loader
Foto

Portret Raul Kușak: „Scenes from (video) memory”, la „Remix”

Sâmbătă, 24 octombrie, de la ora 22:00, la TVR 3 și online pe TVR+, v-am prezentat un portret al unui muzician și instrumentist edificat de echipa „Remix” în pandemie, cum ar veni printre gloanțe, păstrând proporțiile.

 

Remix

Ne-am distanțat regulamentar, am dat măștile jos și am comentat: „Scenes from (video) memory”, parafrazând o postare youtube. Ca și în cazul recent al portretului lui Nicolas Simion, o selecție a arhivelor atacabilă oricând, susceptibilă de o grămadă de îmbunătățiri.

Pentru că cei 30 de ani de libertate pe scenele românești i-au permis lui Raul Kușak să facă nenumărate permutări, să accepte atâtea provocări de la artiști mai mult ori mai puțin cunoscuți, dar întotdeauna valoroși, să pășească cu nonșalanță din cluburi cu câteva zeci de locuri în arene cu mii de spectatori.

(w882) raul kusak

Fără îndoială, ediția citează câteva proiecte importante, dar au rămas atâtea nebifate. Apărut pe scenele naționale în primii ani ’90, claviaturist plecat din conservatorul clujean în grupurile metal-rock Silvana și Forceps din Zalau, Raul Kușak a ajuns în deceniul următor un muzician râvnit de orice grup sau solist, de la Paula Seling, Ștefan Bănică jr ori Nicu Alifantis până la Iris, Vama Veche, Direcția 5 și așa mai departe. Mai mult - un orchestrator fin și complex, ba chiar un om orchestră, care poate dezvolta din sintetizatoarele sale un program muzical de sine stătător, pertinent în orice context. Deși e renumit deopotrivă pentru „cuplul” pe care îl face cu străvechea sa orgă Hammond...

(w882) raul kusac

Precum unii artiști sunt clasați pe perioade de creație, portretul „Remix” focalizează câteva astfel de momente: concerte solo (pentru sintetizator și răsărit de soare la malul mării, marca „Remix”) ori cu proiectele lui Totu Rareș, Aievea (din fericire o colaborare rămasă pe discuri, inclusiv unele ale componenților), Urban Unit / Blues Core (cu bateristul Liviu Pop, apoi și cu Hanno Hoefer), cu Vali Răcilă ori Alina Manole.

(w882) raul kusak

(w882) raul cu al

Concerte în direct la emisiunea „Taverna” (n-am putut trece peste un solo în compania Aurei Urziceanu și a regretatului Marius Popp), interviuri vechi (ori mai noi, precum cel realizat de Manuela Aldea la o aniversare... cu cântec a lui Raul) sunt momente care din fericire au fost arhivate, spre deosebire de sumedenie de jam-sessions în anticamera unor festivaluri internaționale (numesc aici doar „Sighișoara Blues Festival”, dar au fost atâtea altele), workshop-uri... Ori o probă de sunet, în deschidere la un concert Deep Purple pe stadionul din Cotroceni, când i-a arătat lui Don Airey cum stă treaba cu „Rapsodia Română nr 1”. Este trecută în revistă totuși activitatea de aproape șapte ani de compozitor (/actant) de muzică de teatru (cu mulțumiri Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra”, unde a fost filmat interviul „Remix”) și rămâne pentru viitor profesoratul, dacă termenul nu sună prea pretențios pentru Raul Kușak, un claviaturist liber în...

Timpul Chitarelor, n-am găsit altă rimă. A zis-o Cezar Tătaru, parcă, citat de regretata Daniela Caraman Fotea: Cum că despre Cornel Ionescu „Muzicuță” se poate spune că sunt mai multe melodiile de top pe care le știe, decât cele pe care nu le știe (citat din memorie).

Atunci și despre Raul Kușak s-ar putea spune că sunt mai mulți muzicieni români de top - (pop)rock, în primul rând, dar și jazz ori folk - cu care a cântat decât cei care nu au avut ocazia să cânte cu el… încă! O metaforă, firește, care încearcă să evidențieze evazarea colaborărilor claviaturistului din ultimii 20 de ani.

(w882) raul kusak

***

sursa foto: facebook Raul Kușak

2:00 La sfatul popular (R)

* Cine are pe telefon Skype, Zoom sau TiK ToK...ATENŢIE! Căutaţi emisiunea asta! Viaţa unei comune sau a unui oraş pusă în lumina unei noi abordări, unice în peisajul media: ce are, ce face, ce pierde şi ce câştigă omul trăind în locul în care trăieşte! Modernizarea drumurilor, abandonul şcolar, folclor şi tradiţii păstrate, locurile de muncă pierdute şi plecarea în bejania ”diasporei”, şcoli cu wc-ul în fundul curţii şi proiecte de investiţii aducătoare de pâine pe masa românului... talente nedescoperite şi valori recunoscute de toţi. Primarul, locanicii, oamenii de afaceri, preotul sau dascălul din sat, din oraşș... din capitala ţării, toţi vor fi în direct la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII LA SFATUL POPULAR!

Producător Ştefan Stănescu

(Reluare)

3:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 
”Dăruiește Românie!”, o nouă întâlnire cu artiști îndrăgiți, sâmbătă, la TVR 3

Victoria Cociaș, Ozana Barabancea, Alexandra Ungureanu, Andreea Toma, Doru Isăroiu & Red Parlament sunt așteptați de Carmen Târnoveanu la ...

"Schițe urbane", la TVR Târgu Mureș și TVR 3

publicat: luni, 15 aprilie 2024

O ediție a emisiunii "Schițe urbane" a fost difuzată luni 15  aprilie, la TVR Târgu Mureș - ora 18.20. O puteți urmări, în reluare, vineri, pe ...

Spectacol de referință duminică la TVR: „Chirița în provincie

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă duminică, 21 aprilie, spectacolul „Chirița în provincie", de Vasile Alecsandri, pe TVR3, de la ora 20.00 ...

 

#tvr3