loader
Foto

Teatru tv: „Doctor fără voie”, de Molière, la TVR 3

Casa de Producţie TVR este departamentul care propune şi asigură continuitatea difuzării de spectacole tv pe toate canalele TVR. Iată programul de difuzare al piesei „Doctor fără voie”- sâmbătă, 14 ianuarie, de la ora 20 şi duminică, de la ora 8.00. 

 

Oficial, prima emisiune profesionistă de televiziune din România a avut loc în noaptea de 31 decembrie 1956 - 1 ianuarie 1957. Emisiunea a fost transmisă din primul sediu al Televiziunii, din Floreasca, strada Molière nr. 2. Despre prima emisie TVR am amintit la împlinirea a 60 de ani de existenţă a televiziunii publice.

Jean-Baptiste Poquelin, cunoscut mai bine ca Molière s-a născut în 15 ianuarie 1622. Pentru că ne place intuiţia coincidenţelor”, anul acesta vă invităm să îl celebrăm pe Molière aşa cum ştim mai bine - prin difuzarea unor montări ale scrierilor sale.

Aşadar, începem programul Molière 2017!

Le Médecin malgré lui” (Doctor fără voie) este o comedie-farsă în trei acte. A fost jucată pentru prima dată în 1666 la Théâtre du Palais-Royal, Paris.

[…] c'est toujours la faute de celui qui meurt. Enfin le bon de cette profession est qu'il y a parmi les morts une honnêteté, une discrétion la plus grande du monde ; et jamais on n'en voit se plaindre du médecin qui l'a tué.” (Sganarelle, actul III, scene I)

Mortul e de vină”. De aici vine expresia pe care o folosim fără să ştim, uneori, că îi aparţine lui Molière.

(w882) teatru tv

Sganarelle este luat drept un doctor faimos în urma unei farse jucate de soția sa. Adus în casa lui M Geronte pentru a-i vindeca fiica, devenită mută peste noapte, acesta încearcă din toate puterile să se ridice la nivelul renumelui său, însă ajunge în mijlocul poveştii de dragoste dintre Lucinde, fata lui M Geronte, şi Léandre. Finalul este şi el unul clasic, în care toată lumea îşi rezolvă în mod convenabil problemele ce păreau de nerezolvat.

Doctor fără voie - de Molière - un spectacol din 1975

Cu: Amza Pellea, Ion Lucian, Ileana Stana Ionescu, Tabara Buciuceanu- Botez, Valentin Plătăreanu, Ştefan Tapalagă, Marian Hudac, Matei Alexandru, Mihai Fotino, Anca Pandrea, Mihai Mălaimare

Traducere: Sică Alexandrescu şi Mircea Ştefănescu

Adaptarea TV: Cornel Popa şi Valentin Plătăreanu

Redactor: Ioana Prodan

Coregrafia: Thury Ştefan

Regia montaj: Marga Niţă

Ilustratie muzicală: Lucian Ionescu

Scenografie: Elena Fortu

Se difuzează la TVR 3 - sâmbătă, 14 ianuarie, de la ora 20:00 şi duminică, 15 ianuarie, de la ora 8:00.

***

Teatrul Naţional de Televiziune este un proiect Casa de Producţie TVR care se difuzează pe canalele TVR şi online pe TVR+.

Producător coordonator: Demeter András István

15:00 Cântec şi poveste

* Studioul teritorial Iaşi

* Florile Ceahlaului 2024 (partea IV)

Producător Horia Gumeni

16:00 Forum economic

* Studioul teritorial Craiova

*Dezbatem principalele subiecte economice ale momentului. Punem întrebări, căutăm răspunsuri și soluții la probleme și situații care ne interesează pe toți. Discutăm cu economiști, antreprenori , specialiști în diverse domenii care influențează economia și calitatea vieții, dar și cu autorități.

Producător, moderator Luiza Paraschivu

Transmisiune directa

 
Despre pierderile economice globale cauzate de dezastre naturale, la

O nouă ediție "Forum Economic", este difuzată în direct de la ora 16.00, marți, 23 aprilie, la TVR3 și TVR Craiova. O emisiune realizată și ...

„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu se difuzează marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

15 ani fără Valeria Peter Predescu

15 ani fără Valeria Peter Predescu

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie 2023, de la ora 15:00, la TVR 3, vă invităm să urmăriți o ediție cu totul specială a emisiunii "Cântec și Poveste".

 

#tvr3