loader
Foto

Galerie foto

Poveştile celor mai vechi farmacii şi a tatuajelor din România - la TVR 3

În ediţia din această săptămână a emisiunii „Locuri, oameni şi comori”, Emilia Nicolaescu ne poartă într-o călătorie fascinantă prin lumea medicală a secolelor XVI-XVII. Duminică, 12 noiembrie, de la 13:30

 

De când datează primele farmacii în Transilvania şi ce conţineau ele, cum erau trataţi bolnavii în secolele XVI-XVII, ce instrumente foloseau spiţerii şi cât de eficient era praful de mumie egipteană, veţi rămâne uimiţi să aflaţi la ediţia din această săptămână a programului Locuri, oameni şi comori.

Primele doua farmacii din ţară, cea de la Sibiu şi de la Cluj, ne-au dezvăluit toate secretele! Apoi am ajuns în lumea tatuajelor. Tatuajele s-au născut odată cu omul şi cu nevoia lui de artă. Au apărut în antichitate şi mereu au transmis un mesaj. În România, primul care le-a studiat a fost dr. Nicolae Minovici. În acest episod, aflăm povestea unor oameni, doar interpretând desenele de pe pielea lor. O expoziţie inedită a Muzeului Municipiului Bucureşti în care puteţi vedea fragmente de piele umană tatuată.

Nicolae Minovici (1868-1941) a fost autorul primei lucrări dedicate tatuajelor din spaţiul românesc, iar teza sa de  licenţă, „Tatuajurile în România”, publicată în anul 1898, rămâne o lucrare de referinţă pentru medicina românească.

„Moda tatuajelor în societatea românească o putem considera prezentă încă din timpul culturilor neolitice, dar în Evul Mediu tatuajul era întâlnit numai la nivelul păturilor superioare (element cultural preluat prin filieră orientală) și probabil la o serie de personaje mai extravagante precum Petru Cercel (1583-1585, domnitor al Țării Românești) sau Gratiani Gaspar (1619-1620, domnitor al Moldovei). Odată cu modernitatea, moda tatuajelor s-a răspândit în toate structurile sociale, cu precădere cele urbane”, spunea istoricul Adrian Majuru, la deschiderea expoziţiei „Pentru o istorie a simbolurilor: tatuajul în România“.

***

Locuri, oameni şi comori îşi propune dezvăluirea poveştii din spatele unei piese de muzeu sau a unui eveniment istoric. În spatele fiecărui lucru se află o poveste. Iar atunci când poveștile sunt despre comori, imaginația nu mai poate fi ținută în frâu.

„Am descoperit locuri unice, oameni-eroi și comori fabuloase. În fiecare emisiune vom afla cum valori inestimabile ale istoriei naționale, au fost pierdute sau furate și cum multe dintre ele au fost recuperate și aduse acasă”, spune Emilia Nicolaescu, realizatoareaacestei producţii.

18:00 Se întâmplă acum

* Este analiza situaţiei economice cu impactul ei social. Este dezbaterea subiectelor fierbinţi ale zilei. Este dialogul necenzurat prin care românii sunt ascultaţi de televiziunea lor naţională. Este emisiunea celor mulţi, la care cei care intră în direct devin reporterii, redactorii şi invitaţii unui talk show… pe bune! Un brand lansat de TVR acum 23 de ani revine în casele românilor, la ei acasă… la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII!

Moderator Tudor Barbu

Producător Miruna Moraru

Transmisiune directă

19:55 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător Miruna Moraru

 
„Dăruiește Românie!

Carmen Târnoveanu și invitații săi celebrează peste 40 de ani de eleganță, discreție și profesionalism, care se înscriu în activitatea artistică ...

Colț de Rai pentru urșii bruni la Zărnești | VIDEO

Întreaga poveste a sanctuarului pentru urșii bruni la Zărnești dar și cum au ajuns vedete din toată lumea să îl viziteze descoperiți într-un nou ...

Provocările antreprenorilor mureșeni

Provocările antreprenorilor mureșeni

publicat: miercuri, 24 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, aflăm la "Forum economic" care sunt provocările antreprenorilor mureșeni.

 

#tvr3