loader
Foto

Mircea Frăţică: „N-am trecut prin lumea asta fără să las o dâră în urma mea”

Despre prima Medalie Olimpică pentru judo-ul românesc, care a fost câştigată de Mircea Frăţică, în anul 1984, la Los Angeles, vorbim vineri, 31 mai, de la ora 13.30, la „Poveștile lu' Pilu”.

 

Poveştile lu’ Pilu

Prima medalie olimpică pentru judo-ul românesc a „strălucit”, chiar dacă este de bronz, în vara anului 1984, la Los Angeles.

La Jocurile Olimpice, delegaţia României a fost marea surpriză, atât prin prezenţă - singura ţară din blocul comunist participantă la Jocurile Olimpice - cât şi prin rezultate.

Mircea Frăţică, pentru că el este „eroul de poveste”, a reuşit să urce pe podiumul olimpic.

Povestea de astăzi îl provoacă la „o luptă” pe un tatami imaginar, punctând cu emoţie ce-i drept, drumul spre medalia olimpică.

Mircea Frăţică te invită pe tine, privitorule, să-i cunoşti destinul dar şi câteva „nebănuite atitudini”, una fiind acea de a rămâne în „ţara tuturor posibilităţilor”, nedorind să-i fie distrus efortul pentru a se acoperi de succes.

(w500) povestile

S-a întâlnit „întâmplător” (la 16 ani) cu judo-ul, dar nu mai divulg nimic, aşa că te provoc la o poveste cu judoka ce n-are niciun regret din punct de vedere sportiv.

Primul titlu naţional l-a cucerit după 6 luni de judo, iar când a văzut pentru prima dată un kimono a crezut că-i bal mascat, iar sportivii au greşit sala de judo cu o sală de teatru. Tenacitatea şi dorinţa de a deveni cel mai bun au fost - şi au rămas - repere de neînlocuit.

Mircea ştie şi este mândru pentru asta că „...n-am trecut prin lumea asta fără să las o dâră în urma mea...” şi orice s-ar întâmpla tot în sala de judo s-ar întoarce, pentru că acolo s-a întâlnit cu succesul.

A dominat timp de un deceniu categoria 78 kg, iar în momentul primului eşec şi-a spus: „...gata, ajunge. Locul II nu este pentru campioni!”

Alexandru „Pilu” Bănoi, jurnalist

MIRCEA FRĂŢICĂ

S-a născut în 14 iulie 1957, la Pogoanele (jud. Buzău). Este căsătorit şi are doi copii. A început să paractice judo în octombrie 1972, la 5 mai 1973 a devenit Campion Naţional la Copii. A fost antrenor la Nitramonia Făgăraş, la Liberty Oradea (a câştigat Cupa Campionatului European 1999), antrenor emerit al sportului, maestru emerit al sportului, centura 4 dani.

Palmares:

1974 - Vicecampion naţional

1976 - Campion naţional la juniori

1977 - Campion naţional la juniori şi vicecampion naţional la seniori

1978 – 1985 - Campion naţional la seniori

În anul 1976 se transferă la Clubul Sportiv Dinamo Bucureşti, avându-l antrenor pe Donciu Gheorghe. În 1979 ajunge la Nitramonia Făgăraş, antrenor fiindu-i Gujba Gheorghe.

Cvadruplu Campion balcanic cu trei titluri de Campion Internaţional.

(w235) povestile(w235) povestile

1980 - Bronz la Campionatul European (Austria)

1980 - Locul V la JO de la Moscova

1982 - Campion european (Rostok)

1983 - Medalie de bronz la Campionatul European (URSS, Moscova)

1984 - Medalie de bronz la JO de la Los Angeles

Poveștile lu' Pilu se difuzează în fiecare vineri, de la ora 13.30 și în reluare sâmbăta, de la ora 00.30, la TVR 3.

9:00 Spirit şi credinţă

*Studioul teritorial Iasi

* Producator Sergiu Ciocoiu

9:55 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 
Gheorghe Roșoga - „Vorbe de duh, povestiri cu tâlc”

Cartea interpretului Gheorghe Roșoga și cariera lui artistică sunt subiectele reportajului din ediția „Lumea de aproape" de marți, 23 aprilie, de ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Matematica în universul adolescenței, un exercițiu propus în „Lumea de aproape

Miercuri, 24 aprilie, de la ora 17.30, pe TVR3 puteți urmări un reportaj pregătit de TVR Iași, despre întrecerile, problemele și mizele elevilor.

 

#tvr3