loader
Foto

"Spectacolul lumii": apă și foc și culorile Nordului

Vă invităm să urmăriți episoadele "Ottawa – apă și foc" și "Sub cerul Canadei" din seria mult îndragită, realizată de Ioan Grigorescu, "Spectacolul lumii", joi și vineri, 12-13 noiembrie, ora 23.00, la TVR 3.

 

„Se spune că apa și focul nu se pot împăca niciodată. Ei bine la Ottawa, în capitala Canadei, aceste două elemente primordiale, unul simbolizând izvorul vieții, iar celălalt – puterea de a schimba natura lucrurilor, au fost înfrățite.” (Ioan Grigorescu, Ottawa – apă și foc, joi 12 noiembrie, ora 23.00, TVR3)

Emblematicul monument la care se referă Ioan Grigorescu, amplasat la intrarea în clădirea impresonantă a parlamentului canadian în 1967 pentru a celebra centenarul Canadei moderne, este prin înfrățirea elementelor ireconciliabile un simbol pentru armonioasa înțelegere a comunităților de limbi și origini diferite, după ani de confruntări în veacul al 18-lea, susținute de rivalitatea metropolelor. Chiar alegerea capitalei la Ottawa, în 1857, a avut în vedere poziția sa de frontieră și de echilibru între zona unde se vorbește franceză și spațiul anglofon, evitând o alegere între Montreal și Toronto.

Călăuza noastră caută continuitatea simbolurilor acestui echilibru exemplar în arhitectura clădirii neogotice a Parlamentului, „ornată cu o amplă suită de imagini cu tâlc” : bufnița, întruchipare a înțelepciunii, și harfa, sursă de armonie, leii britanici și crinii Franței de altă dată. În interior, inspirat de parlamentul de pe malul Tamisei dar și de ogivele marilor catedrale de la Chartres și Amiens, „piatra nu mai e piatră, căci sculptorii au transformat-o într-un poem fără cuvinte, dar nu mai puțin grăitor decât cele mai măiestrite versuri.” (Ioan Grigorescu)

În cele două episoade din această săptămână Spectacolul Lumii împrumută culorile nordului și rămâne la Ottawa și în împrejurimile sale, adunând pentru noi splendori urbanistice, măreția naturii, lacuri limpezi ca lacrima și păduri fără sfârșit. Un moment de popas remarcabil îl constituie galeria totemurilor care nu are rival în lume, un omagiu  cuvenit inestimabilului patrimoniu cultural al amerindienilor.

Ioan Grigorescu aduce un meritat tribut arhitecturii orașului. Dacă parlamentul din Ottawa este o referință culturală la spațiul de origine, la fastuoasa arhitectură a Europei occidentale, clădirea primăriei, o construcție modernă, este o adevărată dantelă de lumină.

„Arhitecții canadieni s-au dovedit a fi nu mai puțin temerari decât confrații lor americani. Este drept, ei nu au ținut să exceleze în doborârea vreunor recorduri de înălțime a construcțiilor, mizând pe generoasa ofertă a spațiului și - nu mai puțin - pe tradiție.” (Ioan Grigorescu, Sub cerul Canadei, vineri, 13 noiembrie, ora 23.00, TVR 3)

Așa cum se întâmplă adesea în Spectacolul Lumii, care este totodată și spectacolul marilor destine care au influențat cursul istoriei umanității, Grigorescu acordă un moment omagierii unei personalități: este vorba de premierul canadian Lester Bowles Pearson (1897-1972), pe care el l-a cunoscut personal, și care a fost în anul  1957 distins cu Premiul Nobel pentru Pace pentru implicarea sa în soluționarea crizei canalului de Suez. A fost cel dintâi politician al lumii care și-a ridicat vocea împotriva unei arme inutil de crude și distructive, minele antipersonal, și a luptat pentru interzicerea acestora.

Nu lipsește nici de data aceasta spectacolul străzii, însuflețit de culorile toamnei și bogăția recoltei, și bucuria întâlnirii cu tineri (pe-atunci) români care-și construiesc un destin în nordul îndepărtat.

***

Un articol de Cristina Oancea

 

19:30 Locuri, oameni si comori

*Best of

Producator Emilia Nicolaescu

19:55 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător Miruna Moraru

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3