loader
Foto

Galerie foto

Sîrbii și Securitatea

Despre relaţiile comunității sârbe cu organele de represiune, cu Securitatea, s-a scris puţin pînă la cercetările istoricului Miodrag Milin.

 

Mimo Obradov
Minorități în limba sârbă

În perioada tulbure de transformări sociale şi politice după al doilea Război mondial dar mai ales după rezoluţia Informbiroului sovietic care a trasnformat Iugoslavia condusă de Tito într-un duşman al comunismului, sîrbii din România au fost puşi într-o situaţie dificilă.

Chiar dacă au luptat alături de partizanii iugoslavi împortiva împotriva forţelor de ocupaţie hitleriste acum erau obligaţi să-i ponegrească. Asta a dus în interiorul comunităţii la scindări, drame, tragedii.

Despre relaţiile cu organele de represiune, cu Securitatea, s-a scris puţin pînă la cercetările istoricului Miodrag Milin.

Emisiunea conţine un interviu cu autorul şi secvenţe de la lansarea cărţii sale pe această temă.

Emisiunea "Orizonturi sîrbeşti" se difuzează pe TVR Timișoara, miercuri, 21.03.2018, de la orele 15.30 (cu reluare joi, 22.03.2018, de la orele 10.00), iar pe TVR 3 în cadrul emisiunii "Toţi împreună", joi, 22.03.2018, de la orele 11.00 (cu reluare vineri 23.03.2018 de la orele 5.00).

De asemenea, la orele de difuzare, emisiunea poate fi vizionată în live streaming pe TVR+ pe pagina canalului respectiv.

(w882)

 

 

15:00 Cântec şi poveste

*Studioul teritorial Cluj

*Este o poveste a lumii satului transilvănean exprimată în gânduri şi poveşti ale celor mai importante nume ale folclorului din zonă. Cântecul şi povestea se împletesc într-un autentic stil tradiţional.

*„Horile de altădată”, un spectacol organizat, în prag de primăvară, de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în parteneriat cu TVR Cluj și Radio România Cluj! Acest eveniment aduce în lumină tradițiile autentice și omagiază o cunoscută interpretă de muzică populară, Maria Marcu. Totodată, marchează 70 de ani de la primul semnal în eter al postului teritorial Radio România Cluj.

Veți avea ocazia să vă bucurați de cântăreți clujeni de renume, precum: Amalia Codorean Chindriș, Mariana Morcan, Maria Golban Șomlea, Lucia Potra, Ana Georgeta Balla și Narcisa Balla, Claudiu Ciotleuș și Melisa Cuc, acompaniați de Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană” sub conducerea muzicală a lui Tudor Căucean.

De asemenea, Grupul tradițional „Zegrenii din Ceaba” va aduce pe scenă momente deosebite, de jocuri populare din zona Clujului! (partea II)

Prezentator Alin Pop

Producător Luminita Purdea-Cotutiu

16:00 Forum economic

*Studioul teritorial Tg.Mureş

*Dezbatem principalele subiecte economice ale momentului. Punem întrebări, căutăm răspunsuri și soluții la probleme și situații care ne interesează pe toți. Discutăm cu economiști, antreprenori , specialiști în diverse domenii care influențează economia și calitatea vieții, dar și cu autorități.

Producător Andrada Gorog

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3