loader
Foto

Galerie foto

Tinerețea unui Teatru

S-au împlinit 50 de ani de când Teatrul Tineretului poartă acest nume. La „Cap de afiș” aflaţi povestea lui marţi, 20 martie, de la ora 20.00, la TVR 3  şi pe TVR Iași, vineri, 23 martie, de la ora 21.00.

 

Andreea Ştiliuc
Cap de afiș

Foști și actuali actori vorbesc despre “fenomenul Piatra Neamț”, într-o ediție specială a emisiunii “Cap de afiș”.

De asemenea, discutăm despre Chirița, un personaj-fenomen, veșnic tânăr, ce a revenit pe scena Naționalului ieșean.

În 1958, se înființa Secția din Piatra Neamț a Teatrului de Stat din Bacău. În urmă cu o peste o jumătate de secol, în 1967, şi-a schimbat titulatura, devenind Teatrul Tineretului. Împlinirea a 50 de ani de când instituția poartă acest nume a fost marcată printr-un spectacol aniversar creat de Gianina Cărbunariu, dar și printr-o ediție specială a festivalului organizat aici de mai multe decenii.

(w882)

Teatrul Tineretelui a atras întotdeauna nume importante ale scenei româneşti. Încă de la înfiinţare, mulți tineri absolvenți de actorie de la București doreau să își facă ucenicia la Piatra Neamț. Leopoldina Bălănuță, Florin Piersic, Mitică Popescu, Horațiu Mălăele, Oana Pellea sau Maia Morgenstern au trecut pe aici.

La „Cap de afiș”, vorbim și despre celebrul text „Chirița în provinție”, creat de Vasile Alecsandri în urmă cu peste 165 de ani. În istoria versiunilor scenice ale „Chiriței în provinție”, cel puțin la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, există o dominație clară a partiturii interpretate în travesti, așa cum a văzut-o autorul, în interpretarea lui Matei Millo.

Tradiția travestiul a fost continuată, la aproape un secol distanță, de Miluță Gheorghiu, actor care a întruchipat personajul în peste 1700 de reprezentații. Piesa este din nou în repertoriul Naţionalului ieşean. Regizorul Ion Sapdaru propune o viziune proaspătă, care respectă, în acelaşi timp, indicaţiile iniţiale ale autorului.

Realizator – Andreea Știliuc
Imagine – Adrian Butnaru
Montaj – Dragoș Brehnescu

17:00 Volei feminin-Campionatul National-Divizia A1-Play-off

*CS Dinamo Bucuresti-Volei Alba Blaj

Comentator Narcis Selaru

Producator Mihai Dionise

Transmisiune directa Bucuresti

19:00 Lumea de aproape

(redifuzare)*Studioul teritorial Timişoara

* Emisiunea abordează subiecte de interes regional şi se adresează unui public larg. Evenimentele importante, precum şi personalităţi de marcă ale regiunii sunt teme ale reportajelor Lumea de aproape.

Producător Cosmin Jitariuc

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3