loader
Foto

”Lumea e bine făcută”

O cronică video a unui eveniment insolit. Manifestări culturale multimedia. Un Spațiu de Jurnalism Poetic. Aflați mai multe pe 30 noiembrie, de la ora 23:00, la TVR 3.

 

În decembrie 2017, într-un spațiu expozițional din plin centrul capitalei, pe Calea Victoriei, în așa-numitul Kube Musette (care a ajuns deja renumit în lumea artelor, în special a celor vizuale), colectivul revistei de cultură de avangardă „Infinitezimal”, grupat în jurul liderului lor Sebastian Vlad Popa, a organizat o săptămână de manifestări culturale multimedia succesive.

Acest film este cronica video pas cu pas a acelui eveniment singular și insolit, intitulat ca numărul 11 al revistei „Infinitezimal” care s-a lansat acolo: LUMEA E BINE FĂCUTĂ. Aceste cuvinte-slogan au fost afișate la vedere pe un perete, scrise cu litere luminoase din neon. Organizatorii au denumit Kube Musette în acea săptămână „Spațiu de Jurnalism Poetic”.

Colaboratorii evenimentului în sine au fost: Sebastian Vlad Popa, Gavril Țărmure, Ioana Crăciunescu, Ioan Bogdan Lefter, tineri artiști în curs de afirmare din mai multe țări vecine (muzicieni), redactorii „Infinitezimal”, artiști plastici etc. Actrița și poetesa Ioana Crăciunescu a fost un personaj principal, generând momente unice tip jam-session cu ea recitând și muzicienii cântând.

În plin marasm social manifestat prin convulsiile de tip #Rezist care au însoțit (flancat) evenimentul cultural multimedia „Infinitezimal” sau prin evenimente de răsunet, precum moartea fostului rege Mihai al României survenită chiar în acele zile, arta în general și arta de avangardă în particular nu încetează să existe spontan, inflorescent, seducător în chiar mijlocul capitalei României, generându-se acțiuni ce frizează marile momente ale gândirii de avangardă culturală din capitalele lumii și celebrele acțiuni multimedia. Un contrapunct la ideea că totul e rău sau discutabil în România zilei de azi.

Realizatorul abordează colecția de personaje etalată la fața locului, punând fiecăruia aceeași unică întrebare-etalon: „Lumea e într-adevăr bine făcută?” Răspunsurile constituie la rândul lor o adevărată colecție.

Concepția regizorală este aceea de cinéma-vérité cu toate valențele sale, dar care creează prin filmare și montaj un univers suprarealist propriu artei de avangardă, planurile temporale intersectându-se în permanență. Videoclipurile experimentale abundă, montate exclusive pe muzica înregistrată în zilele acțiunii.

Proiect realizat în colaborare cu Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

Documentarul „Lumea e bine făcută”​ este realizat de Tudor Chirilă.

 

4:00 Toţi împreună (R)

* Emisiune în limba maghiară*Studioul teritorialTg.Mureş

Reportaje din actualitatea socială şi culturală regională

Producător Anna Kos

*Emisiune în limba maghiară *Studioul teritorial Timişoara

Producător Peter Keresztes

(Reluare)

5:55 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător, prezentator Miruna Moraru

 
Invitație la Festivalul Național Al Ouălor Încondeiate

Miercuri, la "Ziua bună de la Iași", locuitorii din Ciocănești, județul Suceava, v-au adresat o invitație la Festivalul Național Al Ouălor ...

”Dăruiește Românie!”, o nouă întâlnire cu artiști îndrăgiți, sâmbătă, la TVR 3

Victoria Cociaș, Ozana Barabancea, Alexandra Ungureanu, Andreea Toma, Doru Isăroiu & Red Parlament sunt așteptați de Carmen Târnoveanu la ...

"Schițe urbane", la TVR Târgu Mureș și TVR 3

publicat: luni, 15 aprilie 2024

O ediție a emisiunii "Schițe urbane" a fost difuzată luni 15  aprilie, la TVR Târgu Mureș - ora 18.20. O puteți urmări, în reluare, vineri, pe ...

 

#tvr3