loader
Foto

Spectacolul lumii: „Luceafărul” la Montreal

Acest episod ne invită să pătrundem în fascinantul univers de povești, lumini și culori, pe care l-a surprins Ioan Grigorescu la Montreal, pe urmele unei statui a lui Eminescu. La TVR 3, joi, 5 noiembrie, de la ora 23:00.

 

Lumea văzută de Ioan Grigorescu e frumoasă, elegantă, nobilă, și e o onoare să ne găsim locul în ea. Cele două episoade pe care vă invităm să le vizionați în această săptămână la „Spectacolul Lumii” sunt în parte despre amprenta românească la Montreal, așa cum a văzut-o cu două decenii în urmă călăuza noastră.

În perimetrul parcului Devonshire, la hotarul dintre orașul vechi și cel modern, edilii au rezervat un loc destinat să poarte numele României. La data călătoriei lui Grigorescu în Canada, la București exista deja piața Montreal, iar lucrările prevăzute pentru amenajarea unei piețe cu numele țării noastre, împodobită cu statuia lui Mihai Eminescu, urmau să se încheie în vara lui 2002. Și cu siguranță așa a fost, pentru că azi o găsim pe hartă.

Ca un reporter conștiincios, Ioan Grigorescu se adresează Consulatului României la Montreal – care-i pune la dispoziție întregul dosar al proiectului urbanistic și de amenajare, semnat de arhitectul Dan Hanganu și finanțat de municipalitatea din Montreal. Ulterior, în iarna anului 2002,  trece pragul atelierului maestrului Vasile Gorduz  și filmează în atelierul acestuia, în stadiul de finisare, statuia lui Eminescu, destinată să plece la Montreal.

„Lângă un fluviu, un sfânt și un rege, Luceafărului poeziei românești nu-i va sta rău deloc, dată fiind și apropierea de casa în care a locuit traducătorul poeziei sale în franceză, cel mai mare poet romantic al Canadei, Emile Nelligan...” (Ioan Grigorescu)

În acest context, e menționat aportul semnificativ al comunității românești din Montreal, o comunitate îndrăgită și respectată,  la viața culturală a metropolei.

În orașul celor o sută de turle, dintre care una are în vârf un înger, Ioan Grigorescu și ochiul camerei sale de filmat aleg pentru noi cele mai frumoase locuri. Și între vitraliile semnate de Tiffany la Biserica Americană și statuia tinerei regine Victoria, el face un popas la Centrul Cultural Român din Montreal, pentru a o vedea pe Olga Tudorache în „Regina Mamă”, un spectacol ce avea să fie, în ciuda faptului că actrița trecuse deja de șaptezeci de ani, jucat pentru încă mulți, mulți ani și multe generații de spectatori...

Cristina Oancea

***

Aici puteți accesa:

Misterul din Elche

Grecia - Meteora

Spectacolul lumii văzut din ... autocar

Despre valuri și moarte

Cu barca pe dealuri

ROMA

Dalta lui Apolodor

Dimineți de vară la Florența

Fabrica de vise

Goana după aur

Pădurea de uriași

Los Angeles de fiecare zi

De la Boston la Philadelphia

Arteziene la Madrid

Vedere de pe pod

Un oraș balansoar

Lumea mării la San Diego

Recviem pentru doi Zgârie-Nori

Un weekend la ocean

Spre stele

Călătorii de toamnă

Spectacolul lumii: Montreal - sub oraș, un alt oraș

Spectacolul lumii: O pagină de istorie

Portretul unei necunoscute

21:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

22:00 Program preluat de la Televiziunea Publică din Ucraina destinat refugiaţilor

Producător executiv TVR3 Miruna Moraru

 

"Schițe urbane", la TVR Târgu Mureș și TVR 3

publicat: joi, 18 aprilie 2024

O ediție a emisiunii "Schițe urbane" a fost difuzată luni 15  aprilie, la TVR Târgu Mureș - ora 18.20. O puteți urmări, în reluare, vineri, pe ...

Despre „Adevărata Basarabie”, la

Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor organizează campania „Adevărata Basarabie”. Am călătorit dincolo de Prut alături de Alina ...

Invitație la Festivalul Național Al Ouălor Încondeiate

Miercuri, la "Ziua bună de la Iași", locuitorii din Ciocănești, județul Suceava, v-au adresat o invitație la Festivalul Național Al Ouălor ...

 

#tvr3