loader
Foto

Sărbătoare muzicală la Remix: Marius Preda şi Vasile Şirli

Primul "Remix" din 2018, la TVR 3, sâmbătă, 6 ianuarie, de la ora 22:00, este o adevărată sărbătoare muzicală: Marius Preda și Vasile Şirli, doi români faimoşi în lume, mai puțin cunoscuți în România.

 

Remix

Când Arturo Sandoval a concertat în București în 2016, spectatorii s-au dus având știință de cele 10 premii Grammy ale trompetistului și s-au întors cu revelația provocată de țimbalistul Marius Preda.

Despre existența românului în formație, nici măcar organizatorii nu ştiau.

(w882)

Din fericire, la festivalurile de jazz de la Gărâna sau Brăila, muzicianul român a performat cu proiecte proprii. Acestea îl țin, de altfel, ocupat în marea majoritate a timpului. Firește, răspunde prezent la solicitările altor muzicieni faimoși în lume, vezi primul disc al lui Decebal Bădilă ori marile concerte europene ale lui Vladimir Cosma din ultimii ani.

(w882)

Multiinstrumentist care bate lumea de peste două decenii cu muzicieni de primă mărime, Marius Preda a învăţat să cânte iniţial la ţambal, pe unde s-a putut. După liceul de muzică din Bucureşti, a urmat cursurile de vibrafon ale Conservatorului Regal din Haga. Dar nu s-a lăsat până n-a cântat jazz cu ţambalul, apoi şi cu vioara, şi cu acordeonul...

(w882)

În 2015 a fost filmat de TVR2 cu un proiect cu Ovidiu Lipan Ţăndărică, din păcate nefinalizat cu un disc. L-a reușit într-o altă conjunctură – despre care Sandoval și atâtea alte nume cu greutate susțin peste tot că este cea mai bună reclamă a țambalului în lume: „Mission Cimbalom”. Este un disc finalizat anul trecut, la care au colaborat, alături de trompetist, Mike Stern, Tom Kennedy, Dennis Chambers și încă destui alții, nu în ultimul rând instrumentiști români!

(w882)

În partea a doua a emisiunii, am făcut loc mai multor fragmente din cea mai frumoasă filmare din arhiva TVR, pe muzica marelui nostru compozitor Vasile Șirli.

(w882)

Director muzical al parcului Disneyland din Paris, de la înființare, acesta a scris în 1979, o partitură „la comandă”.  "This is the way”/„Astfel"  este un adevărat poem TV, cu grupul coral Song, realizat de Constantin Chelba la sugestia și cu marele sprijin al lui Tudor Vornicu. Există încă numeroase filmări cu ansamblul coral condus de Ioan Luchian Mihalea, unele premiate, dar aceasta are cea mai ciudată poveste.

(w882)

Filmul, deși beneficiind de o superproducție, a avut o viață scurtă în vremea comunismului, după ce a fost vizionat de cenzori. Plecând de la un prim cântec, compus pe versurile lui Marin Sorescu pentru 1 decembrie 1978, scris la cererea Danielei Caraman Fotea, pentru Radio România, Vasile Șirli a dezvoltat o întreagă poveste muzicală survolând anotimpurile. O reamintire cu cântec, la propriu și la figurat, redescoperită în Arhiva TVR după 1990.

(w882)

Realizator: DORU IONESCU


Sursa foto:  arhive personale, Facebook

***

Emisiunea poate fi urmărită şi online pe TVR+.

 

17:00 Telejurnal regional

* Studioul teritorial Timișoara

* Producator Marius Graţian Barbos

Transmisiune directă

17:30 Lumea de aproape

*Studioul teritorial Craiova

* Gheorghe Roșoga-„Vorbe de duh, povestiri cu tâlc”

Pentru Gheorghe Roșoga viața a fost și este un cântec. Parcursul său artistic a fost ghidat de dorința de a descoperi frumosul și de dărui un strop de bucurie celor din jur. Totodată, a fost și este un paznic al amintirilor, un povestitor al identității unei societăți.

„Vorbe de duh, povestiri cu tâlc” este titlul apariției editoriale ce îi poartă semnătura, sursa sa de inspirație fiind propriul suflet, care întotdeauna a fost conectat profund la viața satului.

Gheorghe Roșoga este un artist al cuvintelor și, cu fiecare pagină scrisă, dă viață vechilor povești ale satului și ale oamenilor pe care i-a cunoscut. Cu multă pasiune și respect față de valorile tradiționale, maestrul păstrează și transmite mai departe o inestimabilă moștenire culturală, aducând la viață o lume aproape dispărută și voci de mult uitate.

Producător Laura Constantinescu

 
Despre pierderile economice globale cauzate de dezastre naturale, la

O nouă ediție "Forum Economic", este difuzată în direct de la ora 16.00, marți, 23 aprilie, la TVR3 și TVR Craiova. O emisiune realizată și ...

„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu se difuzează marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

15 ani fără Valeria Peter Predescu

15 ani fără Valeria Peter Predescu

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie 2023, de la ora 15:00, la TVR 3, vă invităm să urmăriți o ediție cu totul specială a emisiunii "Cântec și Poveste".

 

#tvr3