loader
Foto

Popas la Drăgănești-Olt cu Rapsozii Oltului

Sâmbătă, 5 noiembrie, de la ora 19:00, la TVR 3 şi online pe TVR+, emisiunea „Popasuri folclorice” v-a dat întâlnire cu Rapsozii Oltului de Jos .

 

Miruna Ionescu
Popasuri folclorice

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Grupul vocal folcloric, „Rapsozii Oltului de Jos” este alcătuit din şase bărbaţi ce poartă straiele pandurilor lui Tudor Vladimirescu şi rostesc cu patos cântece olteneşti. Meleagurile olteneşti au surprins şi de data aceasta, echipa noastră, nu numai prin frumuseţea peisajelor scăldate în soarele tomnatic ci şi prin unicitatea şi bogăţia culturală pe care aceste locuri o oferă celui care cu adevărat vrea să le descopere.

(w882) Rapsozii O

Într-un cadru inedit, în crama Muzeului Câmpiei Boianului, unul dintre acele locuri unice ale ţării noastre ce dezvăluie călătorului însetat de cunoaştere o pagină de istorie importantă a aşezării noastre pe aceste meleaguri, Rapsozii Oltului de Jos şi-au lansat primul album al carierei lor.

(w882) popasuri f

Miruna Ionescu le-a fost alături - şi cum era de aşteptat - lansarea a fost una de suflet, intimă, plină de farmec, de povești, de mărturisi emoționante, de vorbe cu tâlc şi mult haz, pentru că așa sunt şi Rapsozii.

(w882) Rapsozii O

Rapsozii Oltului de Jos, oameni cu suflet, cu dăruire, cu credință și respect pentru valorile și rădăcinile neamului românesc, aduc cântecele din Câmpia Boianului, într-o ediție specială a sâmbătă, 5 noiembrie, de la ora 19.00, la TVR 3.

(w882) popasuri f

Prin pasiunea pe care o are pentru folclorul românesc, Rapsozii au reuşit să adune în timp „dorurile oltenilor” și să le dea glas prin albumul Venind de la Olt încoa. Cu voci puternice, bine timbrate, purtătoare de har, ei duc mai departe tradiția locului, a lăutarului tradițional, a cântecului nemuritor, cu mesajul: „Vrem să știe lumea de noi, vrem să cântăm cu dăruire pentru a lăsa urme pe pământ.

(w882) popasuri f

Producător Maria Tănase Marin

Recomand din toată inima acest album, cu un repertoriu de cântece de o valoare inestimabilă, cântece ce exprimă sentimentele firești ale țăranului român: de dragoste și dor, de revoltă și ură, de bucurie și prețuire a vieții, și doresc celor care-l ascultă să-și deschide larg poarta sufletului.

***

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcaţi aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android!


15:00 Cântec şi poveste

*Studioul teritorial Cluj

*Este o poveste a lumii satului transilvănean exprimată în gânduri şi poveşti ale celor mai importante nume ale folclorului din zonă. Cântecul şi povestea se împletesc într-un autentic stil tradiţional.

*Spectacolul „Traditii clujene, de Ziua Culturii Nationale”. Partea a 3-a.

Tezaurele Umane Vii din județul Cluj, în prim plan, de Ziua Culturii Naționale

Invitați de onoare: NICOLAE VĂDAN, lutierul din Râșca, SIMION DRÎNDA, căoaciul din Măguri, VIORICA TRIPON, țesătoarea din Negreni și ȚULI CAROL, zis Stângaciul din Mociu, coordonatorul Grupului instrumental „TRIO Zorile”.

Alături de ei au fost prezenți și câțiva dintre ucenicii lor: TUDOR CHECHEDI, ucenicul cărbunarului, de la Muntele Rece, MARIA GABRIAN și DENISA TRIPON, fiica și nepoata țesătoarei din Negreni și „Copiii Mociului”, care îl au ca instructor pe Țuli Carol.

Pe scenă au mai urcat și interpreții de muzică populară: MARIANA MORCAN, solistă, Orchestra Profesionistă „Cununa Transilvană, ANDREEA BOGDAN și LOREDANA GABRIAN.
Prezentator Alin Pop, redactor Radio Cluj
Producător Luminita Purdea Cotutiu

16:00 Forum economic

*Studioul teritorial Tg.Mureş

*Dezbatem principalele subiecte economice ale momentului. Punem întrebări, căutăm răspunsuri și soluții la probleme și situații care ne interesează pe toți. Discutăm cu economiști, antreprenori , specialiști în diverse domenii care influențează economia și calitatea vieții, dar și cu autorități.

Producător Andrada Gorog

 
Disbioza, ediție specială

Disbioza, ediție specială "NutriInfo"

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Disbioza, un cuvânt mic, dar cu impact uriaș în sănătatea noastră. Este momentul să îi acordăm atenția cuvenită. Nu rata ediția specială ...

Ziua Internaţională a Usturoiului | VIDEO

Ziua Internaţională a Usturoiului | VIDEO

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Am pregătit o dimineaţă condimentată. Vineri, 19 aprilie este "Ziua Internaţională a Usturoiului". Vizităm satul unde localnicii cultivă de sute ...

"Schițe urbane", la TVR Târgu Mureș și TVR 3

publicat: joi, 18 aprilie 2024

O ediție a emisiunii "Schițe urbane" a fost difuzată luni, 15  aprilie, la TVR Târgu Mureș - ora 18.20, precum și vineri, pe TVR 3, de la ora 13.05.

 

#tvr3