loader
Foto

La Remixul din 1 ianuarie, ne întâlnim cu Păunița Ionescu și Mircea Tudoran

Remixul din prima zi a Noului An, de la ora 23.00, la TVR 3, a readus în prim-plan doi muzicieni pop-rock români, lideri de grup în Germania.

 

Remix

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Păunița Ionescu (Hannover)

„Părinţii mei au cântat, am crescut cu muzică în casă, sora mea a şi făcut Conservatorul, eu nu…

Aş fi vrut să cânt mai mult în engleză, la care vocea mea se preta mai bine, ca şi acum. Dar când a apărut legea, am fost interzisă – mi s-a luat atestatul şi şase luni n-am avut voie să cânt.“

Ea e solista Păunița Ionescu, păstrată în amintirile celor mai mulţi melomani ca membră a trupei feminine Catena.

(w882) Catena74

Portofoliul ei numără însă locuri fruntașe în topuri, Trofeul de Argint la Festivalul de la Gottwaldow, turnee în URSS, Germania, Israel, Kuweit, filmări muzicale alături de Karel Gott.

Imediat după decembrie 1989, pleacă în Germania și se întâlnește cu fostele colege de la Catena; lidera Anca Vijan reformează trupa, sub o titulatură nouă: Big Mama & The Kids, cu Păunița, Lidia Creangă şi Ortansa Păun. Concertează şi înregistrează, sunt pe cale să semneze un contract, dar marea relansare a româncelor nu mai are loc!

(w882) Anca, Paun

Pe cont propriu, Păuniţa s-a dus într-o biserică, a demarat un cor gospel de amatori, apoi încet-încet l-a profesionalizat. Grupul Big Mama & The Golden Six are în panoplie numeroase înregistrări; în 2011 a fost aproape de a veni să cânte și în România, la festivalul de jazz de la Gărâna, dar un accident a anulat totul.

(w882) Golden Six

Păunița a revenit de multe ori la București, în cadru privat, să-și viziteze sora; dacă a și fost invitată să cânte, cum s-a întâmplat în cazul câtorva emisiuni TVR, a făcut-o cu mare plăcere.

(w235) Tudoran(w235) Paunita Po

 

Mircea Tudoran (Köln)

Virtuoz al violoncelului, de la intrarea – primul – la Conservator și până la absolvirea ca șef de promoție, Mircea s-a dedicat de fapt scenelor pop-rock, ca basist și solist vocal: a cântat în orchestra a lui Rolf Albrich, cu care a acompaniat spuma soliștilor români, iar din 1967 în trupa beat a lui Cornel Fugaru. Ediţia Remixului rememorează filmări cu Sincron, dar şi cu formațiile lui Radu Goldiș ori Marius Popp.

(w882) TudoranL

În 1978, în ciuda succesului în cariera de acasă, Tudoran se stabileşte la Köln, profesând ca profesor de violoncel. În paralel, revine la pop şi ajunge să-şi alcătuiască propriul grup, în primul rând împreună cu instrumentiști români - Michael Tudor Band - cu care abordează repertoriul internaţional de standarde, străbătând tot continentul.

Din primăvara lui 2011, Mircea a revenit mai des în România; dorea să se întoarcă la începuturile alături de grupul Sincron și de Cornel Fugaru. Din păcate, liderul de altădată avea să treacă în neființă în scurt timp, iar basistul hotărăște să înregistreze un disc în memoria vechiului coleg și prieten. În 2013, a locuit mai mult în România decât în Germania. I se alăturaseră deja impresarul Vali Stoian și, în studiouri, Adi Ordean.

Așa a pus în pagină un omagiu muzical – formaţia Sincron Revival, în formula: Mircea Tudoran, Izabela Szasz, Ionela Păduraru, Andrei Stanoevici, Corneliu Stroescu, Marius Ponciu și Ionuţ Cabaş.

(w882) Revival Si

Realizator Doru Ionescu

***

Foto:  Arhive personale

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în livestreaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

10:00 Telescoala in limba maghiara

*Studioul teritorial Tg.Mureş

* Limba si literatura romana, cl. VIII-Szőcs Imre-(25’)

*Limba si literatura maghiara, cl. XII-Fekete Erzsébet-(23’)

Producător Fekete Hajnal

Transmisiune in regim de direct

10:55 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 
Colț de Rai pentru urșii bruni la Zărnești | VIDEO

Întreaga poveste a sanctuarului pentru urșii bruni la Zărnești dar și cum au ajuns vedete din toată lumea să îl viziteze descoperiți într-un nou ...

Provocările antreprenorilor mureșeni

Provocările antreprenorilor mureșeni

publicat: miercuri, 24 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, aflăm la "Forum economic" care sunt provocările antreprenorilor mureșeni.

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvr3