loader
Foto

Galerie foto

Portret Teodora Enache în Jazz

Din 6 octombrie, la TVR 3, „Remix” a început un nou sezon! În fiecare sâmbătă, de la ora 22.00, aveţi întâlnire cu marile nume româneşti ale rockului, jazzului şi folkului.

 

Remix

Născută la Onești, Teodora Enache a urmat cursurile facultății de matematică din Iași.

A cântat ocazional în perioada studenției, acompaniindu-se cu chitara, până când a descoperit Școala Populară de Artă, acolo unde a aflat piesele clasice ale jazzului, urmând cursurile de măiestrie vocală ale profesorului Dan Priscornic. Din anul 1993, când a câștigat Premiul de debut la festivalul de jazz de la Sibiu, a urcat accelerat treptele consacrării.

Călăuzită de Titel Popovici și Dan Priscornic la Iași, tânăra solistă a fost ghidată pe scenele de profil de Johnny Răducanu. Discografic, în 1999 apare și primul rod al colaborării sale cu marele jazzman: Jazz Behind The Carpathians: Johnny Răducanu Meets Teodora Enache. O perioadă plină de concerte, când scena jazz fierbea în România postdecembristă, iar Teodora aplica lecția etno-jazz cu o nouă generație de instrumentiști români (un prim grup cu Marius Mihalache și Lucian Maxim).

(w882) teodora en

Grupuri au fost multe și variate; echipa „Remix” a filmat-o în 2005, de exemplu, cu marele chitarist american Stanley Jordan („De la Doină la Blues”). Proiectul discografic „Rădăcini / Back to my Roots” a împins-o spre abordări multietnice, într-o epocă world music în floare. Benny Rietveld, Lars Danielsson, Istvan Gyarfas - lista colaborărilor cu muzicieni de recunoaștere internațională este lungă.

Arhiva personală a solistei cuprinde cateva exemplificari aparte, la fel și discurile publicate oficial, că a fost vorba de standarde, reinterpretări etno ori compoziții proprii, cu români ori străini! Discuri cu Jean Stoian, Guido Manusardi, Theodosii Spassov (o revizitare a lui Bela Bartok, inclusiv vocală!), Rick Condit și Ion Baciu jr.

Dincolo de bilanţuri, povestea vieții Teodorei trece printr-un moment de cumpănă... sau o întoarcere la momentul zero. O delimitare totală de muzică, apoi o schimbare de paradigmă în intimitatea cu arta care i-a dat nume. Întâlnită în urmă cu doi ani în poziția de curator al Festivalului de Jazz de la Bucureşti, cel mai important festival de gen al capitalei, Teodora ne-a destăinuit atunci lucrul la spectacolul conceptual „Profetul”, inspirat de solistă după versurile lui Khalil Gibran.

(w882) teodora en

Un succes care a relansat-o pe Teodora melomanilor români (după stabilirea în Germania), cu o echipă de instrumentiști dintr-o generație și mai tânără (chitaristul Călin Grigoriu, doar un exemplu) și o apariție de senzație a actriței Oana Pellea. Momentul este abordat de realizatorii emisiunii în contextul unui discurs despre muzica ce poate - și trebuie - să schimbe oamenii. Concertul din 25 mai 2018, de la Clubul Țăranului, ca şi apariția din vară pe scena marelui festival bucureştean, aduce un portret şi o carieră de 25 de ani, departe de a se fi încheiat.

Foto: teodoraenache.com

18:00 Se întâmplă acum

* Este analiza situaţiei economice cu impactul ei social. Este dezbaterea subiectelor fierbinţi ale zilei. Este dialogul necenzurat prin care românii sunt ascultaţi de televiziunea lor naţională. Este emisiunea celor mulţi, la care cei care intră în direct devin reporterii, redactorii şi invitaţii unui talk show… pe bune! Un brand lansat de TVR acum 23 de ani revine în casele românilor, la ei acasă… la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII!

Moderator Tudor Barbu

Producător Miruna Moraru

Transmisiune directă

19:55 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător Miruna Moraru

 
Gheorghe Roșoga - „Vorbe de duh, povestiri cu tâlc”

Cartea interpretului Gheorghe Roșoga și cariera lui artistică sunt subiectele reportajului din ediția „Lumea de aproape" de marți, 23 aprilie, de ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Matematica în universul adolescenței, un exercițiu propus în „Lumea de aproape

Miercuri, 24 aprilie, de la ora 17.30, pe TVR3 puteți urmări un reportaj pregătit de TVR Iași, despre întrecerile, problemele și mizele elevilor.

 

#tvr3