loader
Foto

Galerie foto

Speakerii Seminarului Internațional de Jurnalism 2014

David Lowen, Valérie Giacomello, Karol Cioma, Răzvan Bucuroiu, Daniel Condurache, Irina Radu, Maria Florea, Liviu Tudorache, Raluca Aftene, Horia Gumeni, Andreea Știliuc, Răzvan Cojocariu, Carmen Olaru.

 

Valérie Giacomello

Lucrează în prezent ca editor-şef în Noua Caledonie, arhipelagul francez din Oceanul Pacific. A lucrat ca jurnalist pentru televiziunea publică din Franţa timp de peste 25 de ani, mai întâi ca reporter radio şi TV, apoi ca editor-şef şi delegat în regiune pentru ştiri şi emisiuni.

A avut oportunitatea să lucreze în mai multe zone ale globului, precum Insula La Réunion - Oceanul Indian, Polynezia – Oceanul Pacific, French Guyane sau în partea de nord a Oceanului Atlatic, pentru canalele de peste mări ale France Télévisions, dar şi în Paris, Normandia sau în Alpi pentru canalul regional France 3.

Din 2010, producătorii executivi ai France Télévisions realizează reportaje multimedia şi de interacţiune socială şi au o viziune integrată care include şi ştirile, şi programele (emisiunile).

David Lowen

David este un realizator TV multipremiat, producător de televiziune cu o experiență amplă, iar în prezent este şi consultant pentru televiziuni, realizatori și instituții financiare.

A fost președinte al CIRCOM Regional, organizația televiziunilor publice din Europa, când conferința europeană a fost găzduită de TVR Iași în 1994 și este președinte al Prix CIRCOM. Prix CIRCOM a fost jurizat și la Iași în 2011.

În cei 30 de ani în care a lucrat la Televiziunea ITV, David a fost director al departamentului de dezvoltare de programe din cadrul rețelei și, mai apoi, director al departamentului de dezvoltare corporate la Yorkshire Television. A condus la ITV primul proiect de televiziune digitală terestră - și singurul astfel de proiect lansat cu succes din lume.

A fost numit director general la Euronews, cel mai urmărit canal de știri din Europa și a condus demersul jurnalistic de reflectare a celui de-al doilea război din Iraq.

Acum conduce compania de consultanță International Television and Media, având în portofoliu mai multe televiziuni europene. Este șef de consiliu în cadrul Sys Media Group, fiind specializat în producția de software și furnizarea de servicii pentru interactivitate TV. De asemenea, deține acțiuni într-o companie care dezvoltă formate de emisiuni.

David este membru onorific al Emmanuel College din Cambridge și membru al Royal Society of Arts.

Karol Cioma

A studiat film şi televiziune la Colegiul de Arte Wrexham şi Şcoala de Film Bournemouth.

Şi-a început cariera în televiziune la HTV, televiziunea privată din Ţara Galilor, lucrând la o varietate mare de emisiuni. S-a alăturat echipei de la BBC Ţara Galilor în 1990, unde a participat la crearea primei echipe de filmare şi editare de  ştiri din ţară.

A părăsit BBC în 2001 pentru a  pune bazele propriei companii. Karol a susţinut traininguri de televiziune peste tot în lume pentru BBC World Services, Fundaţia Thomson şi Circom Regional. Este specializat în trainingul pentru dezvoltarea abilităţilor necesare pentru videojurnalism şi jurnalismul mobil (MOJO).

Lucreză  şi pentru BBC Wales News ca un cameraman freelancer şi este manager pe proiecte de training la Circom.

Răzvan Bucuroiu

A făcut parte din primul colectiv care a realizat o pagină creştină într-un cotidian central de mare tiraj: România Liberă, începând din ianuarie 1990. Apoi (din 1993 până în 2000) a fost realizator permanent al paginii de religie din România Liberă, Ziua, Azi.

A lucrat în echipa care a organizat prima editură creştină laică din România, cu un plan de apariţii coerent şi de anvergură: Harisma. Apoi a fost redactor şef al editurii Anastasia (1992-1997).

Între 2004-2005 a fost director de Programe PAX TV – prima televiziune religioasă din România. La PAX TV a fost şi realizator/moderator de emisiuni, a iniţiat zeci de formate şi a conceput grilă de programe a postului.

La TVR (între 1998-2003) a realizat nenumărate emisiuni, abordând toate genurile jurnalistice (eseu, reportaj, interviu, anchetă, documentar etc).

Începând din 2006 a obţinut prin concurs postul de editor-coordonator pentru religie, istorie, minorităţi, studiouri teritoriale. Din 2009 a fost producător al emisiunilor „Universul Credinţei” şi „Ca la carte”.

Din 2010 este director al canalului TVR3.

Daniel Condurache

S-a apropiat de jurnalism din dorința de a povesti. Totul a început în primul an de facultate, când avea 19 ani și făcea parte din echipa redacțională a revistei “Opinia Studențească”. Pe atunci, articolele prindeau viață la mașina de scris. În 1975, a devenit redactor-șef adjunct, iar în prezent este editorul acestei publicații. În anul 2003, a fost laureat al Galei Clubului Român de Presă, pentru cel mai bun proiect editorial.

A creat la Iași o adevărată școală de presă. Consideră că jurnalismul nu este o meserie, ci un mod de a fi în lume. Are peste 300 de articole (ştiri, reportaje, interviuri, anchete) publicate sau difuzate în „Viaţa Studenţească”, „Opinia Studenţească”, „Europa Liberă”, BBC, „Expres Magazin”, „Evenimentul Zilei”. A fost director general al reţelei de cotidiene “Monitorul”, redactor-şef adjunct la “Evenimentul Zilei”, şef secţie la “Expres Magazin”, şef subredacţie la “Viaţa Studenţească”. Este membru în Board-ul Centrului pentru Jurnalism Independent.

Este professor asociat la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, titularul disciplinelor Tehnici şi tehnologii media, Multimedia şi Canale media (Departamentul de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Facultatea de Litere), dar și al disciplinei Tehnici media actuale, din cadrul programului de masterat “Relaţii publice şi publicitate” (Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice).

Este profesor și prorector responsabil cu activitatea de informatizare la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi. Este specialist în Astrodinamică, Sateliţi de telecomunicaţii, Formaţii şi Constelaţii de sateliţi, Mecanică orbitală, Cinematica şi dinamica roboţilor. Are peste 80 de lucrări ştiinţifice în baze de date internaţionale şi în publicaţii cotate ISI. Este membru al New York Academy of Science, American Institute of Aeronautics and Astronautics, American Astronautical Society. A fost Guvernator Rotary al Districtului 2241 România şi Republica Moldova 2009-2010 și Rotary International Public Image Coordinator- Evanston USA.

Irina Radu

Primul contact cu presa a fost în 1988, la Iaşi, când a început să colaboreze constant la „Opinia Studenţească”. A urmat apoi  televiziunea, mai întâi Europa Nova, şi apoi, TVR Iaşi. În 1993 pleacă la TVR Bucureşti unde a fost reporter la ştiri, redactor, prezentator, producător de jurnale şi emisiuni, moderator de campanii electorale, director al Festivalului International “Cerbul de Aur”.

În anul 2000 decide să renunţe la partea vizibilă a muncii de televiziune, intrând în management şi ocupând – în ani - diferite funcţii: Redactor şef, Director evenimente, Director TVR1, Director Kanal D ( 2006-2009), Director Intact Production ( 2009-2011), consilier TVR (2012), Director Programe TVR ( 2013- până în prezent).

Maria Florea

Primul reportaj l-a realizat în toamna anului 1993 ca reporter al Televiziunii Române din Iași. De atunci, a încercat să acopere toată aria provocărilor jurnalistice din audiovizual, în calitate de reporter, prezentator de știri, moderator și realizator de emisiuni sociale, economice și de divertisment, editor de jurnale. Toate sub aceeași siglă: TVR Iași.

În 1995 a participat la Seminarul ”Jurnalistul de Televiziune” organizat de Thomson Foundation, în 2000 la CIRCOM Regional din Postdam, Germania, iar în 2010 la un stagiu de formare la Fondation de Maison des Sciences de L’Homme din Paris.

În 2002 a obținut la Gala Societății Civile premiul „Jurnalism în sprijinul societății”, iar în 2006 Marele Premiu al Festivalului „Copiii nevăzuți”, cu reportajul „Orfani pe termen limitat”.

Pasiunea și entuziasmul au fost completate și de pregătirea academică: în 2011 a obținut titlul de PhD al Universității „Al. I. Cuza” Iaşi cu o lucrare despre violența simbolică în televiziune, iar din 2012 este lector universitar la Universitatea „Apollonia”.

A publicat numeroase articole de specialitate : Media violence and the cathartic effect, apărut în revista Elsevier Publishing, procedia Social and Behavioral Sciences Journal.

În 2012, la Editura Apollonia i-a apărut volumul Emisiunile de divertisment în neoteleviziune. Conţinut şi mesaj, iar în 2014, la Editura Institutul European, articolul Divertismentul de televiziune, de la spectacol la bufonerie, în cadrul volumului colectiv Mesajul, conținut și relație.

Liviu Tudorache

Are peste 21 de ani vechime ca specialist în jurnalismul audio-vizual. După un scurt „antrenament” la radio, începând din 1992 și până în prezent a continuat ca realizator TV în cadrul TVR Iași.

A fost realizator şi moderatorr de programe şi emisiuni precum: “Week-end Magazin”, “Repere Moldave”, “Panoramic Moldav”, “5x2”, “Bună dimineaţa”, “Magazin Sportiv”, “Domino”, “Iaşi Internaţional” etc.; realizator al rubricilor “Telecineunivers”, “Patrimoniu”, “Telerebus”, “Arhiva sentimentală”; redactor şef TVR Iaşi din iunie 1996 și director TVR Iaşi între 1999 și 2003. A fost redactor șef al Redacției Știri TVR Iași până în 2013, acum fiind jurnalist senior la aceeaşi televiziune.

Este profesor asociat al Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicarii de la UAIC Iași pentru disciplinele „Filmologie”, „Canale de comunicare - TV”, „Text jurnalistic - TV”.

Raluca Aftene

Raluca Aftene s-a alăturat echipei TVR Iaşi în 2007, pe când era încă studentă a Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicarii de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. A fost  reporter de știri , prezentator și realizator de emisiuni. Este autorul a numeroase reportaje, anchete ( Reporter TVR3), iar în prezent realizează seria de documentare „Descriptio Moldaviae”,emisiune premiată în 2014 de Asociaţia Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România.

În 2012, a obţinut premiul „Rising Star” acordat celui mai bun tânăr jurnalist european la PRIX CIRCOM, cea mai prestigioasă competiție a televiziunilor regionale din Europa. A fost primul premiu acordat unei televiziuni din România. De doi ani, face parte din juriul acestei competiţii europene.

În cadrul Seminarului Internațional de Jurnalism, va fi trainer pentru workshop-ul „Interacţiune socială- televiziunea în era social media”.

Horia Gumeni

A venit în 1997 la TVR Iași, în urma unui concurs. De atunci a realizat zeci de emisiuni pentru copii şi elevi, emisiuni de divertisment, de folclor, interviuri cu personalităţi. Timp de cinci ani a spus "Bună dimineața , Moldova!" (ca moderator şi realizator) telespectatorilor din cele 8 județe în care emite TVR Iaşi.

A coordonat campania aniversară "TVR Iași 22" și s-a implicat în multe dintre proiectele- marca TVR Iași. De câţiva ani este prezentator și realizator al emisiunii "Cântec și Poveste"- un proiect TVR Iaşi de identificare și păstrare a traditiilor populare autentice.

După cursurile Universității Tehnice "Gh. Asachi" Iaşi a urmat un masterat în Relaţii Publice și Comunicare la SNSPA, tema dizertaţiei fiind "Televiziunea publică și relațiile publice", iar apoi a devenit şi formator european în comunicare.

Din februarie 2013 este coodonator al Compartimentului Ştiri- Sport- Programe cu atribuţii de Producător Executiv.

Andreea Știliuc

Primul interviu l-a luat când avea doar 11 ani și era colaborator la Radio Iași. Lucrează în televiziune din timpul studenției. S-a alăturat echipei TVR Iaşi în anul 2008.

Are în palmares nouă distincţii, din care două internaţionale. Doi ani la rând (2011 şi 2012) a fost premiată de APTR (Asociaţia Profesioniştilor de Televiziune din România), pentru categorii diferite (Portret şi Interviu).

A participat la un training în producție de televiziune, organizat de BBC World Service Trust, în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent. A fost unul dintre laureații „Burselor Europene: jurnalişti în dialog”.

A fost selectată la „The Summer School for Journalists and Media Practitioners”, la Robert Schuman Centre for Advanced Studies din Florenţa. De asemenea, a fost rezident în cadrul programului „Unpack the Arts”, destinat jurnaliştilor culturali.

În 2014 a luat parte la “Training the Trainers Course”, organizat de Circom Regional la BBC Academy Bristol.

Este pasionată de videojurnalism și de mobile journalism. Filmul “Happy Communism”, realizat în timpul “MoJo Workshop” inițiat de Circom Regional, a fost selectat printre cele mai bune cinci producții la categoria PHONE DOX, în cadrul celei de-a zecea ediții a Festivalului Internațional de Film Documentar ZagrebDox.

Este cadru didactic asociat la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași. A avut o bursă doctorală la Universitatea Sorbonne Nouvelle Paris 3 şi a făcut un stagiu practic la redacţia emisiunii „Médias, le magazine”, difuzată pe France 5.

Răzvan Cojocariu

Răzvan Cojocariu este videojurnalist TVR Iaşi. Videojurnalistul este un fel de „om-orchestră” în tot mai multe ţări din lume. Este reporter, cameraman, editor de imagine şi om de transmisie în direct, de la „locul faptei”. A fost unul dintre primii videojurnalişti „cu acte-n regulă” din România, după ce videojurnalismul a fost acceptat prin lege, în nomenclatorul de  meserii.

A urmat un curs de videojurnalism organizat de  CIRCOM Regional, alături de cei mai buni traineri ai Europei, la Budapesta,. Apoi a ajuns în cele mai interesante colţuri ale Moldovei, dar şi ale lumii, cu camera pe umăr şi laptopul pe bancheta din spate a maşinii sau în elicopter, uneori.

A obţinut patru premii pentru videojurnalism în doi ani. La Malmö, în Suedia şi la Santiago de Compostella, în Spania, a fost premiat de CIRCOM Regional, apoi la Târgu Mureş, la Simfest, dar şi acasă, la Iaşi, în Gala Excelenţei.

Anul acesta, în aprilie, a finalizat primul documentar de război realizat de un videojurnalist în România - „Afganistan dus-întors”.

Carmen Olaru

A intrat în echipa TVR Iaşi la 1 ianuarie 1993 şi a realizat emisiuni pentru tineri, emisiuni muzicale şi de călătorie, investigaţii, interviuri, dar a rămas mereu aproape de reportaj şi s-a bucurat de fiecare poveste sau personaj descoperit.

S-a perfecţionat prin cursuri precum Broadcasting Documentary organizat de Thomson Foundation, Phare Programme for Journalists, Publicistică şi Ştiinţele comunicării-Berlin, Middle Management -Circom Regional.

Se mândreşte cu premiile şi distincţiile obţinute în cei peste 21 de ani de când face parte din echipa TVR Iaşi, cam tot atâtea câţi ani de televiziune. Cele mai dragi îi sunt premiile APTR pentru reportaj: "Gândind la America"(1997) şi "Lagărul de dincolo de lagăr"(2003),  dar şi premiile de echipă: Premiul A.P.T.R pentru emisiunea "Culise" (2000) şi  Premiul A.P.T.R cu echipa “Cerbului de Aur”2003.

Reportajul “Vai, ce de îngeri aici!” a fost distins în 2007 cu Premiul Uniunii Ziariştilor Profesionişti,  iar în 2008 a primit  Menţiunea Juriului la Festivalul Internaţional “ Golden Beggar” din Slovacia. Cea mai importantă producţie pe care şi-a pus semnătura a fost documentarul „Măria Sa, Birlic”, lansat în ianuarie 2010 la UNITER, în faţa unora dintre cei mai mari actori români şi apoi la Teatrul Naţional din Iaşi.

A fost redactor, realizator de emisiuni,  Redactor Şef Programe din 2007, iar din februarie 2013 este  Coordonator cu atribuţii de director al Studioului TVR Iaşi.

Din  decembrie 2012 este Doctor în Ştiinţe Politice al Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice a Universităţii “Al. I. Cuza” Iaşi, cu  teza “Audiovizualul ca politică publică. TVR Iaşi în context naţional şi european”. Este cadru didactic asociat la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

11:00 Toţi împreună

*Emisiune în limba maghiară *Studioul teritorial Cluj

Producător Feketelaki Tibor

Transmisiune in regim de direct

12:50 Teleshopping-Publicitate

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3