loader
Foto

Sâmbătă la Remix, un chitarist din Canada și un trompetist din Suedia

Sâmbătă, 21 ianuarie, la TVR 3 și pe TVR+, ați putut afla, de la ora 22:00, poveștile unui chitarist pop-rock din Canada și ale unui trompetist jazz din Suedia.

 

Remix

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

GABRIEL LITVIN (Toronto)

Chitarist de la sfârșitul anilor '60 alături de una dintre gloriile scenelor românești pop-rock dintotdeauna - formația Mondial – Gabi a ajuns în decada următoare la o altă trupă populară, FFN, încă de la înființarea acesteia.

(w882) Mondial 19

Absolvent al Politehnicii bucureștene, funcționând ca inginer, a plecat la mijlocul anilor '80 în Africa, dar și-a găsit liniștea abia după ce a traversat oceanul. Chitaristul nu a ajuns întâmplător în Canada; acolo a beneficiat de sprijinul unui fost membru FFN, basistul Silviu Olaru, plecat din România de câțiva ani.

(w882) FFN disc

Când și ceilalți colegi de scenă au traversat oceanul (regretatul baterist Florin Dumitru, basistul Marcel Năvală și solistul Cristian Madolciu), FFN s-a refăcut, om cu om, melodie cu melodie, ajungând ca în 2008 grupul să lanseze un nou disc.

(w882) FFN inedit

Dacă în cazul Mondial ediția repune în pagină câteva șlagăre des auzite atât înainte, cât și după 1989 (formația reunindu-se sporadic până în zilele noastre), în cazul FFN ilustrațiile muzicale refac povestea unui alt grup valoros, care nu a mai putut fi auzit datorită dispariției sale fizice din țară.

(w882) Canada

Cu atât mai mult, piesele noi – compuse și interpretate în Canada – întregesc imaginea trupei în ochii și urechile melomanilor români.

(w235) NistorGEORGE NISTOR (Stockholm)

Trompetist în diverse grupuri jazz şi de estradă în anii ’60 - ‘70, Puiu – cum îl știu cei mai mulți prieteni și fani – s-a înconjurat de cele mai multe ori de elita genului.

Dar arhiva TVR nu conține prea multe momente cu acesta, dat fiind plecarea definitivă din țară, cu un contract în Suedia, în 1973.

Nu i-a fost uşor cu vremea, aşa că Nistor a luat vaporul spre ţările mai calde. Cu tot cu scenă.

Mai întâi doi ani, apoi încă 10, legați în principal pe vase de croazieră.

O viață boemă, căreia i-a pus la un moment dat capăt.

Până la urmă, s-a obişnuit şi cu clima nordică, şi cu turiştii români pentru care a devenit ghid în ultimii ani, încercând să țină aproape de România.

Dar cele mai importante momente din viață le-a primit tot dinspre muzică - şi-a întâlnit idolii, a cântat cu ei.

(w882) Bigband am

Bigbandul său de amatori suedezi este cea mai recentă creație; pentru noi, nu sunt de trecut cu vederea nici cântările de la Stockholm cu bateristul Micky Mănăilă.

(w882) Cu Manaila

Anul trecut a ajuns în Israel pentru a se întâlni pe scenă cu saxofonistul Peter Wertheimer, de curând a fost chemat să participe la un concert în memoria unui pianist român respectat de breasla suedeză, Cristian Colan.

Realizator Doru Ionescu

***

(w882) Jazz Imm

Foto:  Arhive personale

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în livestreaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

14:00 Tableta de sănătate

*Studioul teritorial Tg.Mureş

*O emisiune cu cei mai buni specialiști din domeniul medical, cele mai noi tehnici de tratament, sfaturi despre cum putem fi mai sănătoși și despre un stil de viață echilibrat.

Producător Claudia Zătrean

15:00 Cântec şi poveste

*Studioul teritorial Timişoara

* Emisiunea prezintă personalităţi ale folclorului din regiune.Pe lângă dialogul cu gazda emisiunii sunt evocate în imagini de arhivă tradiţiile locului. O emisiune în care descoperim poveştile de dincolo de cântec şi unde muzica populară se cântă live.

Producător Felicia Stoian

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3