loader
Foto

„Remix” în concert cu baroque, jazz și tangouri interbelice

„Remix” v-a prezentat un concert cu Emil Bîzgă (trompetă) & Marius Preda (ţambal) şi Oana Cătălina Chiţu Quartet, în ediţia de sâmbătă, 21 aprilie, ora 22.25, la TVR 3 și online pe TVR+.

 

Remix

În 1 martie 2018, sala de spectacole ARCUB a găzduit un concert în cadrul programului „Artist in residence”, serie care se află din toamna trecută în grija curatorului Mircea Tiberian.

Prin urmare, o garanție pentru muzicienii și lucrările din program. De menționat că în acest caz au fost trei nume pe afiș care țin de diaspora noastră muzicală, aflate în portofoliul „Remix” din ultimul deceniu. Dacă în trecut am edificat portrete ale protagoniștilor, de data aceasta am putut pune în pagină concerte în România, un fapt, din păcate, rar.

(w882) remix

Emil Bîzgă (trompetă) și Marius Preda (ţambal) sunt doi muzicieni apăruți după 1990 pe marile scene.

Trompetistul a cântat cu nume importante din jazzul românesc, apoi a plecat la studii și specializări în Germania, Suedia, stabilindu-se ani buni la New York, unde a și înregistrat un prim disc în studioul lui Tony Bennett. De ani buni s-a restabilit în București și continuă să cânte și să provoace proiecte ambițioase.

(w882) remix

La rândul său, Marius Preda a plecat la studii în Olanda, luându-și diploma în vibrafon. A revenit la jazz cu țambalul, instrumentul care-l consacră până în prezent printre marii instrumentiști din lume.

Cei doi nu sunt la prima colaborare, dar cu siguranță este cea mai neașteptată. Pornită dintr-un jam session în momentul în care se aflau în turneu, cu marea orchestră a lui Vladimir Cosma, au pus cap la cap improvizația din jazz cu muzica barocă. Cu o primă prezență oficială a acestei fuziuni la un festival craiovean de profil, din 2017, au dezvoltat proiectul și… așteptăm urmarea.

(w882) remix

Oana Cătălina Chițu și-a început cariera la Berlin, unde este stabilită din 1991. Mai târziu, dar inspirat, reunind instrumentiști germani proveniți din sudul și estul Europei, pentru a cânta melodii tradiționale românești. După două discuri foarte bine produse (unul dedicat melodiilor Mariei Tănase, celălalt tangourilor bucureștene interbelice), a devenit un nume recunoscut în Germania.

(w882) remix

Din păcate, concertele în România au întârziat, exceptându-le pe cele în zona natală (Humulești, Târgu Neamț, Iași), susținute în vacanțe.

Inițiativa Ambasadei Germaniei la București a găsit ecou la ARCUB – aceea de a aduce în concert în capitală tangouri românești și germane deopotrivă. Grupul de acompaniament a fost format din: Dejan Jovanovic – acordeon (Germania), Valeriu Cașcaval - țambal și Anton Slavici - vioară (Republica Moldova).

Foto: arhive personale, facebook

***

Realizator: Doru Ionescu

***

Emisiunea poate fi urmărită şi online la TVR+.

14:00 Tableta de sănătate

*Studioul teritorial Tg.Mureş

*O emisiune cu cei mai buni specialiști din domeniul medical, cele mai noi tehnici de tratament, sfaturi despre cum putem fi mai sănătoși și despre un stil de viață echilibrat.

Producător Claudia Zătrean

14:55 FILLER

*ABC-ul democratiei *Studioul teritorial Iaşi

*Personalități care expun o idee pe care o consideră crucială pentru înțelegerea politicii.

Producator Ovidiu Mihaiuc

 

"Schițe urbane", la TVR Târgu Mureș și TVR 3

publicat: joi, 18 aprilie 2024

O ediție a emisiunii "Schițe urbane" a fost difuzată luni 15  aprilie, la TVR Târgu Mureș - ora 18.20. O puteți urmări, în reluare, vineri, pe ...

Despre „Adevărata Basarabie”, la

Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor organizează campania „Adevărata Basarabie”. Am călătorit dincolo de Prut alături de Alina ...

Invitație la Festivalul Național Al Ouălor Încondeiate

Miercuri, la "Ziua bună de la Iași", locuitorii din Ciocănești, județul Suceava, v-au adresat o invitație la Festivalul Național Al Ouălor ...

 

#tvr3