loader
Foto

Galerie foto

Poveşti (muzicale) de viaţă din Suedia şi Statele Unite

În această sâmbătă, 15 octombrie, la Remix ne-am întâlnit cu o naistă şi un chitarist, ambii de talie internaţională, care au lăsat scenele din ţară pentru Suedia şi SUA. De la ora 22.00, la TVR 3 şi TVR+.

 

Remix

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Dana Dragomir (Stockholm, Suedia)

De la liceul de muzică din Bucureşti, Dana a fost atrasă de un instrument specific bărbaţilor. După câteva turnee în străinătate, rămâne la Las Vegas, cu un contract care nu-i aduce nici un progres. În 1986 pleacă unde vede cu ochii - în Suedia.

Nu-i e nici acolo prea uşor, dar începe să urce... Astăzi artista româncă este cunoscută în toată lumea ca prima interpretă profesionistă la nai. De când a debutat în forţă cu o melodie compusă de celebrul cuplu de cantautori de la ABBA, Benny şi Bjorn, totul a fost ascensiune, firește dublată de muncă pe măsură.

Cântând deopotrivă „Ciocârlia” şi melodii originale, moderne, un amestec de pop, world music şi new age, PanDana – cum e cunoscută în cele mai multe locuri – a vândut la începuturi peste un million de discuri. Emisiunea conține și un interviu cu soțul său, Klas Burling, un producător suedez care a colaborat cu superstaruri din toată lumea. Coincidenţa face ca în ziua difuzării emisiunii, Dana să plece într-un nou turneu de concerte suedeze (în România n-a mai cântat, din păcate, din 2008).

Radu Goldiş (Sherman Oaks - CA, SUA)

Cel mai mare chitarist român de jazz al anilor ’70 a cântat cu toată pleiada de monștri sacri ai genului, de la Richard Oschanitzky la Marius Popp, ori de la Johnny Răducanu la Aura Urziceanu.

Spre sfârşitul deceniului, trece de la postura de simplu instrumentist la aceea de orchestrator și compozitor de muzică de film. Însă în 1980 dispare de pe scene, aparent fără urmă. Ajuns în Germania, lucrează o perioadă în acelaşi domeniu ca şi în România, dar nu se linişteşte şi zboară pe coasta de vest a Americii, în California.

La început a cotit, pe măsura pregătirii sale muzicale, într-o nouă direcţie; însă cariera sa didactică s-a dovedit scurtă. Muzica a rămas un hobby principal, restructurat în sfera producţiei de studio şi a concertelor private pentru comunitatea românească. Din 2000 lucrează în domeniul imobiliarelor din California, iar în particular nu lasă muzica – de curând a înregistrat un CD, „Blue Wave”, în studioul de acasă, iar filmarea TVR l-a readus în premieră melomanilor din România, după 35 de ani, în postura care l-a făcut celebru: live, inclusiv cu pianistul Mihai Chirilov!

Realizator Doru Ionescu

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

 

7:00 Telematinal

(I) (simultan TVR Moldova)

Moderatori: Anatol Guzic, Alexandrina Vrîncean

Producător Luminița Popa

Transmisiune directă

7:55 FILLER

*ABC-ul democratiei *Studioul teritorial Iaşi

*Personalități care expun o idee pe care o consideră crucială pentru înțelegerea politicii.

Bogdan Caranfilof

Producator Ovidiu Mihaiuc

 

"Schițe urbane", la TVR Târgu Mureș și TVR 3

publicat: joi, 18 aprilie 2024

O ediție a emisiunii "Schițe urbane" a fost difuzată luni 15  aprilie, la TVR Târgu Mureș - ora 18.20. O puteți urmări, în reluare, vineri, pe ...

Despre „Adevărata Basarabie”, la

Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor organizează campania „Adevărata Basarabie”. Am călătorit dincolo de Prut alături de Alina ...

Invitație la Festivalul Național Al Ouălor Încondeiate

Miercuri, la "Ziua bună de la Iași", locuitorii din Ciocănești, județul Suceava, v-au adresat o invitație la Festivalul Național Al Ouălor ...

 

#tvr3