loader
Foto

Poveştile lu' Pilu: Canoistul Leon Rotman

Duminică, 17 martie şi respectiv 24 martie, de la ora 08:30, la TVR 3 ați putut urmări povestea canoistului Leon Rotman - dublu laureat cu aur la Melbourne în 1956 şi cu bronz la Roma în 1960.

 

Poveştile lu’ Pilu

Povestea începe în urmă cu 85 de ani în…micul Paris. Nu transform povestea în povestioară despre Bucureştiul interbelic, dar încerc să-l “simt” pe cel ce va avea să devină dublu campion olimpic la Melbourne… după 20 de ani.

Leon Rotman e o poveste, un campion, un solitar, un ambiţios, e “băiatul” (n.n. asta numai după ce vezi povestea), e omul care nu crezi că poate exista. Nu încerc să adaug sau să-i construiesc o “altă poveste” decât cea pe care el a răsfoit-o pentru el şi această naţie.

În dialogul cu Leon Rotman am răsfoit, chiar dacă sunt două episoade, o mică parte din cele peste 8 decenii de poveste a dublului campion olimpic. Mi-a răsfoit povestea copilăriei cu o enervantă memorie. Detalii precise. Culori şi zile. Totul era obositor de precis.

(w882)

Leon Rotman zâmbeşte şi punctează, ironic ce-i drept uneori, orice şi despre oricine. Ştie în cel mai mic detaliu orice poveste ce-l avea erou, principal sau secundar, pe Leon Rotman.

Nu mai întind cuvinte, ci te invit să-l cunoşti fără nicio…perdea.

Mulţumesc Leon Rotman!

Alexandru “Pilu” Bănoi, jurnalist

***

După ce s-a înscris întâi la secţia de lupte greco-romane a Asociaţiei Sportive ”Tânărul dinamovist”, s-a transferat apoi la cea de kaiac-canoe. Primele performanţe la canoe le-a obţinut sub îndrumarea antrenorului Radu Hutan, în 1954, îmbrăcând primul tricou de campion naţional la C1 - 10000 m.

Din 1954, timp de zece ani, a fost component al loturilor naţionale de kaiac – canoe ale Romaniei.

A participat la două ediţii ale Jocurilor Olimpice, în 1956, la Melbourne, unde a cucerit două medalii de aur, la C1 - 10000 m şi C1 - 1000m, devenind primul dublu campion olimpic din canoea românească, şi în 1960, la Roma, unde a obţinut medalia de bronz la C1 - 1000 m.

 

3:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

4:00 Toţi împreună (R)

*Studioul teritorial Cluj

*Emisiune în limba maghiară *Studioul teritorial Cluj

Producător Feketelaki Tibor

(Reluare)
 
Gheorghe Roșoga - „Vorbe de duh, povestiri cu tâlc”

Cartea interpretului Gheorghe Roșoga și cariera lui artistică sunt subiectele reportajului din ediția „Lumea de aproape" de marți, 23 aprilie, de ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Matematica în universul adolescenței, un exercițiu propus în „Lumea de aproape

Miercuri, 24 aprilie, de la ora 17.30, pe TVR3 puteți urmări un reportaj pregătit de TVR Iași, despre întrecerile, problemele și mizele elevilor.

 

#tvr3