VALENTINA BĂINȚAN
În prezent, ca producător tv, este implicată în realizarea și coordonarea unora dintre dintre cele mai importante evenimente muzicale ale Bucureștiului - Festivalul Internațional “George Enescu”, Concursul Internațional “George Enescu”, Festivalul Internațional de muzică de camera SoNoRo”, Concertul Regal Caritabil organizat în fiecare an de Casa Regală a României, evenimente de anvergură organizate de Ministerul Culturii.

Înainte de a păși în lumea televiziunii, trebuie să știți că Valentina Băințan a studiat timp de 20 de ani pianul. A concertat încă din perioada liceului pe importante scene din România, a participat la concursuri naționale unde a obținut premii importante și este absolventă a Universității Naționale de Muzică din București (Licențiată în Arte).

Anul 2002 a adus pentru ea o schimbare totală de perspectivă. Proaspăt înființatul TVR Cultural avea nevoie de oameni de specialitate, pentru că programele sale începeau să prindă contur și exista un flux amplu și aglomerat de evenimente culturale și muzicale ce aveau loc atât în București cât și în țară. Așadar șansa i-a surâs, a trecut astfel pragul lumii fascinante a televiziunii și a învățat enorm trecând prin experiențe ample care au format-o și au ajutat-o să devină un adevărat profesionist de televiziune.

A prezentat de-a lungul timpului evenimente importante ale Televiziunii Române (Festivalul Internațional “George Enescu”, Maratonul Mozart, Musica da Capo, Eurovision Young Musicians), a realizat interviuri în exclusivitate cu diferite personalități artistice internaționale (regizorii Francis Ford Coppola și Bruno Monsaingeon, compozitorul de muzică de film Nicola Piovani,  precum și muzicieni de marcă invitați în cadrul Festivaului Internațional George Enescu) a făcut parte din Jurii importante în cadrul unor proiecte de promovare a tinerilor muzicieni români – Selecția pentru bursele TINERE TALENTE a Fundației Regale Margareta a României, Moștenitorii României Muzicale organizat de Radio România Muzical, Eurovision Young Musicians organizat de Televiziunea Română - și a condus cu succes delegația României la Viena, pentru Concursul de Muzică clasică “Eurovision Young Musicians” (ediția 2010).

Totodată a colaborat cu televiziuni europene (Mezzo, Arte TV, Televiziunea Națională din Slovenia), în vederea schimbului de programe muzicale și de promovare a producțiilor TVR.

Este și semnatara unei serii de proiecte de televiziune inedite: Maratonul Enescu la TVRExperimentul Enescu (un program inedit, dedicat redescoperirii muzicii lui George Enescu, ce a fost solicitat pentru difuzare de Televiziunea Națională din Slovenia), Music (R)evolution (singura emisiune dedicată redescoperii muzicii clasice prin intermediul muzicii pop, rock, blues sau jazz), “10 la 10” (serie de interviuri realizate în regim tip vlogging, chiar de protagoniștii V.I.P invitați) și Arta Lumii, primul concept inovativ de transmisii LIVE ONLINE, pe paginile de Facebook ale TVR, fiind un proiect dedicat exclusiv dezvoltării online a Televiziunii Române.

Arhiva articole
Pianista Sînziana Mircea, invitată la „Music (R)evolution
luni, 15 noiembrie 2021
Pianista Sînziana Mircea este invitată sâmbătă, 20 noiembrie, de la ora 19.00 pe TVR3, într-o nouă ediție a emisiunii „Music (R)evolution".
Violistul Răzvan Popovici vine la „Music (R)evolution
marţi, 09 noiembrie 2021
Violistul și managerul Răzvan Popovici a fost invitatul Valentinei Băințan în ediția din 13 noiembrie a emisiunii „Music (R)evolution". Pe TVR3 de la ora 19.00.
Oana Sîrbu, invitată la „Music (R)evolution
marţi, 02 noiembrie 2021
Invitata ediției din 6 noiembrie a emisiunii „Music (R)evolution" a fost Oana Sîrbu. Întâlnirea a avut loc de la ora 18.55, pe TVR 3.
Music (R)evolution a început noul sezon cu o ediție Enescu
luni, 04 octombrie 2021
Rapsodia I de George Enescu a fost analizată de Manuela Hărăbor în dialog cu Valentina Băințan, în prima întâlnire din noul sezon Music (R)evolution, pe 9 octombrie, la TVR 3, de la ora 19.00.
“ARTA LUMII“ cu organistul Daniel Ciobanu
luni, 07 iunie 2021
Invitatul proiectului “ ARTA LUMII“ de joi, 10 iunie, este organistul DANIEL CIOBANU, bursier al Fundației Regale Margareta a României. Urmăriți-l pe pagina de Facebook a TVR 3, începând cu ora 14.00!
luni, 31 mai 2021
"ARTA LUMII" a adus-o în atenția dumneavoastră pe cea mai tânără invitată de până acum a emisiunii, violonista ȘTEFANIA TURCU, bursieră a Fundației Regale Margareta a României. Joi, 3 iunie, ora 14.00, pe pagina de Facebook TVR3!
luni, 24 mai 2021
Bursier al Fundației Regale Margareta a României, invitatul proiectului " ARTA LUMII" de joi, 27 mai, ora 14.00, pe pagina de Facebook TVR 3, a fost pianistul Daniel Dumitrașcu.
luni, 17 mai 2021
Invitatul proiectului "ARTA LUMII" de joi, 20 mai, ora 14.00, pe pagina de Facebook TVR3, a fost pianistul Antoniu Tiberiu Nagy, bursier al Fundației Regale Margareta a României.
luni, 10 mai 2021
Valentina Băințan v-a invitat să urmăriți, joi, 13 mai, ora 14.00, pe pagina de Facebook a TVR 3, un nou episod al proiectului " ARTA LUMII" din care ați putut afla povestea artistei Ioana Tocoaie, bursieră a Fundației Regale Margareta a României.
marţi, 27 aprilie 2021
A patra invitată a proiectului "ARTA LUMII", ediția de joi, 29 aprilie, transmisă pe pagina de Facebook TVR3, la ora 14.00, a fost mezzosoprana Antonia Cosmina Stancu, fostă bursieră a Fundației Regale Margareta a României.
luni, 19 aprilie 2021
Al treilea invitat al proiectului ARTA LUMII este chitaristul Ovidiu Pintilie, bursier al Fundației Regale Margareta a României. V-am invitat să îl urmăriți pe pagina de Facebook a TVR3, joi, 22 aprilie, ora 14.00.
vineri, 09 aprilie 2021
Proiectului ARTA LUMII, dedicat exclusiv dezvoltării online a Televiziunii Române, a continuat pe pagina de Facebook a TVR 3, joi, 15 aprilie, ora 14.00. A venit în fața voastră pianistul CADMIEL BOȚAC, bursier al Fundației Regale Margareta a României.
Concursul Internațional George Enescu 2020 se difuzează la TVR 3
luni, 15 februarie 2021
Din 1 februarie, recitalurile concurenților de la secțiunile vioară, violoncel și pian se difuzează la TVR 3, de luni până miercuri, de la ora 23.00.
 • 16:00
  Prim plan obiectiv
  * Studioul teritorial Craiova * TVR Craiova vă invită să urmăriţi o emisiune magazin cu informaţii, ştiri, evenimente şi rubrici de interes din domeniul culturii, ştiinţei, divertismentului, etc. În fiecare ediţie vă prezentăm două teme de actualitate şi invitaţi pe măsură.Moderator Simona Muşuroi Producător Anca Dindirică Transmisiune directă
 • 16:55
  Teleshopping-Publicitate
 • 17:00
  Telejurnal regional
  * Studioul teritorial Craiova * Producători: Ana Maria Ciocănescu, Paulina Bădîrci, Ion Mihai Transmisiune directă
 • 17:30
  Reporter special
  *Studioul teritorial Cluj * Groapa de gunoi a oraşului Cluj-Napoca Invitat: Adrian Dohotaru, activist Moderator Sebesi Karen Producător Romeo Couţi
 • 18:00
  Telejurnal Moldova
  *Studioul Chişinău (simultan TVR Moldova) Prezentatori: Carina Muller, Vadim Cheptanaru Producători: Irina Bejenaru, Ruslan Grabari Translator mimico gestual Transmisiune directă ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 18:55
  Teleshopping-Publicitate
 • 19:00
  Cântec şi poveste
  (redifuzare)* Studioul teritorial Iaşi * Este licențiată în etnologie, antropologie culturală și folclor. Îşi propune să promoveze bunurile culturale din zona folclorică pe care o reprezintă. Are zeci de premii şi trofee, dar se mândreşte, mai ales, cu Premiul al II-lea în finala concursului „Vedeta Populară” organizat de TVR1 în 2018. Alături de TVR Iaşi a descoperit publicul din Chişinău şi pe cel din Cernăuţi. Raluca Radu este „ fata din Vaslui” care ne cucereşte cu energia, vorbele şi cântecele sale. Moderator Laura Lucescu Producător Carmen Olaru
 • 19:55
  Maşina timpului
  *Studioul teritorial Iaşi * Aniversări, comemorări, evenimente care au rămas în memoria colectivă au, pentru fiecare dintre noi, o semnificație aparte. “ Mașina timpului ” vă prezintă detalii mai puțin cunoscute, anecdotice pe alocuri, dar și fragmente din marile opere muzicale, citate care au făcut istorie sau interpretări subiective ale unor fapte din trecut. Producător Daniel Trofin
 • 20:00
  Cap de afiş
  (redifuzare)*Studioul teritorial Craiova * Concert Analia Selis Producător Simona Muşuroi
 • 20:55
  FILLER
  * Studioul teritorial Cluj *Tablou Nicolae Grigorescu: PRIZONIERI TURCI Realizator Mihaiela Ilea
 • 21:00
  Cap de afiş
  (redifuzare)* Studioul teritorial Timişoara Producători: Miodrag Obradov, Roxana Morun
 • 21:55
  FILLER
  *Studioul teritorial Timişoara * Statuia Sf. Ioan Nepomuk
 • 22:00
  Program preluat de la Televiziunea Publică din Ucraina destinat refugiaților
  Producător Miruna Moraru
 • 23:55
  FILLER
  *Studioul teritorial Timişoara * Statuia Sf. Ioan Nepomuk
 • 00:00
  Cu cărţile pe faţă
  * Studioul teritorial Craiova * Producător Mirela Giodea
 • 01:00
  Cap de afiş
  * Studioul teritorial Timişoara
 • 01:55
  Maşina timpului
  *Studioul teritorial Iaşi * Aniversări, comemorări, evenimente care au rămas în memoria colectivă au, pentru fiecare dintre noi, o semnificație aparte. “ Mașina timpului ” vă prezintă detalii mai puțin cunoscute, anecdotice pe alocuri, dar și fragmente din marile opere muzicale, citate care au făcut istorie sau interpretări subiective ale unor fapte din trecut. Producător Daniel Trofin
 • 02:00
  Revizie tehnică