loader
Foto

Serate muzicale cu Iosif Sava și Constantin Bugeanu

„Magia Seratelor Muzicale’’ este o emisiune ce recuperează memoria unuia dintre cei mai importanţi oameni de cultură români ai secolului XX, muzicologul şi jurnalistul Iosif Sava. Se difuzează la TVR 3 și online pe TVR+, duminica, de la ora 19.00.

 

Seratele Muzicale

Invitatul cu care Iosif Sava s-a întâlnit în studioul Seratelor Muzicale este maestrul Constantin Bugeanu, distins profesor, dirijor, compozitor şi muzicolog, cel căruia i-a revenit onoarea de a dirija premiera în limba germană a operei „Oedip’’ de George Enescu, la Saarbrücken.

În ediţia din 1996, la împlinirea venerabilei vârste de 80 de ani, Constantin Bugeanu a fost invitat la „Seratele Muzicale’’, într-un gest de adâncă reverenţă pentru dirijorul care a făcut şcoală în arta muzicală românească. Alături de acesta, Cristian Mandeal – unul dintre cei mai apreciaţi dirijori de la noi, elev al maestrului şi prof. univ. dr. Grigore Constantinescu - secretar ştiinţific al Academiei de Muzică din Bucureşti şi preşedinte al Uniunii Criticilor Muzicali din România.

Constantin Bugeanu a studiat la Conservatorul Municipal din Timişoara, între 1927 - 1933, şi la Conservatorul din Bucureşti, în perioada 1933 -1940. Printre numele mari care i-au îndrumat paşii se numără Sabin Drăgoi, Ioan D. Chirescu, Mihail Jora, Ionel Perlea, Constantin Brăiloiu.

S-a perfecţionat la Salzburg timp de doi ani, între 1940-1942, cu Klemens Krauss. Vă spunem și un fapt mai puţin cunoscut - a urmat cursuri de filozofie în cadrul Facultăţii de Filozofie din Bucureşti (1933-1936).

(w882) magia sera

După o viaţă de contestări, Constantin Bugeanu se dovedeşte a fi rămas acelaşi nonconformist dintotdeauna. Maestrul remarca că „dirijatul este una dintre ocupaţiile cele mai profunde pe care trebuie să le arate omenirea. Muzica nu are valoare fără un conţinut sufletesc şi spiritual. Orice muzician care se mărgineşte doar la profesie nu are conţinut, nu are profunzime. Sunt de acord cu ceea ce spunea Husserl despre ’criza culturii europene’: privaţi de cultură muzicală, foarte rar mai apar minţi luminate care să găsească soluţii pentru marea muzică’’.

De-a lungul carierei a fost dirijor şi director la Opera Română din Bucureşti, dirijor la Teatrul „Alhambra”, la Compania Operei Comice şi apoi la Filarmonica din Bucureşti. La Cluj a fost dirijor şi director al Operei Române; prim-dirijor şi director al Orchestrei Simfonice a Cinematografiei din Bucureşti; director al muzicii şi consilier în Ministerul Culturii.

În cariera de dascăl a fost conferenţiar la catedra de istoria muzicii şi profesor la catedra de dirijat-orchestră la Conservatorul din Bucureşti, printre discipolii săi numărându-se Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Răzvan Cernat, Peter Oschanitzky, Cristian Brâncuşi, Bujor Hoinic, Ion Marin, Alexandru Iosub, Ovidiu Dan Chirilă, Florin Totan, Michaela Roşca şi alţii.

Nici activitatea de jurnalist de specialitate nu i-a fost străină. A scris studii şi articole în „Muzica”, „Studii muzicologice”, „Tribuna”, „Flacăra”, „Scânteia”. A susţinut emisiuni radiofonice şi de televiziune, concerte-lecţii, comunicări ştiinţifice, cursuri de vară pentru dirijori la Sinaia. A întreprins culegeri de folclor sub egida Arhivei de folclor a Societăţii Compozitorilor Români.

A compus muzică simfonică, (’’Rondino pe teme populare’’, 1938) primă audiţie, Bucureşti, 8 mai 1941); muzică de cameră (Sonatină pentru violoncel şi pian / Sonata în Fa pentru pian şi vioară, 1939, Divertisment pentru cinci suflători, 1940, Toccata pentru pian, 1941;), vocală (Lieduri pentru voce şi pian pe versuri de Tudor Arghezi, George Topârceanu şi D. Ciurezu); a realizat orchestraţii (’’Colinde’’ pentru pian de Bela Bartok, 1940) şi studii de muzicologie.

A întreprins turnee artistice ca dirijor în Austria (1942), Ungaria (1946, 1953, 1967), Cehoslovacia (1949, 1960, 1964), R.D. Germană (1964), Polonia (1965, 1967), Danemarca (1966, 1967), R.F. Germania (1967, 1968) şi Turcia (1967).

Pentru merite deosebite, a fost distins cu Ordinul Muncii clasa III (1948), Ordinul august”, clasa V (1959), Titlul de „Artist emerit” (1964) şi Ordinul „Meritul cultural”, clasa II (1968). (sursa: Viorel COSMA, ’’Muzicieni din România. Lexicon’’, vol.1, 1989)

Şi pentru ca emisiunea să aibă o exemplificare magistrală, am selectat două fragmente celebre sub bagheta celor doi dirijori, profesor şi elev: ’’Bolero’’ de Maurice Ravel, interpretează Orchestra Naţională Radio, dirijor Constantin Bugeanu şi ’’Romeo şi Julieta’’ de Serghei Prokofiev, interpretează Orchestra Filarmonicii ’’George Enescu’’, dirijor Cristian Mandeal, concert care a avut loc la Sala Mare de concerte a Ateneului Român.

***

„Magia Seratelor Muzicale Iosif Sava’’ este o emisiune ce recuperează memoria unuia dintre cei mai importanţi oameni de cultură români ai secolului XX, muzicologul şi jurnalistul Iosif Sava.

Cu mai bine de două decenii în urmă, Seratele Muzicale TV realizate de Iosif Sava la TVR rivalizau cu emisiunile lui Leonard Bernstein de la televiziunea americană. Astăzi, celebrăm o personalitate culturală inegalabilă şi un brand de onoare al Televiziunii Române: marele muzicolog, realizator al unui număr impresionant de emisiuni radio-TV, desăvârşitul coleg şi prieten, IOSIF SAVA.

(w882) Iosif Sava

Continuăm seria emisiunilor sale cu o reverenţă care nu este niciodată îndeajuns.

Memoria sa stăruie în amintire prin mărturisirile emoţionante ale celor care l-au cunoscut şi admirat. Mircea Albulescu este cel care îi face un ’’Laudatio’’ lui Iosif Sava, cel care l-a invitat pentru prima dată într-un platou de televiziune, la "Seratele Muzicale", în momentul debutului în carieră şi l-a lansat astfel în atenţia publicului.

Producător: Ileana Ploscaru Panait

***

Emisiunea poate fi urmărită livestream pe TVR+.

15:00 Cântec şi poveste

*Studioul teritorial Cluj

*Este o poveste a lumii satului transilvănean exprimată în gânduri şi poveşti ale celor mai importante nume ale folclorului din zonă. Cântecul şi povestea se împletesc într-un autentic stil tradiţional.

*Spectacolul „Traditii clujene, de Ziua Culturii Nationale”. Partea a 3-a.

Tezaurele Umane Vii din județul Cluj, în prim plan, de Ziua Culturii Naționale

Invitați de onoare: NICOLAE VĂDAN, lutierul din Râșca, SIMION DRÎNDA, căoaciul din Măguri, VIORICA TRIPON, țesătoarea din Negreni și ȚULI CAROL, zis Stângaciul din Mociu, coordonatorul Grupului instrumental „TRIO Zorile”.

Alături de ei au fost prezenți și câțiva dintre ucenicii lor: TUDOR CHECHEDI, ucenicul cărbunarului, de la Muntele Rece, MARIA GABRIAN și DENISA TRIPON, fiica și nepoata țesătoarei din Negreni și „Copiii Mociului”, care îl au ca instructor pe Țuli Carol.

Pe scenă au mai urcat și interpreții de muzică populară: MARIANA MORCAN, solistă, Orchestra Profesionistă „Cununa Transilvană, ANDREEA BOGDAN și LOREDANA GABRIAN.
Prezentator Alin Pop, redactor Radio Cluj
Producător Luminita Purdea Cotutiu

16:00 Forum economic

*Studioul teritorial Tg.Mureş

*Dezbatem principalele subiecte economice ale momentului. Punem întrebări, căutăm răspunsuri și soluții la probleme și situații care ne interesează pe toți. Discutăm cu economiști, antreprenori , specialiști în diverse domenii care influențează economia și calitatea vieții, dar și cu autorități.

Producător Andrada Gorog

 
Gheorghe Roșoga - „Vorbe de duh, povestiri cu tâlc”

Cartea interpretului Gheorghe Roșoga și cariera lui artistică sunt subiectele reportajului din ediția „Lumea de aproape" de marți, 23 aprilie, de ...

Matematica în universul adolescenței, un exercițiu propus în „Lumea de aproape

Miercuri, 24 aprilie, de la ora 17.30, pe TVR3 puteți urmări un reportaj pregătit de TVR Iași, despre întrecerile, problemele și mizele elevilor.

Disbioza, ediție specială

Disbioza, ediție specială "NutriInfo"

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Disbioza, un cuvânt mic, dar cu impact uriaș în sănătatea noastră. Este momentul să îi acordăm atenția cuvenită. Nu rata ediția specială ...

 

#tvr3