loader
Foto

Magia Seratelor Muzicale, sezonul 3 - la TVR 3

Din 18 martie, în fiecare duminică, de la ora 19.00. La douăzeci de ani distanţă, urmăriţi dialogurile la fel de actuale ale lui Iosif Sava cu invitaţii sezonului: Horia Roman Patapievici, Gabriel Liiceanu, Laurenţiu Ulici, Constantin Bălăceanu Stolnici, Ion Holender, Mihai Răzvan Ungureanu, Alexandru Paleologu, , Cristian Mandeal, Octavian Ştireanu, Erich Bergel, Claude Nicolau şi Radu Şerban Palade.

 

Seratele Muzicale

Din 18 martie, de la ora 19:00, TVR3 vă invită la o nouă serie a întâlnirilor lui Iosif Sava în studiourile Televiziunii Române la emisiunea ce a făcut istorie: ’’Seratele muzicale’’.

Ne facem în continuare, mai mult decât o datorie, de a redescoperi aceste conversaţii pline de miez, pe care regretatul realizator al Televiziunii Române le avea săptămânal, timp de trei ore cu invitaţii săi. Şi nu discuta numai despre cultură şi, în mod special, despre fascinaţia şi marea lecţie a muzicii, ci şi despre contextul politic, social, economic, moral, managerial, strategic şi istoric.

În stilul caracteristic, Iosif Sava punea în scenă o regie la care se gândea încă de la început în cele mai mici detalii. Deloc întâmplătoare discuţiile sale cu invitaţii care erau puşi să performeze – fie tinere speranţe, fie personalităţi cu palmares – dezvăluind astfel, cu prospeţime, o faţă necunoscută marelui public. Răspunsurile acestora, reacţiile la cald, punerea ’’în starea de graţie’’, acordarea instrumentului, vocalizele, legătura cu sudioul din regie erau parte integrantă din această convenţie filmică. Personalitatea care-i era invitat principal se retrăgea pentru a pune reflectorul pe piesele muzicale de aşa manieră încât, emisiunea în integralitatea ei, să aibă ritm, unitate, suspans.

Iosif Sava ştia ca nimeni altul să construiască dialoguri esenţiale. De multe ori ’’juca’’ la cameră, lansând idei şi reacţii contradictorii pentru a putea scoate la lumină toată tensiunea cu care-şi învăluia, magistral, invitatul. Ştia să facă, ceea ce numim noi astăzi, show de televiziune. Şi asta dincolo de vasta sa experienţă de istoric, cronicar şi realizator de radio şi televiziune.

’’Revăzând succesiv ediţiile ’Seratelor muzicale’ am putut lesne ’citi’ evoluţia mijloacelor televiziunii de care uzita realizatorul Iosif Sava. De la studioul mic, cu doi oameni la cadru, cu un spaţiu restrâns pentru muzicienii invitaţi, cu celebrul pian de care era mereu nemulţumit, la platourile generoase, cu lumină studiată, cu treceri ce anunţau viitorul salt al filmărilor, al editării imaginii şi sunetului. Tehnica avansa, iar Iosif Sava era mereu în fluxul ei dar, niciodată facilităţile tehnice şi efectul cinematografic nu au pus în umbră conţinutul de idei’’ – Ileana Ploscaru Panait.

Iosif Sava, dincolo de experienţa sa de viaţă, de idealismul său, de modelul omului renascentist pe care-l admira era un monument al cercetării temeinice a subiectelor pe care dorea să le expună. Citea, se documenta, viziona ore întregi, asculta concerte, telefona amicilor pentru a-şi împrospăta cunoştinţele, împărtăşea la rândul lui, totul, pentru ca Măria sa, Telespectatorul să petreacă trei ore de calitate în faţa micului ecran. Iar când programul se încheia, să rămână cu gândul la un concert, la un compozitor, la vreo expoziţie, muzeu sau galerie de artă şi, mai ales să cugete la ideile emisiunii.

’’Fiecare om are nevoie de un templu în interiorul său în care să se poată ruga prin muzică’’ mărturisea Iosif Sava în ’’Jurnalul muzical german’’apărut în 1992.

’’Seratele muzicale’’ au fost – şi sperăm că prin recuperarea actuală încă sunt – un reper în mass-media românească. Seriozitate, show interesant prin formă şi conţinut, profesionalism, invitaţi remarcabili - modele şi repere în egală măsură - un stil vivace şi colocvial, uneori cu umor sau amarnică ironie, cu un joc al ochelarilor pe fruntea sa înaltă, toate acestea îl disting şi fac un portret al lui Iosif Sava, ca OM şi ca JURNALIST aşa cum astăzi pare a fi de-a dreptul imposibil’’ – spune Ileana Ploscaru Panait, producătorul emisiunii.

Dovada că abordarea lui este cea corectă, cea valoroasă, cea perenă este că şi astăzi, la douăzeci de ani distanţă, dialogurile sale esenţiale sunt la fel de actuale, realităţile discutate dor la fel de mult, am avansat mult prea puţin, nepermis de periferic şi toţi oamenii aceia – mulţi dintre ei, reperele despre care vorbeam - au dispărut demult dintre noi. Au rămas cărţile, tablourile, compoziţiile, înregistrările şi…, desigur, ’’Seratele muzicale’’ care nu încetează să-şi exercite ’’Magia’’. În fiecare duminică de la ora 19:00, la TVR3 şi de la ora 24:00, la TVRMoldova.

În sezonul al III-lea v-am pregătit revederea cu: Horia Roman Patapievici, Gabriel Liiceanu, Laurenţiu Ulici, Constantin Bălăceanu Stolnici, Ion Holender, Mihai Răzvan Ungureanu, Alexandru Paleologu, , Cristian Mandeal, Octavian Ştireanu, Erich Bergel, Claude Nicolau şi Radu Şerban Palade.

8:00 Telematinal

(II) (simultan TVR Moldova)

Moderatori: Anatol Guzic, Alexandrina Vrîncean

Producător Luminița Popa

Transmisiune directă

8:55 Teleshopping-Publicitate

 

"Schițe urbane", la TVR Târgu Mureș și TVR 3

publicat: luni, 15 aprilie 2024

O ediție a emisiunii "Schițe urbane" este difuzată luni 15  aprilie, la TVR Târgu Mureș - ora 18.20 și vineri, în reluare, pe TVR 3 - de la ora ...

Spectacol de referință duminică la TVR: „Chirița în provincie

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă duminică, 21 aprilie, spectacolul „Chirița în provincie", de Vasile Alecsandri, pe TVR3, de la ora 20.00 ...

Primul muzeu literar împlinește 106 de ani | VIDEO

Pe 15 aprilie 1918 se înfiinţa primul muzeu literar din România. "Bojdeuca Ion Creanga" este un loc simbolic pentru oraşul Iaşi, dar şi pentru ...

 

#tvr3