loader
Foto

Galerie foto

Thunderstorm şi povestea rockului heavy metal din anii '90

Duminică, 25 septembrie, ne-am reamintit de grupul Thunderstorm într-o ediţie In memoriam Colectiv. De la ora 22.00, la TVR 3 şi online, pe TVR+.

 

Remix

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

In memoriam Colectiv: grupul heavy metal Thunderstorm în concert la Club A. Cântă şi vorbesc: Alex Pascu – chitară bass, Vlad Necula – voce, Vlad Ţelea – chitară, Andrei Gingirof – chitară, Bogdan Enache – tobe.

Nici nu avea cum să fie agreată muzica underground, era o mişcare prea sinceră, care nu dădea socoteală nimănui, nici nu se băga în faţă cu trei note uşor fredonabile sau repetând la nesfârşit rime de doi bani (Richard Oschanitzky, într-un interviu acordat Catincăi Ralea la TVR, 1969).

Rockerii – dar parcă numai ei? – se întâlnesc cu formaţiile colegilor şi prietenilor în hrube şi beciuri, iar în arene la concertele marile grupuri. Stau şi repetă, se organizează, muncesc să-şi cumpere instrumente, sunt fericiţi în falansterul lor. Cei mai buni urcă în topuri.

Una dintre numele heavy metal promițătoare ale anilor 90 a fost și formaţia Thunderstorm. Prima impresie nu era cine ştie ce, veneau în treninguri şi blugi pe ultima sută de metri la concerte şi concursuri rock. Nu puneau preţ pe imagine, dar când urcau pe scenă uitai de aparenţe şi intrai în transă cu muzica lor heavy metal. Şi erau simpatici, departe de încrâncenarea altora, altfel la fel de bine intenţionaţi. Când au ajuns la o etate la care au trebuit să-şi vadă de viaţă, unii s-au retras, alţii au continuat cu generaţia următoare.

Pentru că rockul n-are vârstă, cred că v-aţi prins. Are un ceva special - spirit, inocenţă, seriozitate – adresându-se unui public elevat. Şi s-au numit, imponderabil, Goodbye to Gravity. Basistul Alex Pascu, cel care ţinea hăţurile de mult, a căzut şi el în „luptă”. Aşa cum îl ştiam eu, de cum s-ar fi însănătoşit, s-ar fi întors la repetiţii, nu era prima dată când şi-ar fi revenit după un accident grav. Din păcate, în lumina reflectoarelor vor ieşi alţi confraţi, povestind că uneori rockul trebuie să renască, precum pasărea Phoenix…

Cine ar fi crezut în octombrie 2005, la Club A, că fix peste 10 ani establishment-ul avea să se clatine, urmare a unei aberații pe care ne-a oferit-o viața? În siajul tragediei din Clubul Colectiv, sistemul a fost denunțat, fie și măcar în nedreptăţile sale flagrante, dar până la political correctness mai e cale lungă.

Altfel, nimic nu e mai trist decât atunci când cei mai în vârstă îi înmormântează pe cei mai tineri, cum spunea în 1975 Noel Bernard (director la Radio Europa Liberă), după asasinarea DJ-ului Cornel Chiriac. „Vinovaţii fără vină cer să se facă lumină!” (Dorin Liviu Zaharia)

Realizator Doru Ionescu

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

 

15:00 Cântec şi poveste

*Studioul teritorial Timişoara

* Emisiunea prezintă personalităţi ale folclorului din regiune.Pe lângă dialogul cu gazda emisiunii sunt evocate în imagini de arhivă tradiţiile locului. O emisiune în care descoperim poveştile de dincolo de cântec şi unde muzica populară se cântă live.

Producător Felicia Stoian

16:00 Forum economic

*Studioul teritorial Timişoara

*Dezbatem principalele subiecte economice ale momentului. Punem întrebări, căutăm răspunsuri și soluții la probleme și situații care ne interesează pe toți. Discutăm cu economiști, antreprenori , specialiști în diverse domenii care influențează economia și calitatea vieții, dar și cu autorități.

Producător Daniela Constantin

Transmisiune directă

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3