loader
Foto

Renovarea faţadelor clădirilor istorice din centrul Clujului ridică probleme

Proprietarii de clădiri istorice din centrul Clujului vor fi somaţi, începând de săptămâna viitoare, să demareze lucrările de renovare a imobilelor. Arhitecţii se tem că monumentele istorice vor fi transformate în clădiri banale.

 

Autorităţile locale vor investi mai bine de un milion de euro în proiectul ce promite o nouă faţă oraşului de pe Someş. Altfel spus, 20 % din valoarea lucrărilor vor fi finanţate din bugetul local.

Arhitectul Virgil Pop, şeful Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice spune că ideea de a restaura faţadele clădirilor monument istoric din centrul Clujului este foarte bună, însă are mari rezerve că acestea vor fi făcute aşa cum cer normele, în condiţii de calitate şi păstrând caracteristicile arhitecturale ale fiecărei clădiri în parte.

După părerea acestuia, nu există, până acum, o lucrare de reabilitare făcută ca la carte. Proprietarii le-au facut doar “de faţadă”, la cererea autorităţilor, fără a se ocupa de adevăratele probleme ale clădirilor, cum ar fi lucrările de consolidare şi rezistenţă. Totodată, arhitectul clujean crede că, din aceste motive, clădirile istorice din centrul Clujului îşi vor pierde farmecul vremurilor trecute, iar oraşul faţa de civilizaţie urbană.

Nu mai puţin de 93 de proprietari de clădiri istorice trebuie să demareze lucrări de restaurare a faţadelor. Nu singuri, ci cu ajutorul Primăriei. În felul acesta ne-am putea lua adio de la clădiri cu pereţii crăpaţi, faţade care stau să cadă şi burlane neschimbate de sute de ani.

De săptămâna viitoare, Primăria Cluj-Napoca va da somaţii proprietarilor de clădiri din centrul Clujului să îşi refaţadizeze imobilele. În termen de 60 de zile, ei trebuie să prezinte autorităţilor locale demersurile pentru începerea lucrărilor. Altfel, riscă amenzi între 5.000 şi 8.000 de lei.

Documentaţiile privind lucrările de renovare a faţadelor clădirilor vor trebui notificate de către un expert, lista experţilor fiind disponibilă pe site-ul www.mdrt.ro.

12:50 Teleshopping-Publicitate

13:05 Arena

*Studioul teritorial Iasi

*Producător Vasile Arhire

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu se difuzează marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

15 ani fără Valeria Peter Predescu

15 ani fără Valeria Peter Predescu

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie 2023, de la ora 15:00, la TVR 3, vă invităm să urmăriți o ediție cu totul specială a emisiunii "Cântec și Poveste".

22 aprilie,

22 aprilie, "Ziua Pământului" | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ce-i dăruim planetei de ziua ei? Cum îndreptăm răul făcut prin poluare şi defrişări? Cum se măsoară calitatea aerului? Am căutat răspunsuri ...

 

#tvr3