteanu Matei, Iulian Necșulescu, Contantin Diplan, Gheorghe Visu, Ion Henter, N. Bălănescu, Eugenia Maci.

(w882) comoara di

Scenografie: Mihai Tofan
Imaginea: Beatrice Drugă
Regie montaj: Emilia Andreescu
Redactor: Marina Spalas
Regia artistică: Ion Cojar

Program de difuzare:

TVR Internaţional: vineri, 19 octombrie, ora 23.00

TVR MOLDOVA: sâmbătă, 20 octombrie, ora 12.00

TVR 3: duminică, 21 octombrie, ora 20.00

(w882) comoara di

Teatrul Naţional de Televiziune este un proiect Casa de Producţie TVR, difuzat pe canalele TVR.

Producător coordonator: DEMETER András István

17:30 Lumea de aproape

*Studioul teritorial Tg.Mureş

*Emisiune tip talk-show, care își propune să aducă în prim-plan realitatea zonală.

Proiecte 2024

Producător Lacrima Balint

17:55 Teleshopping-Publicitate

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3