loader
Foto

Magia Seratelor Muzicale: Dialogul lui Iosif Sava cu Andrei Şerban

La ''Magia Seratelor Muzicale Iosif Sava'' de la TVR 3, am avut întâlnire duminică, 14 mai , de la ora 20:00, cu Andrei Şerban, un regizor care, alături de Liviu Ciulei şi Lucian Pintilie, a revoluţionat teatrul american.

 

Seratele Muzicale

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

În ediţia din 14 mai, difuzată la TVR 3 şi pe TVR+, invitatul lui Iosif Sava la Seratele Muzicale este Andrei Şerban, un regizor de teatru şi de operă nonconformist, care recunoaşte el însuşi că ’’merge împotriva curentului’’.

(w882) Andrei Ser

Ediţia Seratelor Muzicale datează din 1997, când regizorul Andrei Şerban a revenit în ţară pentru a-şi sărbători cea de-a 54-a aniversare şi după ce a fost invitat să vadă versiunea operei ’’Oedip’’, de George Enescu, pusă în scenă la Opera din Viena, sub directoratul lui Ioan Holender.

Asistăm la un dialog complex, uneori incomod, cu multiple trimiteri biografice şi artistice, de multe ori de o tensiune maximă.

(w882) Sava

Emisiunea porneşte de la semnificaţia teatrului grec în civilizaţia lumii. Eschil este considerat drept primul dramaturg clasic care ’’a trădat’’ misterele eleusine, incantaţiile magice ale preoţilor, mişcarea simbolică a trupului, scriind o piesă de teatru care a îndreptat de atunci încolo această noi artă spre Rost, Menire şi Comunicare. Din această perspectivă, destinul lui Oedip pune în discuţie în spaţiul public, teme precum incestul, crima, violenţa care, chiar şi în universul privat, se rostesc în şoaptă.

(w882) Andrei Ser

’’Oedip este în mine’’, spune Andrei Şerban. ’’Masca teatrului grec era masca adevărului, masca pe care ne-o punem azi este dubioasă...Vorbesc ca un meseriaş.  Încerc să înţeleg viaţa prin teatru’’.

Versiunile clasice sau inovatoare ale montării operei ’’Oedip’’ generează o vie dispută între Iosif Sava – apărător al clasicei montări cu David Ohanesian de la Opera Română - şi Andrei Şerban care evocă montarea de la Viena (unde s-a intervenit asupra partiturii) şi de la Bucureşti (un manifest împotriva evenimentelor postdecembriste şi mineriadei).

(w882) Sava

Andrei Şerban aminteşte triada marilor regizori: Liviu Ciulei, Lucian Pintilie şi domnia sa, care au influenţat teatrul american. Deşi sunt din generaţii şi de structuri diferite, cei trei oameni de teatru români care au lucrat atât de mult atât în România, cât şi în Occident şi în America au creat o şcoală teatrală recunoscută pe plan mondial.

Invitatul lui Iosif Sava îl evocă pe mentorul său, Peter Brook, pe care l-a invitat în perioada cât a fost directorul Teatrului Naţional din Bucureşti pentru workshop-uri cu actorii români. Un demers pe care Andrei Şerban îl consideră falimentar şi care l-a determinat să plece, chiar dacă ’’Trilogia antică’’ s-a bucurat de un succes răsunător. Cu o conotaţie politică neaşteptată, ’’Trilogia’’ a fost reprezentată în turnee în cinsprezece ţări ale lumii, dar această realizare notabilă a colectivului de la TNB nu au putut întoarce decizia lui Andrei Şerban de a renunţa la directoratul teatrului. ’’Aventura românească’’ s-a încheiat din cauza structurilor administrative osificate care nu i-au permis flexibilitatea creaţiei şi libertatea totală de expresie.

(w882) Andrei Ser

Trecând pe la clasa de actorie coordonată de maestrul Ion Finteşteanu şi de Sanda Manu, dar şi pe la cea de regie a lui Radu Penciulescu, Andrei Şerban a avut şansa să-şi contureze încă de la început un drum experimental care a devenit definitoriu pentru concepţia sa regizorală ulterioară. Mişcarea şi trăirea actorului se subsumează conceptului integrator al regizorului. Arta actorului trebuie să fie în permanentă schimbare, să nu se cantoneze în formule, să se deschidă inovaţiei şi exerciţiilor celor mai simple, dar esenţiale, în transmiterea emoţiilor, să improvizeze mereu şi să studieze ca şi cum ar fi la începutul drumului lui profesional. El are nevoie de ateliere teatrale în care să exerseze tot timpul noi tehnici.

Un astfel de centru ar putea deveni Centrul Cultural de la Mogoşoaia, dacă Ministerul Culturii ar găsi fonduri pentru a susţine o astfel de iniţiativă, inclusiv printr-o nouă lege a sponsorizării.

’’Ce este un actor? El are trei obligaţii, după cum susţine Brook: 1. faţă de sine (să fure spiritul măştii, ca în arta orientală); 2. faţă de celălalt actor (să comunice cu colegii de scenă) şi 3. faţă de public (pe care să-l simtă ca pe un partener). Şi acestea toate în acelaşi timp’’ - subliniază Andrei Şerban.

(w882) Sava

Iosif Sava prezintă o extinsă biografie artistică a celor mai importante montări de teatru şi de operă semnate de Andrei Şerban, inventariate în cartea ’’The Magic World Behind the Curtain’’, editată în America.

Emisiunea se închide cu o compilaţie după poemele coregrafice imaginate de Sergiu Anghel între 1991 – 1994, pe teme muzicale din ’’Anotimpurile’’, de Antonio Vivaldi.

***

’’Magia Seratelor Muzicale Iosif Sava’’ este o emisiune ce recuperează memoria unuia dintre cei mai importanţi oameni de cultură români ai secolului XX, muzicologul, omul de radio şi de televiziune, Iosif Sava.

(w882) Sava

***

Producător: Ileana Ploscaru Panait

***

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

8:00 Telematinal

(II) (simultan TVR Moldova)

Moderatori: Anatol Guzic, Alexandrina Vrîncean

Producător Luminița Popa

Transmisiune directă

8:55 Teleshopping-Publicitate

 

"Schițe urbane", la TVR Târgu Mureș și TVR 3

publicat: luni, 15 aprilie 2024

O ediție a emisiunii "Schițe urbane" este difuzată luni 15  aprilie, la TVR Târgu Mureș - ora 18.20 și vineri, în reluare, pe TVR 3 - de la ora ...

Spectacol de referință duminică la TVR: „Chirița în provincie

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă duminică, 21 aprilie, spectacolul „Chirița în provincie", de Vasile Alecsandri, pe TVR3, de la ora 20.00 ...

Primul muzeu literar împlinește 106 de ani | VIDEO

Pe 15 aprilie 1918 se înfiinţa primul muzeu literar din România. "Bojdeuca Ion Creanga" este un loc simbolic pentru oraşul Iaşi, dar şi pentru ...

 

#tvr3