loader
Foto

Special de Mărțișor, un concert inedit pentru duduk şi orchestră

Dudukul este un instrument muzical cu o istorie de peste 1.500 de ani. În premieră europeană, la Filarmonica din Timişoara a fost interpretat Concertul pentru duduk şi orchestră de H. Anassian. Am urmărit concertul la TVR 3 și pe TVR+, pe 1 martie, ora 17:00.

 

Dudukul este un instrument popular armenesc, realizat din lemn de cais. În anul 2005, UNESCO a declarat dudukul drept capodoperă şi l-a inclus în Patrimoniul Intangibil al Umanităţii.

Dudukul este unul dintre cele mai vechi instrumente muzicale, având o istorie de peste 1.500 de ani. Dudukul este un instrument de suflat cu o sonoritate caldă, apropiată vocii umane, care reuşeste să transmită subtil şi nuanţat emoţiile. Sunetul său este apropiat de cel al clarinetului şi al saxofonului.

Concertele şi lucrările pentru duduk sunt extrem de rare. Concertul pentru duduk şi orchestră de Henrik Anassian este singura lucrare de gen din creaţia muzicală armenească.

Protagonistul concertului de la Filarmonica Banatul a fost solistul Cosmin Bălean, prim-fagotist în Orchestra Filarmonicii timișorene.

Înregistrarea concertului o urmărim la TVR 3, duminică, 1 martie, de la ora 17:00.

***

Concertul poate fi urmărit şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

15:00 Cântec şi poveste

*Studioul teritorial Cluj

*Este o poveste a lumii satului transilvănean exprimată în gânduri şi poveşti ale celor mai importante nume ale folclorului din zonă. Cântecul şi povestea se împletesc într-un autentic stil tradiţional.

*„Horile de altădată”, un spectacol organizat, în prag de primăvară, de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în parteneriat cu TVR Cluj și Radio România Cluj! Acest eveniment aduce în lumină tradițiile autentice și omagiază o cunoscută interpretă de muzică populară, Maria Marcu. Totodată, marchează 70 de ani de la primul semnal în eter al postului teritorial Radio România Cluj.

Veți avea ocazia să vă bucurați de cântăreți clujeni de renume, precum: Amalia Codorean Chindriș, Mariana Morcan, Maria Golban Șomlea, Lucia Potra, Ana Georgeta Balla și Narcisa Balla, Claudiu Ciotleuș și Melisa Cuc, acompaniați de Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană” sub conducerea muzicală a lui Tudor Căucean.

De asemenea, Grupul tradițional „Zegrenii din Ceaba” va aduce pe scenă momente deosebite, de jocuri populare din zona Clujului! (partea II)

Prezentator Alin Pop

Producător Luminita Purdea-Cotutiu

16:00 Forum economic

*Studioul teritorial Tg.Mureş

*Dezbatem principalele subiecte economice ale momentului. Punem întrebări, căutăm răspunsuri și soluții la probleme și situații care ne interesează pe toți. Discutăm cu economiști, antreprenori , specialiști în diverse domenii care influențează economia și calitatea vieții, dar și cu autorități.

Producător Andrada Gorog

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3