loader
Foto

Misterele bisericii boierului Curt

Reporter special/ Realizator: Gabriela Baiardi. TVR Iaşi: luni, 26 octombrie, ora 20.00/ TVR 3: duminică, 1 noiembrie, ora 19.00.

 

Gabriela Baiardi
Reporter special

Reportajul a obţinut premiul pentru cel mai bun film turistic în cadrul Festivalului Internaţional de Film Documentar şi Diaporamă TOAMNA LA VORONEŢ, Gura Humorului, 2015.

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Reporter special/ Realizator: Gabriela Baiardi.

În judeţul Botoşani, aproape de graniţa cu Ucraina, pe fosta moşie a boierului Vasile Curt, se află un monument istoric unic în ţară şi în Europa. Ansamblul este format dintr-o biserică de lemn în stil ortodox, sfinţită la 1802, şi o clopotniţă şi zid de incintă, realizate în stil catolic, în anul 1859, de nora boierului.

Pe zid sunt amplasate 15 statui sculptate în piatră: Iisus Hristos este flancat de doi îngeri, iar în stânga şi în dreapta lui sunt cei 12 apostoli. Nu au fost restaurate niciodată, iar degradările sunt evidente.

Catapeteasma bisericii este alcătuită din şapte rânduri de icoane. Numele pictorului nu este cunoscut. Fumul lumânărilor s-a depus, în timp, pe stratul de culoare, astfel că pictura este greu vizibilă în registrele superioare ale iconostasului.

Realizatorii reportajului nu se rezumă doar la prezentarea monumentului şi a suferinţelor acestuia, ci au vrut să afle şi cât de valoroase sunt picturile din interiorul bisericii şi statuile de la exterior. Istoricul de artă prof. univ. dr. Tereza Sinigalia, cercetător ştiinţific la Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu” al Academiei Române, „radiografiază” această neobişnuită îmbinare culturală şi religioasă de la Hilişeu Crişan.

Un reportaj de Relu Tabără, Loredan Baiardi, Gabriela Baiardi.

Reporter special - Misterele bisericii boierului Curt

Realizator: Gabriela Baiardi

Ilustraţie muzicală şi montaj: Loredan Baiardi

Imagine: Relu Tabara

0:00 Cult@rt (R)

*Studioul teritorial Timişoara

Producator Tania Tunas

(Reluare)

0:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3