loader
Foto

Mari filme din cinematografia rusă, la TVR 3

Karen Șahnazarov, Serghei Bondarciuk şi Eldar Riazanov sunt regizorii ale căror filme sunt programate în lunile noiembrie şi decembrie, sâmbăta, la TVR 3.

 

„Fellini a fost, probabil, regizorul care m-a influenţat cel mai mult. După părerea mea, ceea ce oamenii numesc „misticism” se reduce, de fapt, la un anumit fel de mister. Chiar originea cuvântului este „mister”. Am crezut întotdeauna că viaţa însăşi este misterioasă, orice consideraţie raţională asupra ei având limite. O creaţie artistică adevărată ar trebui să poată reda acest lucru. De asta îmi plac Fellini şi Bunuel”, spunea Şahnazarov în 2012, într-un interviu acordat publicaţiei The Moscow Times.

Karen Gheorghievici Şahnazarov este regizor, scenarist şi producător de filme, directorul general al concernului Mosfilm.

S-a născut pe 8 iulie 1952, la Krasnodar. Cea mai nouă producţie a lui este Anna Karenina — Povestea lui Vronski pe care cinefilii au putut-o urmări în acest an.

Filmografia lui include titluri precum Noi, jazzmanii, Noapte de iarnă la Gagra, Curierul, Vise, Asasinul țarului, Tigrul Alb.

Lui Karen Şahnazarov i s-a decernat Premiul de Stat al Federației Ruse în domeniul literaturii și artei, în 2012, pentru contribuția sa la dezvoltarea cinematografiei ruse, revigorarea și dezvoltarea studioului Mosfilm.

Filme de Karen Şahnazarov pe care le puteţi urmări în noiembrie şi decembrie la TVR 3:

ORAȘUL ZERO, 1989

Cu: Leonid Filatov, Oleg Basilaşvili, Vladimir Menşov

Inginerul Aleksei Varakin ajunge de la Moscova într-un oraş de provincie, în interes de serviciu. Aici, însă, toți par a fi nebuni şi nimic nu pare a fi la locul său. De-a lungul comediei, vedem cum inginerul, complet derutat, se trezeşte prizonier în această lume absurdă.

Pentru filmul Oraşul Zero, Şahnazarov a fost distins cu premiul „Golden Hugo” la Festivalul Internațional de Film de la Chicago (SUA, 1989), cu premiul de argint al Festivalului Internațional de Film de la Valladolid (Spania, 1989).

(w882) Ziua lunii

ZIUA LUNII PLINE, 1998

Cu: Anna Germ, Andrei Panin, Elena Koreneva

Într-o noapte cu lună plină din 1948, un tânăr, un copil şi un chelner sunt fascinaţi de o străină misterioasă cu rochie violet. Efectele acestui moment se simt în trecut şi în viitor, schimbând destinele a zeci de oameni care trăiesc în epoci şi în locuri diferite. Întâmplări aparent fără legătură sunt unite de un fir invizibil în această dramă desfăşurată la graniţa dintre realitate şi fantezie.

Premiul special al juriului şi Premiul FIPRESCI la Festivalul internaţional de film de la Karlovy Vary, 1998

CĂLĂREŢUL NUMIT MOARTE, 2004

Cu: Andrei Panin, Ksenia Rappoport, Artiom Semakin

La începutul secolului XX, o femeie pătrunde în palatul țarului, solicitând permisiunea de a-și vizita fratele în închisoare. Fiind condusă către întâlnire, femeia scoate un pistol, iar o voce din fundal începe să relateze istoria revoluției ruse și a consecințelor ei.

SALONUL NR. 6, 2009

Regia este semnată de Karen Sahnazarov împreună cu Alexandr Gornovski.

Scenariul, adaptat după A.P. Cehov, îi aparţine lui Aleksandr Borodianski.

Cu: Vladimir Ilin, Aleksei Vertkov, Aleksandr Pankratov-Ciornîi

Medicul-şef al unui spital psihiatric din provincie descoperă la unul dintre pacienţii săi o filosofie aparte. Discuţiile îi relevă nebunia lumii şi îşi pierde raţiunea. Medicul însuşi devine pacient.

***

Serghei Bondarciuk (1920-1994), actor și regizor născut în Ucraina, s-a afimat în timpul URSS; ca actor a interpretat personaje romantice în filme precum Tânăra gardă, Cavalerul stelei de aur, Taras Şevcenko, Othello, Serioja, Era noapte la Roma sau Unchiul Vania.

Două dintre filmele sale au fost nominalizate la Palme d'Or, la Festivalul de la Cannes - Ei au luptat pentru patrie, în 1975, şi Boris Godunov, în 1986. Filmul lui Război şi pace a câştigat în anul 1969 premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. Serghei Bondarciuk a primit la Festivalul Internaţional de la Karlovy Vary marele premiu Globul de Aur pentru filmul din 1982 Clopotul roşu, partea I – Mexicul în flăcări şi premiul pentru cel mai bun actor pentru rolul din Taras Şevcenko, în 1952.

(w882) Waterloo

Filmografia lui Bondarciuk cuprinde ecranizări după clasici ruşi precum Cehov, Puşkin ori Şolohov, iar multe creaţii ale sale sunt celebre pentru scenele de război - Război și pace, Waterloo sau Ei au luptat pentru patrie.

Filme de Serghei Bondarciuk programate la TVR 3:

SOARTA UNUI OM, 1959

Cu: Serghei Bondarciuk, Pavel Boriskin

Ecranizarea după Mihail Şolohov spune povestea dramatică a unui bărbat căruia al Doilea Război Mondial îi distruge familia, îi schimbă total existenţa, dar care nu-şi pierde speranţa în bine şi umanitate.

Marele Premiu la Festivalul Internaţional de Film de la Moscova, 1959

STEPA, 1977

Cu: Oleg Kuzneţov, Nikolai Trofimov

Ecranizarea lui Bondarciuk după Cehov urmăreşte călătoria unui băieţel, dintr-un sat rusesc de la sfârşitul secolului al XIX-lea, în drumul lui spre şcoala de la oraş.

***

Eldar Riazanov (1927- 2015) şi-a început cariera de regizor cu filme documentare. A fost actor, scenarist şi regizor. A fost nominalizat la Palme d'Or  în 1983 cu filmul „Gară pentru doi”. A regizat filme artistice de lungmetraj de la jumătatea anilor 50 până la vârsta de 80 de ani.

Riazanov îşi „iscăleşte” filmele prin apariţii în roluri mici, de câteva secunde, în stilul lui Alfred Hitchcock.

Filme de Eldar Riazanov pe care le puteţi urmări la TVR 3:

GARĂ PENTRU DOI, 1983

Cu: Liudmila Gurchenko, Oleg Basilashvili, Nikita Mihalkov

(w882) Gara pentr

Iubirea nu ţine cont de locul unde li se arată celor doi, nici de timpul pe care îl acordă celor două suflete, nici de timpurile pe care ele le traversează: aşa a fost şi în cazul celor două personaje principale din filmul lui Riazanov.

Întâmplarea şi aparentul ghinion îl opresc pe un bărbat pe peronul unei gări. Chelneriţa stăpână pe situaţie va intra şi ea în dansul sorţii lui, printre propriile ei ghinioane şi întâmplări.

Filmul aduce şi tema Gulagului în peisajul la început comic, apoi dramatic şi crescendo tensionat al poveştii.

IRONIA SORŢII, 1975

Filmul în două părţi se difuzează în Rusia în mod tradiţional în perioada Anului Nou şi îi are în distribuţie pe Lia Ahedjakova şi Aleksandr Beliavski.

Surse foto: imovies, imdb, arhivă

GĂSIŢI AICI MAI MULTE DETALII DESPRE FILMELE DIFUZATE LA TVR 3.

17:00 Memoria locului

*Studioul teritorial Craiova

* Curtea de Argeș, vechea capitală a Țării Românești
Vă invităm să călătorim în vechea cetate de scaun a Țării Românești, unde primii voievozi , Basarabii, și-au clădit curțile domnești și au transformat locul într-un important centru religios la sud de Carpați. Cele mai vechi biserici din Muntenia le găsim aici. Domnitori ai Țării Românești și familiile regale ale României îşi au mormintele tot aici. Biserica Domnească, Mănăstirea Curtea de Argeș sau Palatul Episcopal reprezintă repere ale istoriei neamului românesc.

Producător Simona Carauleanu

17:30 În prelungiri

*Studioul teritorial Timişoara

*Emisiunea prezintă actualitatea sportivă , problemele sportului din zonă, sportul de ieri şi de azi prin prezenţa în studio a unor personalităţi sportive în activitate sau unor foste glorii ale sportului, materiale filmate şi invitaţi despre ramuri sportive mai puţin cunoscute şi practicate.

Producător Florin Mihoc

 
Gheorghe Roșoga - „Vorbe de duh, povestiri cu tâlc”

Cartea interpretului Gheorghe Roșoga și cariera lui artistică sunt subiectele reportajului din ediția „Lumea de aproape" de marți, 23 aprilie, de ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Matematica în universul adolescenței, un exercițiu propus în „Lumea de aproape

Miercuri, 24 aprilie, de la ora 17.30, pe TVR3 puteți urmări un reportaj pregătit de TVR Iași, despre întrecerile, problemele și mizele elevilor.

 

#tvr3