loader
Foto

Galerie foto

Pridvoarele credinţei - "Moştenirea bizantină"

Ne-am propus, în ediţia de faţă, să vorbim despre una dintre cele mai fascinante culturi ale umanităţii, cea bizantină.

 

Pridvoarele credinței

Puţini mai ştiu care a fost aportul Bizanţului în tot ceea ce, generic, numim Ortodoxie. În Bizanţ credinţa creştină s-a cristalizat, dezvoltându-se liber, fără oprelişti de natură politică, având, necondiţionat, sprijin imperial. Întrepătrunderea dintre Stat şi Biserică, în Bizanţ, a fost atât de profundă, încât nu putem fi siguri care dintre cele două elemente a fost emanaţia celuilalt.

Tot ceea ce considerăm dogmă, cult şi, în general, identitate ortodoxă, sunt produse ale “ simfoniei bizantine “, adică împletirea politicului cu religiosul. Vom discuta despre Imperiul Bizantin, începând cu anul 330, când împăratul Constantin cel Mare inaugurează ca nouă capitală a imperiului roman, Constantinopolul, şi până la anul 1453, moment al cuceririi oraşului de către turci. Invitatul nostru este domnul Alexandru Prelipcean, asistent universitar al Facultăţii de Teologie Ortodoxă “ Dumitru Stăniloae “, din Iaşi.

Redactor: Paul Palencsar

Difuzare

Sâmbătă, 15 martie 2014

TVR 3, ora 7.00

TVR Iaşi, ora 17.00

O producţie TVR Iaşi şi Doxologia Media


4:00 Toţi împreună (R)

* Producător Bartha Ágnes

(Reluare)

5:55 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător Miruna Moraru

 
Despre pierderile economice globale cauzate de dezastre naturale, la

O nouă ediție "Forum Economic", a fost difuzată în direct de la ora 16.00, marți, 23 aprilie, la TVR3 și TVR Craiova. O emisiune realizată și ...

„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu se difuzează marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

15 ani fără Valeria Peter Predescu

15 ani fără Valeria Peter Predescu

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie 2023, de la ora 15:00, la TVR 3, vă invităm să urmăriți o ediție cu totul specială a emisiunii "Cântec și Poveste".

 

#tvr3