loader
Foto

O nouă poveste a lu’ Pilu, despre excelenţă şi vocaţie

Marţi, 24 mai, de la ora 19.30, la TVR Cluj şi de la ora 22.30 la TVR 3, Alexandru Pilu Bănoi ne-a aşteptat la o nouă ediţie a emisiunii „Poveştile lu’ Pilu” unde ne-a adus la o întâlnire cu un campion al scrimei.

 

Poveştile lu’ Pilu

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Ehe, ne-am întâlnit după trei decenii și un pic, de fapt incorect „ne-am întâlnit”, l-am revăzut „live” după trei decenii. Sunt sigur că schimbări discrete au fost de ambele părți, dar astea nu contează, eram fericit că stau la o...poveste cu un ”mustăcios” cu de toate, talent, dârzenie, tenacitate, de fapt toate ingredientele necesare pentru a deveni...campion.

Plec în poveste de la cuvintele regretatului ”Șandor baci” (așa-i spuneau sătmărenii lui Alexandru Csipler): ”Draguțo, te scot campion mondial” (e bine de citit cu accent unguresc și ușor apăsat). Eroul de poveste n-a vrut scrimă, ci...fotbal. Se vedea un Dumitrache, îi plăcea "s-o bage-n ațe”. S-a plictisit de sportul rege după un joc și câteva sfaturi de la tatăl lui – Dumnezeu să-l odihnească – și unchiul fotbalist la echipa din oraș.

L-a primit cum numai el știa s-o facă Alexandru Csipler. Îi trecuse prin mână atinsă de Dumnezeu, Katy Stahl, Zsuzsana Tasi, Ileana Gyulai, Ioșca Szepechy. Era obişnuit cu materia primă de calitate.

Junul fotbalist și-a schimbat șortul și tricoul cu masca și arma de pe planşa întinsă de Şandor Csipler. De aici încolo e muncă, muncă și iarăși muncă. Junul fotbalist prinde repede și doar în nouă ani devine campion național! La fotbal retrograda în mod cert, dar la scrimă era cel mai bun, dar a explodat în 1974 când devine campion mondial (tineret) la Ankara. Vorbele lui ”Șandor baci” s-au acoperit de adevăr, aur și respect. Junul fotbalist era bățos în fața tatălui și a unchiului ce-și încercau norocul la aceeași echipă din oraș (n.n. Olimpia Satu Mare)

De aici (1974, Satu Mare) începe drumul spre pisc. Campionate Mondiale, Europene, Jocuri Olimpice, titluri, recorduri, Hall Of Fame. A fost o reîntâlnire de și cu poveste. ”M-a mustăcit” și mi-a plăcut. Junul fotbalist e acoperit astăzi de glorie, amintiri, dar și regrete. Pescuitul pare a-i da o liniște ce n-am...prins-o.

Am uitat să-l prezint!

Petru Adalbert Kuki.

Mulțumesc pentru poveste, maestre.

**

(w882) Pilu, 24 m

Despre emisiune

Sportul e un mod de viață, așa că o plimbare printre campioni și amintirile lor legate de sport lasă pentru orice privitor o poveste ce nu dărâmă cuvintele lui Finley – “transpirație plus sacrificiu egal succes” – și împing orice nație spre mișcare.

“Să-mi cunosc campionii e un start spre o cursă de poveste ce-mi place să o răsfoiesc alături de voi, iar la finalul cursei, ca-n sport ce-i drept, toți am câștigat. Sportul cere sacrificii, dar nu rămâne dator niciodată. El oferă satisfacții unice și de... poveste. Dacă cere cu mâna stângă cu mâna dreaptă oferă”, spune Alexandru Pilu Bănoi, realizatorul emisiunii.

Drumul spre culmi l-a lăsat în cuvinte Seneca –“Este un drum lung, dar te duce la înălțimi nemaiîntâlnite”. Merită!

Poveștile rămân povești, campionii rămân campioni și să nu uiți: fă sport!

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

1:50 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător Miruna Moraru

2:00 La sfatul popular (R)

* Cine are pe telefon Skype, Zoom sau TiK ToK...ATENŢIE! Căutaţi emisiunea asta! Viaţa unei comune sau a unui oraş pusă în lumina unei noi abordări, unice în peisajul media: ce are, ce face, ce pierde şi ce câştigă omul trăind în locul în care trăieşte! Modernizarea drumurilor, abandonul şcolar, folclor şi tradiţii păstrate, locurile de muncă pierdute şi plecarea în bejania ”diasporei”, şcoli cu wc-ul în fundul curţii şi proiecte de investiţii aducătoare de pâine pe masa românului... talente nedescoperite şi valori recunoscute de toţi. Primarul, locanicii, oamenii de afaceri, preotul sau dascălul din sat, din oraşș... din capitala ţării, toţi vor fi în direct la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII LA SFATUL POPULAR!

Producător Ştefan Stănescu

(Reluare)
 
„Dăruiește Românie!

Carmen Târnoveanu și invitații săi celebrează peste 40 de ani de eleganță, discreție și profesionalism, care se înscriu în activitatea artistică ...

Colț de Rai pentru urșii bruni la Zărnești | VIDEO

Întreaga poveste a sanctuarului pentru urșii bruni la Zărnești dar și cum au ajuns vedete din toată lumea să îl viziteze descoperiți într-un nou ...

Provocările antreprenorilor mureșeni

Provocările antreprenorilor mureșeni

publicat: miercuri, 24 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, aflăm la "Forum economic" care sunt provocările antreprenorilor mureșeni.

 

#tvr3