loader
Foto

Remixul de sâmbătă: un timişorean şi un clujean, din Europa înapoi acasă

Sâmbătă, 28 ianuarie, la TVR 3 de la ora 22:00, un destin timişorean şi altul clujean, din Europa înapoi în România.

 

Remix

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

OCTAVIAN IEPAN (Hamburg, Germania)

Chitarist în mai multe formaţii rock timişorene, Tavi a avut privilegiul să cânte cu una dintre formaţiile rock importante ale României, Progresiv TM, din păcate spre sfârşitul existenţei acesteia.

(w882) ProgresivT

Pe de altă parte, a pus un umăr la naşterea unei titulaturi de top după decembrie 1989, Cargo, cântând de asemenea cu Metamorf, trupă underground cu pionierat în new wave-ul românesc.

(w500) Metamorf

Dar a emigrat în 1988 în Germania, stabilindu-se la Hamburg. A rămas profesional în muzică, dar niciodată nu a lăsat România departe de planurile sale.

Cu diverşi instrumentişti şi solişti, indiferent de naţionalitate (dar în primul rând români), a născut proiecte dedicate scenelor de acasă.

În anii ’90, Sector şi Flying Wood au venit să concerteze în România, cu cei din urmă a lansat şi un disc.

(w882) FlyingWood

Au urmat Locatarii, grup practic timişorean care a reuşit să susţină numeroase concerte, să filmeze videoclipuri, să lanseze un CD.

(w882) Rezident E

Cu experienţa acestuia, a fondat Rezident Ex - cea mai importantă realizare a timişoreanului - cucerind topurile şi marile scene româneşti de la primul concert.

(w882) RezidentEx

După un prim CD cu aceştia din urmă, în 2017 pregăteşte un nou disc, înregistrat cu o nouă componenţă.

EXPERIMENTAL Q şi NICOLAE BUCACIUC (Stockholm, Suedia)

Apărut în primii ani ’70, grupul studenţesc clujean Experimental Quintet a avut două etape de existenţă scurtă, marcate de numeroase succese la marile concerte şi festivaluri ale vremii. Cu doi lideri – chitaristul vocal Valentin Farcaş şi claviaturistul Eugen Tunaru, ambii studenţi la Conservator, formaţia s-a destrămat când componenţii au încheiat studiile.

(w882) Disc1

Farcaş a insistat să refacă grupul cu o nouă garnitură de instrumentişti performanţi. Cu numeroase înregistrări radio, formaţia nu a reuşit să lanseze vreun disc, parte dintre membri au plecat în străinătate, ca şi în cazul primilor membri.

(w882) 2010

Valentin Farcaş a încercat o carieră solo (chitară clasică), dar a plecat şi el în Germania. Revenit în primii ani ’90, într-o perioadă tulbure, se întoarce la Munchen.

(w882) R2010

În 2005, revine în România cu o trupă rock germană, apoi lansează şi un disc de chitară clasică. Iar în 2010, basistul din prima perioadă, Nicolae Bucaciuc (stabilit în Suedia), deşi lăsase scenele de ani buni, este alături de fondatori şi sprijină reunirea Experimental Q la Bucureşti, pentru un concert şi înregistrarea unui disc, nefinalizat.

(w882) 2disc

După interviul lui Eugen Tunaru (Canada) difuzat anul trecut, ediţia propune încă un episod, cu alte cântece. Iar povestea…nu s-a sfârşit.

Realizator Doru Ionescu

***

Foto: Arhive personale, Elisabeta Bocaciu & Mihai Manea

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în livestreaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

15:00 Sport maxim

*Studioul teritorial Craiova

* Emisiunea « SPORT MAXIM » îşi propune să dezvăluie telespectatorilor performanţele sportive din regiunea Olteniei, şi totodată pe cei care, unii ştiuţi, alţii neştiuţi, au contribuit ca partea aceasta de ţară să fie una dintre cele mai bogate în rezultate de excepţie, pe plan regional, naţional şi internaţional. Nu întâmplător Oltenia a dat de-a lungul anilor performeri de nivel european sau mondial la majoritatea ramurilor sportive, iar Craiova este recunoscută pe plan naţional drept locul în care fotbalul este a doua religie.

Producător , moderator Valentin Pribeanu

Transmisiune în regim de direct

16:00 Nutri Info

*Studioul teritorial Tg.Mures

*Producător Simona Boanta

 
Gheorghe Roșoga - „Vorbe de duh, povestiri cu tâlc”

Cartea interpretului Gheorghe Roșoga și cariera lui artistică sunt subiectele reportajului din ediția „Lumea de aproape" de marți, 23 aprilie, de ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Matematica în universul adolescenței, un exercițiu propus în „Lumea de aproape

Miercuri, 24 aprilie, de la ora 17.30, pe TVR3 puteți urmări un reportaj pregătit de TVR Iași, despre întrecerile, problemele și mizele elevilor.

 

#tvr3