loader
Foto

Galerie foto

Poezia muzicii folk cu Horia Stoicanu, duminică la “Remix”

Duminică seara, la TVR 3, de la ora 23.00, am făcut un tur al generaţiei folk generice, ghidat de Horia Stoicanu, unul dintre pionii primului val folk românesc.

 

Remix

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Horia Stoicanu este recunoscut astăzi doar prin compoziţiile pe care i le cântă de decenii Mircea Vintilă. Abia în 2011 a reuşit să lanseze pe speze proprii un disc de debut, cu marele sprijin al lui Mircea Rusu şi al fiului acestuia, urmat de o carte inedită despre dimineaţa muzicii folk, ocazie rarisimă şi pentru echipa emisiunii „Remix” să-l intervieveze.

Absolvent la secţia română – franceză al Universităţii bucureştene, cantautorul s-a fi manifestat în spiritul muzicii anglosaxone, în Club A, Club Z sau Amfiteatru, aflându-se printre animatorii debuşeelor cultural - artistice ale Bucureştiului încă necucerit de dictatura comunistă. Comentariul său este ilustrat pe de o parte de reportaje TVR cu atmosfera folkului protestatar de peste ocean.

(w882) Horia Stoi

Pe de altă parte, epoca lui Horia Stoicanu este comentată de acesta exemplificând cu personaje care au influenţat-o, de la începuturi şi până în zilele noastre: Dorin Liviu Zaharia, Nicu Vladimir, Dan Andrei Aldea şi SFINX, Mircea Florian, Doru Stănculescu, Mircea Vintilă, BRAMBURA şi PASĂREA COLIBRI. Singurele imagini de arhivă cu invitatul sunt extrase dintr-un spectacol cu cântec la Sala Palatului, de după decembrie 1989: „Mai bine mort decât comunist”.

(w882) Nicu Vladi
Nicu Vladimir şi Sorin Minghiat

Discul „Cireşe amare” este, exceptând înregistrările radio din anii ’70 - ’80, primul semn oficial al cantautorului, cantonat după 1985 în perimetrul cultural. A scris muzică de teatru, a tradus din Tennessee Williams şi Flavius Josephus, dar mai cu seamă „Istoria Ieroglifică” a lui Dimitrie Cantemir (prima adaptare în limba română modernă a unui opus capital, în care se pun bazele mai tuturor genurilor literare), publicată în 2001.

(w882) Horia Stoi

Fiecare dintre piesele discului (parțial filmate într-o ediţie a emisiunii „Timpul chitarelor”, TVR 2) are personalitate, vers, cheie, melodie şi o anume prospeţime şi clarviziune. Nu întâmplător, ca şi în site-ul care încearcă să facă lumină într-o cartă gri a culturii contemporane din România, atent la tot şi la toate, Horia Stoicanu este sincer, uneori dureros de sincer cu epoca sa de aur. Muzical.

(foto: Ioana Lazăr, Mirel Leventer, Emilian Urse)

Realizator Doru Ionescu

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

20:00 Din arhiva TVR

*Best of

Producator Irninis Miricioiu

21:00 Cântec şi poveste

*Best of *Studioul teritorial Iasi

Producător Horia Gumeni

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3