loader
Foto

La TVR 3, vă aşteaptă un weekend cu muzicianul timişorean Ilie Stepan

De la Pro Musica la Stepan Project... şi înapoi, în căutarea Sensului Vieţii: Pentru Muzică, în Lumină! Sâmbătă şi duminică, de la ora 22:00, la TVR 3 vă aşteaptă două ediţii Remix speciale.

 

Remix

Edițiile sunt disponibile online pe TVR+

Echipa Remix a mai tras încă o dată linie şi a adunat nu una, ci chiar două integrale. Sâmbătă, 7 mai, firesc, o trecere prin istoria unuia dintre cele mai mari grupuri timişorene şi, în acelaşi timp, româneşti - „PRO MUSICA 35 – Introducere într-un concept baroc”.

Arhive inedite, încă din 1974, respectiv trei clipuri din perioada folk, datorate trioului TVR, Dumitru Moroşanu / Sergiu Ionescu / Viorel Sergovici, dar şi de după 1990 (filmarea de platou „Timișoara” – cea mai difuzată melodie închinată Revoluţiei Române, recitalul de la festivalul „Rock ’92”).

De asemenea, sunt trecute în revistă secvenţe din arhive personale de la festivalul „TimRock” 1989, de la concertele aniversare „Pro Musica – 10 ani” (1985) și de la marele show care a pus punct primei perioade de activitate, după 20 de ani (14 decembrie 1993, Sala Olimpia - Timişoara), care a reunit marea majoritate a componenților de peste timp.

Interviurile cu fondatorul Ilie Stepan şi cu partenerii săi de-a lungul deceniilor (Doru Apreotesei, frații Erlend și Dietrich Krauser, Grigore Bujor Hariga, Christian Podratzky, organizatorul Ionel Marchiș, ziariștii Florin Silviu Ursulescu și Petru Umanschi) au fost filmate înainte de reunirile din ultimii ani.

 

Duminică, 8 mai, o altă dorită Integrală Remix - la data primei difuzări – care la rândul ei, între timp, a fost depăşită de noi evenimente multimedia, în stilul în care a şi apărut proiectul. STEPAN PROJECT – „Sensul vieții” a devenit, în cei 20 de ani de la prima apariţie oficială (1996), o trilogie - un concept muzical definitivat în 2011/2012: „Sensul Vieții”/„Undeva în Europa”/„Lumina”, poate cel mai important (și laborios) proiect din muzica rock autohtonă, cel puțin de după 1989.

Cu marele sprijin al studioului TVR Timişoara, care a urmărit activ, din imediata vecinătate, etapele lucrării, ediţia Remix a putut pune în pagină mai multe filmări ilustrând melodii de pe discuri, momente de la înregistrările din studiouri, secvențe live din 1998 (emisiunea „Vânare de vânt”), culminând cu videoclipul „Lumina” (1 ianuarie 2001).

TVR 2 şi TVR Cultural au pus de asemenea la dispoziţie, din portofoliu, festivalul „Ecopop” (Sala Palatului, 2002), filmări making of din perioada 2006 – 2007, coloane sonore ale expozițiilor de artă plastică semnate Ștefan Călărășanu și Viorel Toma, filmări din studioul Show Factory (aprilie 2008), de la înregistrarea piesei „18 000”. Intervievați: Ilie Stepan, Horea Crișovan, Dixie Krauser (cei trei membri plini ai proiectului care a găzduit numeroşi alţi muzicieni din mai multe genuri, coruri, artişti multimedia), ziariştii Florian Pittiș şi Florin Silviu Ursulescu. Un concept care l-a acaparat pe Ilie Stepan întru o unificare stilistică muzicală, totul pornind de la rock!

Realizator Doru Ionescu

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

 

 

6:00 Program preluat de la Televiziunea Publică din Ucraina destinat refugiaţilor

Producător executiv TVR3 Miruna Moraru

Transmisiune directă

6:55 Imnul României

 

"Schițe urbane", la TVR Târgu Mureș și TVR 3

publicat: joi, 18 aprilie 2024

O ediție a emisiunii "Schițe urbane" a fost difuzată luni 15  aprilie, la TVR Târgu Mureș - ora 18.20. O puteți urmări, în reluare, vineri, pe ...

Despre „Adevărata Basarabie”, la

Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor organizează campania „Adevărata Basarabie”. Am călătorit dincolo de Prut alături de Alina ...

Invitație la Festivalul Național Al Ouălor Încondeiate

Miercuri, la "Ziua bună de la Iași", locuitorii din Ciocănești, județul Suceava, v-au adresat o invitație la Festivalul Național Al Ouălor ...

 

#tvr3