loader
Foto

Galerie foto

"Turist în lume": Recuperarea trecutului, în Kosovo și la Guise (Franța)

"Turist în lume" vă prezintă două proiecte de anvergură, reconstrucția din Kosovo și renovarea unui complex familial unic în lume, Familisterul (Guise, Franța).

 

Laura Dumbravă
Turist în lume

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Înconjurat de Republica Macedonia, Muntenegru, Albania și Serbia, Kosovo și-a stabilit capitala la Pristina și s-a declarat stat independent în 2008, deși o enclavă mică din partea de nord a țării își susține în continuare apartenența la Serbia.

Din 1,7 milioane de locuitori, majoritatea albanezi, aproximativ 65% sunt tineri sub 30 de ani.

Pentru a șterge urmele lăsate de evenimentele din 2004, se derulează un amplu proiect de renovare a clădirilor monument și a bisericilor. În același timp, tinerii, de diferite religii, sunt încurajați sa afle cât mai multe unii despre alții, încurajându-se toleranța și o cât mai bună înțelegere a diferențelor care există în cadrul diverselor comunități.

Un alt proiect inedit, atât pentru vremurile sale, cât si pentru secolul nostru, este Familisterul (Guise, Franta).

Un tânar industriaș, îmbogățit în urma unei inovații, construiește pentru angajații și familiile lor un complex familial, în perioada 1859 -1880. În anul 1889, peste 1700 de persoane locuiau aici în apartamente luminoase, aerisite, cu acces la creșă, gradiniță, teatru, bazin de înot, spălătorie, băcănii.

Experimentul social al lui Jean-Baptiste Andre Godin, “părintele sobelor Godin”, care și-a dorit o lume care să trăiască în pace, armonie, fără grija zilei de mâine, este amintit și azi în lumea întreagă.

Emisiunea "Turist în lume" se difuzează pe TVR Timișoara joi 29.01.2015 de la ora 21.00 (cu reluare vineri 30.01.2015 de la ora 12.30) iar pe TVR 3 sâmbătă 31.01.2015 de la ora 15.00.

(w882)

22:00 Program preluat de la Televiziunea Publică din Ucraina destinat refugiaţilor

Producător executiv TVR3 Miruna Moraru

0:00 Se întâmplă acum (R)

* Este analiza situaţiei economice cu impactul ei social. Este dezbaterea subiectelor fierbinţi ale zilei. Este dialogul necenzurat prin care românii sunt ascultaţi de televiziunea lor naţională. Este emisiunea celor mulţi, la care cei care intră în direct devin reporterii, redactorii şi invitaţii unui talk show… pe bune! Un brand lansat de TVR acum 23 de ani revine în casele românilor, la ei acasă… la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII!

Moderator Tudor Barbu

Producător Miruna Moraru

(Reluare)
 
„Dăruiește Românie!

Carmen Târnoveanu și invitații săi celebrează peste 40 de ani de eleganță, discreție și profesionalism, care se înscriu în activitatea artistică ...

Colț de Rai pentru urșii bruni la Zărnești | VIDEO

Întreaga poveste a sanctuarului pentru urșii bruni la Zărnești dar și cum au ajuns vedete din toată lumea să îl viziteze descoperiți într-un nou ...

Provocările antreprenorilor mureșeni

Provocările antreprenorilor mureșeni

publicat: miercuri, 24 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, aflăm la "Forum economic" care sunt provocările antreprenorilor mureșeni.

 

#tvr3