loader
Foto

Galerie foto

Spectacolul SINUCIGAŞUL de Nikolai Erdman

La 90 de ani de la scrierea piesei "Sinucigaşul", Casa de Producție TVR v-a propus să urmăriți la TVR Internațional, vineri, 20 iulie, ora 23.00 și  la TVR 3, duminică, 22 iulie, ora 20.00, spectacolul montat de Teatrului Nottara, în anul 1995.  

 

Sinucigaşul

Un text despre impostură și încercarea celor care trăiesc călcând peste cadravre de a deturna drama unui om simplu.

Nikolai Erdman (16 noiembrie 1900 - 10 august 1970) a avut un impact remarcabil asupra teatrului rusesc, în ciuda faptului că a scris doar două piese, dintre care una a fost interzisă înainte de a fi montată. 

Criticii și contemporanii sunt de acord că Nikolai Erdman este unul dintre cei mai mari dramaturgi ruși de la Cehov, iar cele două piese ale sale sunt considerate clasice ale comediei din secolul al XX-lea.

Erdman a terminat de scris Sinucigașul în 1928. Iosif Stalin preluase puterea, viața socială și economică din Rusia se îndreptau spre totalitarism. În acest context, piesa lui Erdman, o dramă comică despre un bărbat a cărui intenție de suicid este deturnată de cei din jurul lui, fiecare cu un interes imediat de a culege laurii, nu pica tocmai bine.

(w882)

Sinucigașul a fost interzisă pentru prima dată la 25 septembrie 1930, după lecturile inițiale de la începutul lunii aprilie. Însuși Konstantin Sergheevici Stanislavski i-a scris lui Stalin în încercarea de a schimba decizia. În cele din urmă, Stalin a fost de acord, dar a menționat că unii dintre "tovarășii săi cei mai apropiați consideră că este un text gol și chiar dăunător".

Un an mai târziu, la 10 octombrie 1933, Erdman a fost arestat împreună cu Vladimir Mass, partenerul său frecvent de scriere. Explicația oficială a fost că au scris o serie de fabule antisovietice, dar este clar că adevăratul vinovat a fost Sinucigașul. Erdman a fost condamnat la trei ani de exil în Siberia.

SINUCIGASUL, de Nikolai Erdman

Traducerea: C C Buricea și Zeno Fodor

Spectacol cu public inregistrat la Teatrul Nottara

(w882)

În distribuție: Horatiu Mălăele, Teodora Mareș, Lili Nica Dumitrescu, Ruxandra Sireteanu, Valentin Teodosiu, Camelia Zorlescu, Ion Siminie, Stelian Nistor, Doina Simionescu, Ion Popa, Ion Porsila, Daniel Constantinescu, Daniel Corbu, Petrică Iacob, Constantin Lăpușan, Sandu Moldovan, Anda Ilie, Stan Rotaru, Tudor Cristian.

Muzica: Mircea Octavian

Costume: Corina Dorobanțu

Redactor: Doina Teodoru

Regia TV: Olimpia Arghir

Decorul și regia artistică: Cornel Mihalache

Program de difuzare:

TVR Internațional, vineri, 20 iulie, ora 23.00 și sâmbătă, 21 iulie, ora 16.00

TVR 3: duminică, 22 iulie, ora 20.00

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR

Producător coordonator: DEMETER András István

6:00 Program preluat de la Televiziunea Publică din Ucraina destinat refugiaţilor

Producător executiv TVR3 Miruna Moraru

Transmisiune directă

6:55 Imnul României

 
Gheorghe Roșoga - „Vorbe de duh, povestiri cu tâlc”

Cartea interpretului Gheorghe Roșoga și cariera lui artistică sunt subiectele reportajului din ediția „Lumea de aproape" de marți, 23 aprilie, de ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Matematica în universul adolescenței, un exercițiu propus în „Lumea de aproape

Miercuri, 24 aprilie, de la ora 17.30, pe TVR3 puteți urmări un reportaj pregătit de TVR Iași, despre întrecerile, problemele și mizele elevilor.

 

#tvr3