loader
Foto

Sezonul 2 al „Magiei Seratelor Muzicale Iosif Sava’’ debutează pe 8 octombrie

Din 8 octombrie 2017, la TVR 3 şi online pe TVR+ continuă seria magică a "Seratelor muzicale" găzduite de Iosif Sava.

 

Seratele Muzicale

Într-un format de data aceasta mai restrâns decât precedentul, de doar 50 de minute, impus de rigorile grilei de programe, întâlnirile esenţiale iniţiate de Iosif Sava ne vor prilejui tot atâtea intersecţii cu literatura, muzica, pictura, poezia, filosofia şi...politica.

O întreprindere minuţioasă, aşa cum a fost publicarea la Editura Polirom a transcrierii unora dintre ediţiile ’’Seratelor Muzicale’’, a făcut ca Victor Ernest Maşek – estetician, critic de teatru şi traducător, bun prieten cu amfitrionul emisiunilor de la TVR - să-i dedice câteva consideraţii în prefaţa volumului ’’Muzica şi spectacolul lumii’’, dintre care ne permitem să reproducem câteva ce ni s-au părut mai mult decât sugestive:

’’Oricât ar părea de ciudat, dar emisiunile cu cel mai interesant dialog, cu cei mai incitanţi şi inteligenţi interlocutori şi, probabil, urmărite de cel mai numeros şi consecvent public nu sunt nici ’talk-show’ – urile d-lui Mihai Tatulici sau ale d-lui Ilie Şerbănescu de la PRO TV, nici ’Focul încrucişat’ al d-lui Horia Alexandrescu şi nici ’Milionarii de la miezul nopţii’ ai d-lui Marius Tucă... Nu, pe locul întâi al cotei de audienţă mi se pare a se plasa tot ’bătrâna’ dar neîmbătrânita ’Serată Muzicală’... inventată şi redactată, cu deschidere culturală, inteligenţă şi erudiţie, de fabulosul amfitrion, un adevărat ’Falstaff muzical’, care este dl. Iosif Sava. Muzica fiind, în acest caz, doar o ’parolă axiologică’ ce-i apropie şi-i reuneşte în emisiune pe valoroşii săi invitaţi.

Căci subiectul propriu-zis al ’Seratelor’ este, de obicei, o foarte deschisă şi incitantă discuţie despre performanţele şi soarta culturii, despre avatarurile sociale pe care le traversăm, despre valoare şi suportul ei moral şi despre tot ce ne-ar mai putea dezvălui personalitatea umană a interlocutorilor săi, într-o adevărată şi pasionantă ’radiologie’ prilejuită de razele de inteligentă erudiţie a întrebărilor care, cu şiretenie şi interes, le adresează dl. Sava.

Lucru extrem de benefic, căci avem astfel prilejul să cunoaştem personalităţile noastre publice nu numai ca politicieni, artişti, filosofi sau eseişti, ci şi în intimitatea forului lor interior, a gândurilor, problemelor sau nedumeririlor ce-i frământă şi a răspunsurilor diverse sau consonante pe care le dau fiecare incitărilor prezentului.’’ (fragment din Prefaţa ’’Radiologiile’’ domnului Iosif Sava la volumul ’’Muzica şi spectacolul lumii. 10 Serate TV’’, Seria ’’Idei contemporane’’, Editura Polirom, Iaşi, 1998)

Şi pentru că Victor Ernest Maşek, care a scris cu asemenea subtilă înţelegere despre ilustrul său prieten, era el însuşi un om de spirit, iată şi o mostră în versuri a câtorva dintre gândurile care-i animau pe ambii camarazi de cultură, continuatori fără voie într-o istorie recentă din ce în ce mai lipsită de valoare autentică. O ’’Ironie’’ amară a celui care a scris atât de mult despre cunoaşterea prin artă şi la care Iosif Sava subscria pe deplin:

Haideţi să bem, totu-i degeaba,
prea mulţi cretini ne strică treaba,
prea mulți afoni compun, azi, corul
la care-un surd e dirijorul.

Haideți să bem, degeaba-i plânsul!
Vinul adânc ne soarbă - ntrânsul.
Ca dintr-un puț se vede cerul,
Tot mai departe, efemerul.

Și când golit va fi paharul,
Când aruncat de - acum e zarul
și chiar nimic nu se mai poate…
Votați!… În unanimitate.

Sperăm ca redeschiderea noului sezon al ’’Seratelor Muzicale’’, sub marca ’’Magiei’’ unui amfitrion irepetabil de talia lui Iosif Sava va fi votat în unanimitate, ca să-l cităm pe cel care i-a făcut un portret atât de exact.

Pentru cunoscători, dar şi pentru cei care nu l-au văzut sau ascultat până acum, va fi, cu siguranţă, o întâlnire memorabilă cu tot ce are mai valoros cultura română: artişti, filosofi, muzicieni, matematicieni, diplomaţi de carieră, scriitori, medici care, dincolo de excelenţa profesiei, au avut – pentru că cei mai mulţi nu se mai află printre noi – ceva de spus în societate şi cărora le datorăm o poziţie în elita intelectuală a lumii.

(w882) Buzura Sav

Aşadar, de duminică, 8 octombrie 2017, de la ora 19:00 în premieră şi de la ora 24:00 în reluare, aveţi întâlnire din nou cu Iosif Sava şi invitaţii săi.

Primul invitat de onoare - academicianul Augustin Buzura, de la a cărui dispariţie se împlinesc, pe 10 octombrie 2017, trei luni.

În acest al doilea sezon, vor fi 12 duminici magice în care amfitrionul emisiunii împreună cu oaspeţii şi tinerii muzicieni sau cu nume consacrate vă vor asigura o oră de delectare totală în compania muzicii, dar şi a unor subiecte care, chiar şi la douăzeci de ani distanţă, îşi probează fatala actualitate.

’’Mulţumesc tuturor acelora care mi-au scris cu bucurie pentru continuarea acestei emisiuni evocatoare. Mărturisesc că-mi vine greu să intervin în emisiunea lui Iosif Sava. Pentru mine şi pentru un public considerabil el era, şi continuă să rămână, un etalon al stării de normalitate, al unei culturi vaste, al unui umor fin şi al unei ironii subtile, o prezenţă carismatică cu o voce inconfundabilă. Nu-şi menaja în niciun fel intervievaţii, punându-i nu o dată în unghiuri închise din care nu puteau scăpa fără confesiunea sincerităţii incomode. Mai mult decât atât, tinerii invitaţi de el în platou erau la vremea aceea nişte iluştri necunoscuţi care, cei mai mulţi dintre ei, au trecut proba timpului şi sunt acum nume răsunătoare pe toate meridianele planetei. Este şi asta o consacrare pe care Iosif Sava a riscat-o încă de la început’’mărturiseşte Ileana Ploscaru Panait – producătorul emisiunii.

***

„Magia Seratelor Muzicale Iosif Sava’’ este o emisiune ce recuperează memoria unuia dintre cei mai importanţi oameni de cultură români ai secolului XX, muzicologul şi jurnalistul Iosif Sava.

(w882) Final

Cu mai bine de două decenii în urmă, Seratele Muzicale TV realizate de Iosif Sava la TVR rivalizau cu emisiunile lui Leonard Bernstein de la televiziunea americană. Astăzi, celebrăm o personalitate culturală inegalabilă şi un brand de onoare al Televiziunii Române: marele muzicolog, realizator al unui număr impresionant de emisiuni radio-TV, desăvârşitul coleg şi prieten, IOSIF SAVA.

***

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

4:00 Toţi împreună (R)

* Producător Bartha Ágnes

(Reluare)

5:55 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător Miruna Moraru

 
Despre pierderile economice globale cauzate de dezastre naturale, la

O nouă ediție "Forum Economic", a fost difuzată în direct de la ora 16.00, marți, 23 aprilie, la TVR3 și TVR Craiova. O emisiune realizată și ...

„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu se difuzează marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

15 ani fără Valeria Peter Predescu

15 ani fără Valeria Peter Predescu

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie 2023, de la ora 15:00, la TVR 3, vă invităm să urmăriți o ediție cu totul specială a emisiunii "Cântec și Poveste".

 

#tvr3