loader
Foto

Turandot - în prima seară de Crăciun

Marţi, 25 decembrie, de la ora 21.00, urmăriţi opera în trei acte de Giacomo Puccini, după piesa omonimă a lui Carlo Gozzi, în regia lui Rareș Trifan. Participă soliștii, corul și orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. Dirijor: David Crescenzi.

 

Turandot, ultima dintre operele scrise de Giacomo Puccini,a fost finalizată,după moartea compozitorului, de către elevul său Franco Alfano.

Povestea se desfășoară într-o vreme îndepărtată, în lumea de basm a orașului Peking, condus de autoritara prințesă Turandot. Ferm decisă să își păstreze puritatea și independența, aceasta își întâmpină pretendenții cu trei ghicitori dificile și o sentință la moarte, în cazul nerezolvării corecte a acestora. Chiar și în momentul neșteptatului triumf al prințului Calaf, prințesa refuză să să îl accepte pe acesta ca soț. Din nefericire, provocarea pe care ,,străinul” la rândul său, i-o lansează lui Turandot – aceea de a-i afla numele – se va sfârși cu gestul sacrificiului suprem pe care sclava Liù este dispusă să îl facă pentru a-și proteja stăpânul. Acest gest are un impact major asupra prințesei, ea recunoscându-și, în cele din urmă, sentimentele pe care le negase, în fața lui Calaf și a întregului oraș, spre bucuria tuturor.

În timp ce melodiile chinezești și timbralitățile Orientului Îndepărtat asigură autenticitatea operei, strălucitoarele discursuri vocale ale soliștilor redau cu succes atât conflictul interior pe care îl trăiește protagonista, cât și eroismul, pasiunea și dorința de putere care îl caracterizează pe erou. De altfel, a doua arie a lui Calaf – Nessun dorma! de la începutul actului al III-lea – este una dintre cele mai populare din istoria genului operei, recunoscută pentru gradul sporit de dificultate, dar și expresivitatea cu care interpreți de talie mondială, precum Mario del Monaco, Giuseppe di Stefano, Placido Domingo, José Carreras sau Luciano Pavarotti au pus-o în valoare.

Strălucitoarele sonorități ale operei Turandot, puse în valoare de interpreți și invitați de înaltă ținută ai Operei Naționale Române Cluj-Napoca, încheie, într-o manieră grandioasă, ediția proiectului liric Opera Aperta 2018!

22:00 Program preluat de la Televiziunea Publică din Ucraina destinat refugiaţilor

Producător executiv TVR3 Miruna Moraru

0:00 Se întâmplă acum (R)

* Este analiza situaţiei economice cu impactul ei social. Este dezbaterea subiectelor fierbinţi ale zilei. Este dialogul necenzurat prin care românii sunt ascultaţi de televiziunea lor naţională. Este emisiunea celor mulţi, la care cei care intră în direct devin reporterii, redactorii şi invitaţii unui talk show… pe bune! Un brand lansat de TVR acum 23 de ani revine în casele românilor, la ei acasă… la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII!

Moderator Tudor Barbu

Producător Miruna Moraru

(Reluare)
 

"Schițe urbane", la TVR Târgu Mureș și TVR 3

publicat: joi, 18 aprilie 2024

O ediție a emisiunii "Schițe urbane" a fost difuzată luni 15  aprilie, la TVR Târgu Mureș - ora 18.20. O puteți urmări, în reluare, vineri, pe ...

Despre „Adevărata Basarabie”, la

Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor organizează campania „Adevărata Basarabie”. Am călătorit dincolo de Prut alături de Alina ...

Invitație la Festivalul Național Al Ouălor Încondeiate

Miercuri, la "Ziua bună de la Iași", locuitorii din Ciocănești, județul Suceava, v-au adresat o invitație la Festivalul Național Al Ouălor ...

 

#tvr3