loader
Foto

Răzvan Theodorescu, într-o ediție din colecția "Seratelor Muzicale Iosif Sava"

Dialogul lui Iosif Sava cu invitatul său din această ediție de colecție a putut fi urmărit la TVR 3 și pe TVR+, duminică, 19 noiembrie, de la ora 19.00.

 

Seratele Muzicale

Invitatul cu care Iosif Sava s-a întâlnit de data aceasta în studioul Seratelor Muzicale este academicianul Răzvan Theodorescu.

Profesor, cercetător, istoric de artă, preşedintele Secţiei de Artă, Arhitectură şi Audiovizual a Academiei Române, ministru al Culturii, dar şi preşedinte - director general al Televiziunii Române, Răzvan Theodorescu este unul dintre intelectualii de seamă care nu se sfiesc să vorbească sincer despre cultura de ieri şi românii de azi.

(w882) Razvan The

La 9 februarie 1990, Răzvan Theodorescu era numit preşedinte - director general al Radioteleviziunii Române Libere, devenind, astfel, primul conducător al celor mai importante instituţii de media audiovizuală dintr-o Românie recent ieşită din comunism. Pentru 900 de zile, ’’şoarecele de bibliotecă’’, aşa cum singur se definea istoricul de artă Răzvan Theodorescu, a trebuit să facă faţă numeroaselor tentative de manipulare rezultate din evenimentele tulburi ale începutului de democraţie, chiar dacă tentaţia puterii recent instalate de a dirija politic nu s-a făcut simţită la fel de pregnant ca în mandatele celor care l-au urmat la cârma instituţiei.

A colaborat la mai multe campanii ale TVR, la programe de relevanţă culturală deosebită. Toate acestea l-au făcut pe Răzvan Theodorescu să se simtă foarte aproape de profesioniştii din televiziune, de redactori, operatori, maeştri de sunet şi de montaj. Aşa cum singur recunoaşte, a fost un mandat scurt, cu lumini şi umbre, ’’am făcut cu siguranţă şi multe greşeli, dar eu sunt cel care am greşit, nu colegii mei. Profesioniştii din televiziune m-au ajutat să înţeleg cum funcţionează tehnic această instituţie. Nu regret nimic. Este o instituţie pe care o iubesc şi pe care o respect în continuare’’.

Pornind de la această realitate, Iosif Sava şi-a defăşurat întreaga strategie a întrebărilor incomode pe care a ţinut cu deosebire să le adreseze fostului preşedinte al instituţiei, care a luat decizii ale căror urmări amfitrionul Seratelor Muzicale nu s-a sfiit să le deconspire.

Hotărâri care, după opinia lui Iosif Sava, au lăsat urme adânci nu numai în cultura organizaţională a instituţiei, ci şi în elaborarea grilelor de programe care au marcat parcursul ulterior al TVR. Marginalizarea programelor culturale – ale căror susţinător fervent era Iosif Sava - în favoarea deschiderii către politic şi show-ul de televiziune din ce în ce mai facil au stârnit în platou şarje fierbinţi de opinii.

(w882) Razvan The

Locul şi rolul Televiziunii Române în noul context postdecembrist, scindarea Societăţii Române de Radio şi Televiziune în două entităţi separate, haosul valorilor, marginalizarea programelor de conţinut în favoarea emisiunilor fără miză au generat o dispută care au pus emisiunea pe o axă exclusiv polemică.

În ciuda cotei înalte şi a tensiunii dialogului, în studioul emisiunii poezia, muzica şi dansul contemporan au arătat o dată în plus că frumuseţea şi armonia artei pot nivela asperităţile cele mai ireconciliabile. Sergiu Anghel şi Compania de Balet ’’Orion’’ de la Teatrul Odeon au susţinut un program special în care a fost prezentat un fragment din spectacolul de teatru - dans ’’Barococo Party’’ pe muzica piesei ’’Misa Criolla’’ compusă de Ariel Ramirez. Coregrafia îi aparţine lui Sergiu Anghel şi interpretarea le-a revenit dansatorilor Laura Voicu, Marilena Jipa, Dana Sănătescu, Ioana Popovici, Melinda Peşchir, Gabriel Luca şi Vincenţiu Popescu. Seara a fost completată de un recitativ din versurile Anei Blandiana - ’’Tranziţie şi călătorie’’, poezie publicată în volumul ’’A treia taină’’, 1969, şi ’’Cel ce mă visează’’, poezie publicată în volumul ’’Somnul din somn’’, 1977 – în lectura actriţei Mirela Gorea.

***

„Magia Seratelor Muzicale Iosif Sava’’ este o emisiune ce recuperează memoria unuia dintre cei mai importanţi oameni de cultură români ai secolului XX, muzicologul şi jurnalistul Iosif Sava.

(w882) Razvan The

Cu mai bine de două decenii în urmă, Seratele Muzicale TV realizate de Iosif Sava la TVR rivalizau cu emisiunile lui Leonard Bernstein de la televiziunea americană. Astăzi, celebrăm o personalitate culturală inegalabilă şi un brand de onoare al Televiziunii Române: marele muzicolog, realizator al unui număr impresionant de emisiuni radio-TV, desăvârşitul coleg şi prieten, IOSIF SAVA.

Continuăm seria emisiunilor sale cu o reverenţă care nu este niciodată îndeajuns.

Memoria sa stăruie în amintire prin mărturisirile emoţionante ale celor care l-au cunoscut şi admirat. Mihai Răzvan Ungureanu este cel care îi face un ’’Laudatio’’ lui Iosif Sava, cel care l-a invitat pentru prima dată într-un platou de televiziune, la "Seratele Muzicale", în momentul debutului în carieră şi l-a lansat astfel în atenţia publicului.

Producător: Ileana Ploscaru Panait

***

Emisiunea poate fi urmărită livestream pe TVR+.

12:50 Teleshopping-Publicitate

13:05 Cult@rt

*Studioul teritorial Timişoara

* Emisiunea CULT@rt aduce în faţa telespectatorilor personalităţi remarcabile din vestul ţării. Obiectivul nostru este acela ca, prin poveştile de viaţă şi prin realizările lor, aceşti oameni să inspire şi să devină posibile modele pentru telespectatori. Crezul nostru este că educaţia şi cultura reprezintă calea înspre o societate armonioasă şi decentă. De altfel, motto-ul emisiunii sintetizează fericit scopul acesteia: "În fond, cultura este sau ar trebui să fie o anumită formă de a iubi lumea şi de a spera." (Octavian Paler)

Invitata Adina Stefanescu-informatician

Producător Tania Tunas

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3