loader
Foto

Magia Seratelor Muzicale Iosif Sava, cu Nicolae Manolescu

Duminică, 7 mai, la TVR 3,  de la ora 20.00, vă invităm să revedeţi o ediţie a Seratelor Muzicale TV, în care dialogul este purtat de Iosif Sava şi Nicolae Manolescu.

 

Seratele Muzicale

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

’’Unele răspunsuri le găsim abia după o jumătate de veac de căutări. Valoarea răbdării’’.

(Iosif Sava, ’’Jurnal’’)

’’Magia Seratelor Muzicale Iosif Sava’’ este o emisiune ce recuperează memoria unuia dintre cei mai importanţi oameni de cultură români ai secolului XX, muzicologul Iosif Sava.

Cu mai bine de două decenii în urmă, Seratele Muzicale TV realizate de Iosif Sava la TVR rivalizau cu emisiunile lui Leonard Bernstein de la televiziunea americană. Astăzi, celebrăm o personalitate culturală inegalabilă şi un brand de onoare al Televiziunii Române: marele muzicolog, realizator al unui număr impresionant de emisiuni radio-TV, desăvârşitul coleg şi prieten, IOSIF SAVA.

Ediţia din 7 mai a Magiei Seratelor Muzicale îl are drept invitat pe criticul şi istoricul literar Nicolae Manolescu.

(w882) Sava si Ma

Invitat în mai multe rânduri de-a lungul timpului la Seratele Muzicale, profesorul şi academicianul Nicolae Manolescu este autorul unui număr important de cărţi (peste 40 de volume), studii, articole, emisiuni de radio şi televiziune. Membru titular al Academiei Române, Nicolae Manolescu a fost preşedintele Uniunii Scriitorilor din România.

Din 1991 s-a implicat în politică, fiind membru fonadtor al Alianţei Civice, ulterior preşedinte al acestei entităţi devenite partid (PAC) ce s-a raliat Convenţiei Democratice Române. În acestă etapă, Nicolae Manolescu a ocupat demnitatea de senator PAC de Sibiu în Parlamentul României. Un an mai târziu, în 1992, PAC şi Partidul Liberal ’93 au pus bazele unei noi alianţe politice, ANL – Alianţa Naţională Liberală, în numele căreia a şi candidat  la funcţia de preşedinte al României. În 1998, o tentativă de unificare a tuturor forţelor liberale face să ia fiinţă un nou partid, prin fuzionarea PAC – PNL  liberal.

’’Stăm în Parlament torţionari şi oameni noi. Suntem civilizaţi. Există un compromis. Civilizaţia este tot o formă de împăcare, dar nu pot să uit’’.

În 2000 demisionează din Consiliul Naţional al PNL şi se retrage din viaţa politică.

Invitaţia lui Iosif Sava, din 1996, îl surprinde pe Nicolae Manolescu ca senator în Parlamentul României, ceea ce i-a deschis amfitrionului emisiunii o nouă plajă de consideraţii despre situaţia politică a României contemporane.

Discuţia dintre Iosif Sava şi Nicolae Manolescu atinge o arie vastă de subiecte, de la cărţi, la clarificarea legată de calitatea de legionar a tatălui, la copilărie şi şcoală, la anii de facultate şi primele articole în periodicele vremii, la bucuria lecturii, muzicii, călătoriilor într-un context social, politic şi cultural derutant şi complicitar.

(w882) Sava

’’N-am fost înjurat mai mult ca alţii...Disidenţii după 1990 au fost tăvăliţi în noroi... Nu am fost disident, am rezistat’’.

’’Avem nevoie de fraieri într-o lume în care ei sunt tot mai puţini. Cât de eficienţi sunt cei fără scrupule! Drepţii sunt sarea pământului. Ei, naivii, inocenţii. N-aţi observat? Ceilalţi n-au niciun haz’’.

Printre distincţiile onorante primite de Nicolae Manolescu se numără Ordinul Naţional ’’Serviciul Credincios’’ în rang de Mare Cruce, Ordinul Naţional ’’Steaua României’’ în rang de Mare Cruce şi titlul de Ofiţer al Artelor şi Literelor acordat de Ministerul Educaţiei Naţionale, Învăţământului Superior şi Cercetării din Franţa.

În calitatea sa de profesor, Nicolae Manolescu mărturisea: ’’Pe tineri îi interesează dacă ajung la cursuri, nu titlurile mele academice sau de altă natură’’.

’’Am nevoie de muzică, de film, de teatru pentru că de la fiecare am parte de un mesaj, de o înţelegere a lumii pe care numai arta respectivă mi le poate da’’.

Fondul muzical al ediţiei cuprinde piese din creaţia lui W. A. Mozart în interpretarea Ralucăi Voicu – vioară, Cătălinei Rupa – violă, a lui Florin Ianoaia – oboi şi a lui Alexandru Duţulescu – violoncel.

***

Producător: Ileana Ploscaru Panait

***

(w882) Sava

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

2:00 La sfatul popular (R)

* Cine are pe telefon Skype, Zoom sau TiK ToK...ATENŢIE! Căutaţi emisiunea asta! Viaţa unei comune sau a unui oraş pusă în lumina unei noi abordări, unice în peisajul media: ce are, ce face, ce pierde şi ce câştigă omul trăind în locul în care trăieşte! Modernizarea drumurilor, abandonul şcolar, folclor şi tradiţii păstrate, locurile de muncă pierdute şi plecarea în bejania ”diasporei”, şcoli cu wc-ul în fundul curţii şi proiecte de investiţii aducătoare de pâine pe masa românului... talente nedescoperite şi valori recunoscute de toţi. Primarul, locanicii, oamenii de afaceri, preotul sau dascălul din sat, din oraşș... din capitala ţării, toţi vor fi în direct la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII LA SFATUL POPULAR!

Producător Ştefan Stănescu

(Reluare)

3:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 

"Schițe urbane", la TVR Târgu Mureș și TVR 3

publicat: joi, 18 aprilie 2024

O ediție a emisiunii "Schițe urbane" a fost difuzată luni 15  aprilie, la TVR Târgu Mureș - ora 18.20. O puteți urmări, în reluare, vineri, pe ...

Despre „Adevărata Basarabie”, la

Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor organizează campania „Adevărata Basarabie”. Am călătorit dincolo de Prut alături de Alina ...

Invitație la Festivalul Național Al Ouălor Încondeiate

Miercuri, la "Ziua bună de la Iași", locuitorii din Ciocănești, județul Suceava, v-au adresat o invitație la Festivalul Național Al Ouălor ...

 

#tvr3