loader
Foto

Post Scriptum, de la Gramofon la supergrupul timişorean

Urme de paşi pe infinit, de la Gramofon la supergrupul timişorean optzecist. Întâlnire cu Post Scriptum la TVR 3, sâmbătă, 28 iulie, ora 24.00 la REMIX (redifuzare). Un omagiu la miez de noapte.

 

Remix

Supergrup pop-jazz-rock timişorean, Post Scriptum a existat efectiv doar câţiva ani. La început a fost formaţia marelui pianist şaptezecist Paul Weiner. La un moment dat s-a redenumit Gramofon – titulatură devenită pe dată celebră pe scena jazz naţională.

(w882)

La plecarea lui Paul Weiner şi a bateristului Puba Hromadka în Germania, au rămas basistul Bela Kamocsa şi suflătorul Liviu Butoi.

(w882)

După ce claviaturistul Doru Apreotesei a venit în fruntea trupei, schimbările succesive de componenţă au generat până la urmă şi un nou nume: Post Scriptum. Au apărut astfel bateristul Mişi Farcaş, basistul şi solistul Mihai Marcovici. Pe postul de chitarist, după trecerea lui Dan Ionescu, s-a consacrat Toni Kuhn. Două completări de culoare în sound, binevenite: percuţionistul şi solistul vocal Tiberiu Ladner respectiv suflătorul Emil Zoltan.

(w882)

De la jazz, muzica lor s-a îndreptat discret şi inedit spre jazz rock, cu accente pop. Rezultatul - discul LP înregistrat la Electrecord (apărut şi în limba engleză pentru export!) - constituie una dintre cele mai reuşite apariţii discografice ale muzicii româneşti din anii `80.

(w882)

Plecarea lui Apreotesei la Sfinx a dat tonul câtorva înlocuiri şi schimbări de direcţie spre new wave, nu înainte de a-l ajuta pe concitadinul Mircea Baniciu să lanseze primul disc solistic.

(w882)

Cu Ionuţ Văduva, Dan Bădulescu, Nuţu Olteanu şi alţii, garnitura a continuat să compună în nume propriu, să înregistreze la Radio, dar să şi acompanieze.

(w882)

După 1990, Apreotesei a încercat să reînvie compoziţiile (la festivalul de la Gărâna, cu Kuhn, Farcaş şi Butoi), dar a abandonat în lipsa altor propuneri de la organizatorii din ţară. Emisiunea cuprinde toate arhivele video rămase de pe urma formaţiei, precum şi câteva momente inedite cu Mircea Baniciu şi Aura Urziceanu, dorindu-se un omagiu celor dispăruţi înainte de vreme: Mircea Marcovici, Bela Kamocsa şi Emil Zoltan.

Realizator: Doru Ionescu

Sursa foto:  arhive personale, Facebook

***

Emisiunea poate fi urmărită online pe TVR+.


 

 

 

11:00 Toţi împreună

*Emisiune în limba maghiară *Studioul teritorial Cluj

Producător Feketelaki Tibor

Transmisiune in regim de direct

12:50 Teleshopping-Publicitate

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3