loader
Foto

Remix: Folk și rock din anii ’70 până în prezent, sâmbătă la TVR 3

Sâmbătă, 19 noiembrie, la ora 22:00, ne dăm întâlnire din nou cu muzica Remixului , la TVR 3 şi pe TVR +. De această dată, avem folk și rock din anii ’70 și până în prezent cu Adriana Ausch (Boston) și Gabi Nacu (Londra).

 

Remix

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

ADRIANA AUSCH (SUA). Apărută din Tîrgu Mureș brusc, pe cele mai mari scene ale țării, cântăreața a intrat la mijlocul anilor ’70 direct în elita genului folk.

La sfârșitul deceniului următor decide să plece în Israel, unde nu se acomodează și ajunge la mama sa stabilită în Germania. Lucrează arhitectură din plin, iar la îndemnul și cu sprijinul unor români emigrați înregistrează un disc distribuit prietenilor - „Calul albastru” – aparent un cântec de lebădă.

(w500) Adriana

Însă în 1994 pleacă, la îndemnul soțului și al celor două fiice, la Boston. Și se întoarce la prima dragoste – muzica – pentru a o studia temeinic. Din perspectiva academică a muzicii culte, Adriana are o revelație care o îndrumă să continue ca pedagog. În cele din urmă ajunge să predea Dalcroze Eurhythmics la Longy School of Music, context în care se întoarce și pe scene, cu o perspectivă integratoare.

(w500) Adriana

Că se întâmplă la școală, în comunitatea românească sau în timpul celor câtorva reveniri în țară, se întoarce și la folkul care i-a dat renume. Mai mult, în 2013, la Bistrița îi este publicat oficial pe CD și discul din Germania. În primăvara lui 2017 este așteptată atât de studenții actori tîrgumureșeni, pentru workshop-uri (așa cum a făcut-o în mai multe rânduri, de un deceniu, și la Cluj), cât și de fani, cărora li se pregătește un nou recital… surpriză!

(w882) Adriana

(w160) BabuscaGABI NACU (Marea Britanie). Celebru încă din copilărie pentru rolul principal din filmul „Aventurile lui Babușcă”, (1973, regia Geta Doina Tarnavschi, Gheorghe Naghi)  Gabriel Nacu a ajuns chitarist rock.

(w160) NacuA ieșit în față cu trupa Harap Alb (grup cu care s-a lansat şi solistul Cristian Minculescu), apoi a urcat în topuri cu formații din ce în ce mai cunoscute – Voltaj și Roșu și Negru – absolvind o adevărată academie pop-rock în compania colegilor Liviu Tudan și Adrian Ordean. Până în 1990 a mai cântat cu Riff ori Compact.(w882) Voltaj

 

(w882) Rosu si ne

Chiar și așa, a rămas cu o mare dorință neîmplinită, refuzându-i-se viza pentru contracte în străinătate. Dar după Revoluție a putut să ajungă exact în capitala mondială a rockului – Londra. Stabilit în apropierea metropolei, la Stevenage, în anii ’90 a făcut ceva valuri cu grupul Caligula, a înregistrat independent în studiouri, a publicat oficial și un disc în nume propriu - „I still believe… in my guitar”.

(w882) Caligula

S-a specializat în IT (domeniu în care lucrează și astăzi), dar a răspuns prezent la serbări ale comunității românești din mai multe orașe și a continuat să compună și să înregistreze acasă. Pentru filmare, garajul familiei a devenit neîncăpător atunci când a cântat în premieră pentru TVR împreună cu Gabriel Nacu jr., absolvent la muzică în Cambridge, care între timp a devenit vioara nr. 1 în familia Nacu. Pardon, chitara!

(w882) Filmare TV

***

Realizator Doru Ionescu

Foto: Arhive personale

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în livestreaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

14:00 Tableta de sănătate

*Studioul teritorial Cluj

*Emisiune dedicată informaţiei şi educaţiei unui spectru larg de telespectatori având în vedere însăşi sintagma ce dă titlul. Subiectul fiecărei emisiuni este astfel conceput încât să satisfacă, pe cât posibil, toate gusturile în materie de informaţie medicală şi, în acelaşi timp, să transmită ”în direct” un mesaj puternic privind stilul de viaţă sănătos prin dietă, exerciţiu fizic, echilibru mental şi spiritual. În fapt, este vorba despre o scurtă incursiune în secretele unei afecţiuni, desecretizate cu ajutorul unui invitat de marcă.

Prezintă Corina Ionuţ

Producător Adriana Vitan

Transmisiune directa

14:55 FILLER

*ABC-ul democratiei *Studioul teritorial Iaşi

*Personalități care expun o idee pe care o consideră crucială pentru înțelegerea politicii.

Producator Ovidiu Mihaiuc

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu se difuzează marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

15 ani fără Valeria Peter Predescu

15 ani fără Valeria Peter Predescu

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie 2023, de la ora 15:00, la TVR 3, vă invităm să urmăriți o ediție cu totul specială a emisiunii "Cântec și Poveste".

22 aprilie,

22 aprilie, "Ziua Pământului" | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ce-i dăruim planetei de ziua ei? Cum îndreptăm răul făcut prin poluare şi defrişări? Cum se măsoară calitatea aerului? Am căutat răspunsuri ...

 

#tvr3