loader
Foto

Rolul bisericii în Marea Unire

Momentul 1918 a fost de fapt finalul unor acțiuni care au început cu veacuri anterior. Biserica, alături de alte instituții, a constituit un pilon pe care s-a clădit unitatea naționala decenii anterior momentului 1918.

 

România centenară

Biserica a influențat foarte mult parcursul istoriei. Pentru a ințelege mai bine rolul său în Marea Unire, trebuie să ne intoarcem cu mai bine de 1000 de ani în urmă, când biserica începe să se dezvolte în două mari centre religioase, Roma și Constatinopol.

Creștinismul din nordul Dunării, în viitoarele teritorii românești, este arondat Romei, cu liturghie în limba latină. Dupa anul 800, prin dezvoltarea imperiului bulgaro-român, se va introduce slavonismul în liturghie, iar mai apoi se decide dezlipirea de biserica Romei, alipirea de Constantinopol, dominantă devenind influența bizantină.

Mai tarziu, la sfârșitul secolului 17 și începutul secolului 18 are loc trecerea de sub dominație otomană sub domniație habsburgică, iar pe plan religios, lămurirea românilor de a trece la catolicism, apariţia bisericii greco-catolice.

Practic, în perioada istorică premergătoare unirii, în teritoriul românesc existau două mari biserici, cea ortodoxă şi cea greco-catolică. Istoricii Camil Petrescu şi Ion Cârjă, ne descriu contribuţia bisericii în înfăptuirea Unirii de la 1918.

Emisiunea "România centenară" se difuzează pe TVR Timișoara, duminică 21 octombrie 2018, de la ora 19.30 (cu reluare sâmbătă 26 octombrie 2018, de la orele 13.30) iar pe TVR3 sâmbătă, 20 octombrie 2018, de la ora 18.30 .

Vă reamintim că postul TVR Timișoara poate fi recepționat și pe canalul 85 UPC digital.

De asemenea, la orele de difuzare, emisiunea poate fi vizionată în live streaming pe TVR+ pe pagina canalului respectiv iar ulterior mai jos.



17:00 Telejurnal regional

* Studioul teritorial Timișoara

* Producator Marius Graţian Barbos

Transmisiune directă

17:30 Lumea de aproape

*Studioul teritorial Craiova

* Caragiale și oltenii

I.L.Caragiale a avut prieteni apropiați în Oltenia, în special în Craiova. Aici i s-au pus în scenă, încă de la început piesele de teatru. O incursiune pe urmele celebrului scriitor, în această ediție a emisiunii ”Lumea de aproape”.

Producător Doru Ciolacu

 

"Schițe urbane", la TVR Târgu Mureș și TVR 3

publicat: luni, 15 aprilie 2024

O ediție a emisiunii "Schițe urbane" a fost difuzată luni 15  aprilie, la TVR Târgu Mureș - ora 18.20. O puteți urmări, în reluare, vineri, pe ...

Spectacol de referință duminică la TVR: „Chirița în provincie

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă duminică, 21 aprilie, spectacolul „Chirița în provincie", de Vasile Alecsandri, pe TVR3, de la ora 20.00 ...

Primul muzeu literar împlinește 106 de ani | VIDEO

Pe 15 aprilie 1918 se înfiinţa primul muzeu literar din România. "Bojdeuca Ion Creanga" este un loc simbolic pentru oraşul Iaşi, dar şi pentru ...

 

#tvr3