loader
Foto

Timpul chitarelor electrice. Jurnal de călătorie în arhiva TVR

Bogata istorie a rockului românesc a fost consemnată, chiar de Doru Ionescu, într-o carte carte publicată  în 2006. În această duminică, 2 octombrie, de la 22:00, facem o călătorie în timp şi ne amintim de lansarea „Timpul chitarelor electrice”

 

Remix

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Ediţia este în fapt un „best of” cu secvenţe pop-rock-folk-jazz din Arhiva de Aur TVR, comentate de personajele cărţii, prezentatori şi intervievaţi: Florian Pittiş, Daniela Zeca Buzura, Nicu Alifantis, Andrei Oişteanu, Mircea Baniciu, Dana Papadima, Mircea Drăgan, Nelu Dumitrescu, Ovidiu Lipan, Doru Stănculescu, Mirel Leventer, Adrian Şoaită, Paul Nancă, Costin Petrescu, Romeo Vanica, Ovidiu Dumitru, Nicoleta Păun, Florin Silviu Ursulescu, Geo Tuică, Mircea Florian, Iulian Vrabete, Doru Ionescu.

Cuvânt de început - Florian Pittiş:

Lansare eveniment. Da, dar numai că de data asta chiar este un eveniment, din mai multe puncte de vedere. În primul rând se întâmplă astăzi, 26 ianuarie 2006, ziua când ştiţi bine ce evenimente erau, în Bucureşti şi în ţară, într-un trecut nu prea îndepărtat (râsete & comentarii - n.a.). Aici nu prea era aşa şi tocmai asta voiam să spun: că aici se întâmpla altceva. Să dea Dumnezeu să-şi revină Clubul A şi să fie ce-a însemnat atunci.

Un eveniment de ce? Toţi cei de-aici din sală sunt mari specialişti în istoria muzicii rock româneşti. Dacă stai de vorbă cu ei şi le spui câte ceva o să-ţi zică imediat: «Nu, nu-i aşa, păi să-ţi spun eu cum a fost, că eu sunt de-acolo, dinăuntru.» Şi câţi participanţi la această idee rock românească au existat, cam atâtea istorii există şi astăzi.

De data aceasta iată o încercare de povestire - nu pot să-i spun istorie - pusă pe hârtie. Este prima şi este cu atât mai emoţionantă şi este extraordinar ce se întâmplă pentru că aici, pe scenă, se află autorul cărţii, iar în sală sunt personajele. Într-un fel mă simt cum probabil se simţea Caragiale la premieră la «O scrisoare pierdută», el fiind pe scenă şi în sală personajele. Numai că aici, în mod normal, ar trebui să luăm cartea şi să începem s-o citim. Şi să ajungem, să spunem, la Mircea Florian. Uite-l acolo, ăla e! La Andrei Oişteanu. Uite-l şi pe el. Mircea Baniciu - pe el îl mai ţineţi minte. Şi aşa mai departe.

Da, e extraordinar ce se întâmplă. Probabil că or să apară şi altele. Iar această carte nu este atât de «dinăuntru». Este scrisă de un individ care are spirit rock. Şi căutând în Televiziune a văzut şi i-a văzut cu ochii lui pe cei despre care era vorba şi este vorba în continuare în atâtea şi atâtea legende, pe la toate localurile din Bucureşti. Şi a pus pe hârtie. Vă recomand din toată inima să citiţi această carte şi îmi pare bine că scrie acolo Vol. 1. (Să fie ca J. K. Rowling şi probabil că îl vom iubi cum îl iubim şi acum şi poate şi mai mult)

Realizator Doru Ionescu

***


Emisiunea poate fi urmărită şi în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

 

18:00 Se întâmplă acum

* Este analiza situaţiei economice cu impactul ei social. Este dezbaterea subiectelor fierbinţi ale zilei. Este dialogul necenzurat prin care românii sunt ascultaţi de televiziunea lor naţională. Este emisiunea celor mulţi, la care cei care intră în direct devin reporterii, redactorii şi invitaţii unui talk show… pe bune! Un brand lansat de TVR acum 23 de ani revine în casele românilor, la ei acasă… la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII!

Moderator Tudor Barbu

Producător Miruna Moraru

Transmisiune directă

19:55 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător Miruna Moraru

 

"Schițe urbane", la TVR Târgu Mureș și TVR 3

publicat: joi, 18 aprilie 2024

O ediție a emisiunii "Schițe urbane" a fost difuzată luni 15  aprilie, la TVR Târgu Mureș - ora 18.20. O puteți urmări, în reluare, vineri, pe ...

Despre „Adevărata Basarabie”, la

Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor organizează campania „Adevărata Basarabie”. Am călătorit dincolo de Prut alături de Alina ...

Invitație la Festivalul Național Al Ouălor Încondeiate

Miercuri, la "Ziua bună de la Iași", locuitorii din Ciocănești, județul Suceava, v-au adresat o invitație la Festivalul Național Al Ouălor ...

 

#tvr3