loader
Foto

Tablou de epocă din perspectiva unui meloman

Sâmbătă, 31 martie, la TVR 3, de la ora 22:00, Florian Pittiş a comentat muzical epoca în care a trăit, într-o ediţie “Remix” de neratat.

 

Remix

Undeva, cândva, înainte de primele emisiuni „Remix”, Florian Moțu Pittiș era intervievat în biroul său de la Radio 3 – România Tineret, în contextul unei anchete despre muzica românească de inspirație etno, întreprinsă în anul 2000.

Începând cu anii `60 și epoca hippy / flower power, acesta și-a explicat parcursul de meloman, făcând în fapt o radiografie a societății culturale românești, așa cum a subzistat în perioada statului comunist, din perspectiva muzicii noi apărute pe mapamond.

(w882)

O societate ale cărei elite au avut antenele orientate spre (și polarizate de) explozia unor Beatles, Rolling Stones, Led Zeppelin, Pink Floyd și atâția alții, într-o epocă în care România a respirat mai ușor, după anii `50, în condițiile unei anumite deschideri spre Vest, ale unei independențe față de alte țări semnatare ale Tratatului de la Varșovia.

(w882)

Totul începând cu influența lui Cornel Chiriac, cu ecourile beat, folk și rock din Occidentul liber. Sunt citate (și ilustrate cu largi extrase din Arhiva Multimedia TVR) grupurile șaizeciste care au făcut vogă la noi, până să-și dea seama autoritățile și să le cenzureze ca atare: Sincron, Phoenix, Sfinx, Roșu și Negru, Olympic 64.

(w882)

Personaje cheie ale muzicii pop-rock / folk / jazz, care după mimetism au ajuns să inoveze, sunt readuse în față de Florian Pittiș, cu atât mai mult cu cât le-a cunoscut îndeaproape și a colaborat cu acestea: Dorin Liviu Zaharia, Nicolae Covaci, Dan Andrei Aldea.

(w882)

În paralel, sunt evocați câțiva dintre primii folkiști - Mircea Florian, Doru Stănculescu, Nicu Vladimir - uneori în contextul internațional în care contează peste decenii un Bob Dylan și muzica protestatară de peste ocean, iar de dincoace de cortina de fier, etno-popul unor Sebo, Bjelo Dugme... Pro Musica, Semnal M, Celelalte Cuvinte şi Stepan Project duc ștafeta generației următoare douămiiste, în viziunea ilustrului nostru intervievat.

(w882)

De Florii, evocarea unui personaj cheie din istoria culturală recentă, cu amintirile sale unice și irepetabile, contrazice o anumită zicală despre floarea care nu poate aduce primăvara. Când acestea se numesc Florian Pittiș și epoca în care a înflorit.

Realizator: Doru Ionescu

Foto: arhive personale

***

Emisiunea se difuzează și online pe TVR+.

4:00 Toţi împreună (R)

* Emisiune în limba maghiară*Studioul teritorialTg.Mureş

Reportaje din actualitatea socială şi culturală regională

Producător Anna Kos

*Emisiune în limba maghiară *Studioul teritorial Timişoara

Producător Peter Keresztes

(Reluare)

5:55 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător, prezentator Miruna Moraru

 
Provocările antreprenorilor mureșeni

Provocările antreprenorilor mureșeni

publicat: miercuri, 24 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, aflăm la "Forum economic" care sunt provocările antreprenorilor mureșeni.

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Despre pierderile economice globale cauzate de dezastre naturale, la

O nouă ediție "Forum Economic", a fost difuzată în direct de la ora 16.00, marți, 23 aprilie, la TVR3 și TVR Craiova. O emisiune realizată și ...

 

#tvr3