loader
Foto

Remixul de sâmbătă, cu folk și rock românesc de la Roma și Koln

Sâmbătă, 11 februarie, de la ora 22.00 la TVR 3, folk și rock românesc de la Roma și Koln cu Evandro Rossetti și Petru Gavrilă.

 

Remix

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

EVANDRO ROSSETTI (Italia)

Cu origini româneşti de gradul I (după mamă), studentul la Stomatologie în Bucureştii anilor ’70 a făcut parte din generaţia de aur a folkului românesc. Laureat al festivalului „Primăvara baladelor” (1975), a cântat pe scenele Cenaclului „Flacăra”, colaborând cu artişti importanţi precum Nicu Alifantis ori Sorin Minghiat (discul LP „După melci”), în numeroase concerte şi turnee.

(w882) Evandro

În 1979 s-a întors la Roma pentru a profesa, cu câteva încercări sporadice de a cânta în peninsulă, alături de conaţionali. Ataşat melosului românesc, din 2008 a revenit de câteva ori la Bucureşti (în 2011 la emisiunea „Timpul chitarelor” – TVR 2), în paralel cu înregistrarea unui prim CD - „Cosma Răcoare… şi alte povestiri” - lansat anul următor, alături de numeroși vechi colegi de scenă.

(w882) evandro

Din 2013, începe să cânte pentru românii din Italia. Uneori este acompaniat de Luca, fiul său, scrie noi compoziţii şi versuri, toate în limba română.

(w882) evandro

În emisiune, depun mărturie despre menestrelul cu suflet de român Nicu Alifantis şi Mioara Moraru Cristea (Asociaţia Propatria – Roma). Evandro continuă să cânte în comunitatea românească și își dorește să revină pe scenele din România.

PETRU GAVRILĂ (Germania)

La început au fost tobele, apoi chitara! De loc din Braşov, a aflat cum stă treaba cu rockul la o trupă heavy metal din Zărneşti, apoi şi-a încercat norocul de unul singur.

(w882) gavrila

Atunci, în anii ’ 90, din proiect în proiect, a dat de o trupă care știa exact ce dorea să fie – viitoarea formaţie Luna Amară – câţiva rockeri decişi să dea tonul rockului protestatar (sau să redea protestul rockului) în toată ţara.

(w882) gavrila

Festivalul “Fân Fest” de la Roşia Montană este cazul cel mai cunoscut, exemplele sunt numeroase. Dar când trupa era în culmea gloriei, Petru a dispărut şi a reintrat în underground. Încercări şi experimente au fost destule pentru chitarist. Iar de când şi-a întâlnit consoarta, a abordat - cu duetul Ramona & Petru - inclusiv concertele folk.

(w882) gavrila

În Germania, în ultimii ani, cei doi sunt activi pe scenele şi în studioul personal din Koln. Au lansat două discuri cu grupul propriu Electroshock, iar Petru pregăteşte un al treilea opus şi cântă - inclusiv cu alţi instrumentişti români - în toate combinaţiile posibile! De ultimă oră – grupul Spektra, care înregistrează în aceste zile.

(w882) gavrila

Realizator Doru Ionescu

***

Foto: Arhive personale

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în livestreaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

0:00 Se întâmplă acum (R)

* Este analiza situaţiei economice cu impactul ei social. Este dezbaterea subiectelor fierbinţi ale zilei. Este dialogul necenzurat prin care românii sunt ascultaţi de televiziunea lor naţională. Este emisiunea celor mulţi, la care cei care intră în direct devin reporterii, redactorii şi invitaţii unui talk show… pe bune! Un brand lansat de TVR acum 23 de ani revine în casele românilor, la ei acasă… la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII!

Moderator Tudor Barbu

Producător Miruna Moraru

(Reluare)

1:50 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător Miruna Moraru

 
Gheorghe Roșoga - „Vorbe de duh, povestiri cu tâlc”

Cartea interpretului Gheorghe Roșoga și cariera lui artistică sunt subiectele reportajului din ediția „Lumea de aproape" de marți, 23 aprilie, de ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Matematica în universul adolescenței, un exercițiu propus în „Lumea de aproape

Miercuri, 24 aprilie, de la ora 17.30, pe TVR3 puteți urmări un reportaj pregătit de TVR Iași, despre întrecerile, problemele și mizele elevilor.

 

#tvr3