loader
Foto

Galerie foto

Spectacolul „Clipe de viaţă” de William Saroyan

În data de 7 iulie se împlinesc 95 de ani de la naşterea regretatului regizor Liviu Ciulei. Casa de Producţie TVR vă recomandă spectacolul „Clipe de viaţă”, montat de Liviu Ciulei în anul 1967.

 

Clipe de viaţă

Interpretează Colectivul Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra”

În distribuţie: Liviu Ciulei, Dan Damian, Petre Gheorghiu, Gina Patrichi, Dumitru Onofrei, Dorin Dron, Dumitru Furdui, Dumitru Dumitru, Gheorghe Novac, Geta Mrutza, Ana Negreanu, Cătălina Pintilie, Gheorghe Oprina, Fory Eterle, Mircea Basta, Nicolae Mavrodin, Beatrice Biega, Mihaela Juvara, Mimi Enaceanu, Vasile Florescu, Niculiţa Teodoru, Ioana Cocea, Vasile Boghita, Traian Petrut, Traian, Marinescu, Stefan Batan.

(w882) clipe de v

Scenografia: Giulio Tincu

Ilustraţia muzicală: Niculiţa Teodoru

Regia artistică: Liviu Ciulei

Program de difuzare:

TVR Internațional: vineri, 6 iulie, ora 23:00, sâmbătă, 7 iulie, ora 16:00

TVR 3: duminică, 8 iulie, ora 20:00

***

Liviu Ciulei

S-a născut la Bucureşti în 7 iulie 1923. A studiat teatrul la Conservatorul Regal de Muzică și Teatru din București (1946), apoi arhitectura (1949). A debutat ca actor în 1945, la Teatrul Mic în piesa „Încătușarea”.

A debutat ca regizor în 1957, punând în scenă „Omul care aduce ploaia”, de Richard Nash, la Teatrului Municipal din București (Teatrul Bulandra). În 1961 a devenit celebru pentru o punere în scenă total originală a piesei „Cum vă place” a lui Shakespeare.

A mai montat spectacolele „Opera de trei parale” de Bertolt Brecht, „O scrisoare pierdută” de Caragiale, „Azilul de Noapte”, de Maxim Gorki, „Leonce și Lena” de Georg Büchner, „Elisabeta I”, de Paul Foster.

A fost peste 10 ani director artistic al Teatrului Bulandra, între anii 1963 și 1974, de unde a fost îndepărtat de cenzura comunistă în urma scandalului cu premiera „Revizorul”, montată de Lucian Pintilie, spectacol  interzis după doar câteva reprezentaţii. Sub conducerea sa, Teatrul Bulandra devenise cea mai importantă instituție teatrală a vremii, acolo lucrând, practic în același timp, marii regizori de teatru David Esrig, Lucian Pintilie și Radu Penciulescu.

(w882) ciulei

A părăsit România în 1980 și a lucrat în multe țări din Europa, precum și în Statele Unite ale Americii, Canada și Australia. A fost director artistic al teatrului Tyrone Guthrie din Minneapolis, Minnesota, Statele Unite, iar din 1986, profesor de teatru la Columbia University și New York University în New York City. S-a întors în țară după 1989, și a regizat o serie de piese celebre, din care amintim „Visul unei nopți de vara” și „Deșteptarea primăverii”. A fost numit Director de Onoare al Teatrului Bulandra. A realizat scenografia a 125 de spectacole.

Ca arhitect, în afara scenografiilor majorității pieselor regizate de el, Liviu Ciulei a contribuit la reconstrucția auditoriului Teatrului Bulandra, precum și a altor teatre, ca sălile Studio ale teatrelor din Târgu Mureș și Pitești.

A fost căsătorit cu marea actriță Clody Berthola, cu scenografa Ioana Gǎrdescu și cu jurnalista Helga Reiter. Fiul celei de-a treia soții - făcut cu un scriitor din fosta RDG, regizorul Thomas Ciulei - a devenit fiul lui adoptiv.

Printre filmele în care a jucat enumerăm titluri ca:  În sat la noi (1951), Nepoții gornistului (1953), Răsare soarele (1954), Alarmă în munți (1955), Valurile Dunării (1959) Soldați fără uniformă (1960), Cerul n-are gratii (1962) Pădurea spânzuraților (1964), Facerea lumii (1971) Decolarea (1971), Dragostea începe vineri (1972), Dimitrie Cantemir (1973), Ceața (1973), Mastodontul (1975)

Este laureatul mai multor premii: Ordinul Meritul Cultural clasa a II-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”. Globul de Cristal, Karlovy Vary, 1969, pentru filmul Valurile Dunării. Premiul pentru regie, la Festivalul de la Cannes, 1965, pentru filmul Pădurea spânzuraților. Premiul UNITER, 1996. Premiul de Excelență UNITER, 2001. Premiul de Excelență în cinematografia română, 2002. Membru de onoare al Ordinului Arhitecților, 2006. Premiul Tony.

S-a stins din viaţă la München, Germania, în 2011, la vârsta de 88 de ani.

***

Teatrul Naţional de Televiziune este un proiect Casa de Producţie TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe TVR+.

Producător coordonator: DEMETER András István

7:00 Telematinal

(I) (simultan TVR Moldova)

Moderatori: Anatol Guzic, Alexandrina Vrîncean

Producător Luminița Popa

Transmisiune directă

8:00 Telematinal

(II) (simultan TVR Moldova)

Moderatori: Anatol Guzic, Alexandrina Vrîncean

Producător Luminița Popa

Transmisiune directă

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3