loader
Foto

TVR 2 şi TVR 3 difuzează „Șarpele”, dramatizarea nuvelei scrise de Mircea Eliade

Luni, 27 iulie, de la ora 20:10, ați putut urmări, la TVR 2 şi pe TVR+, „Șarpele” , o ecranizare premiată de UNITER în 1996. Filmul va fi difuzat şi de TVR 3, sâmbătă, 1 august, de la ora 20:00.

 

La granița dintre vis și realitate, dintre descoperire și pasiune stau actorii Ilinca Goia, Cătălina Mustață, Victoria Cociaș, Mircea Rusu, Gheorghe Dinică și călăuza lor, jumătate călugăr, jumătate corupător – Claudiu Bleonț.

În „Șarpele”, un grup de vilegiaturişti iau parte la o petrecere organizată într-un conac boieresc, undeva la țară. Grupul se deplasează la o mânăstire din apropiere pentru a continua petrecerea. Intâlnirea cu Andronic (Cladudiu Bleonț) va schimba cursul firesc al lucrurilor, el implicându-i pe eroii povestirii într-o practică magică și profund erotică.

Aceasta nu este prima oară când regizorul Viorel Sergovici abordează proza fantastică a lui Mircea Eliade. A mai făcut-o și în 1992 cu „Domnișoara Cristina”, adaptare care i-a adus premiul APTR. De această dată, cu „Șarpele”, a obținut premiul UNITER pentru TeatruTV în 1996.

Mircea Eliade este unul dintre scriitorii români ale cărui nuvele împletesc narativul cu fantasticul, realul cu transcedentalul. Putem vorbi aici despre o narațiune a devenirii erotice, în care șarpele poate căpăta oricare dintre semnificațiile atribuite sale de-a lungul timpurilor. El poate fi un „semn al renaşterii, al infinitului şi al dedublării.

Aşezat la originea oricărei cosmogonii, şarpele este considerat un animal lunar, fertilizator şi regenerator. Fiind epifanie a lunii, şarpele controlează ritmul vieţii şi devenirea feminină. Spirit al adâncurilor, reprezentând forţele necontrolate ale naturii, el este cunoscător al secretelor, izvor de înţelepciune. Legătura magico-religioasă cu apele îl asociază ploii fertilizatoare (Şarpele cu pene este un simbol al norilor şi al curcubeului).
Şarpele care-şi înghite coada sugerează veşnica prefacere a morţii în viaţă şi a vieţii în moarte, infinitul. Prototip al roţii zodiacale, emblema transformării continue a materiei, simbol al lumii limitate, prin evocarea imaginii cercului el este, de asemenea, obstacolul de care se loveşte omul în căutarea absolutului”.
(Roxana Aurora)

Această multitudine de sensuri se concretizează în substanța magică a imaginii lui Viorel Sergovici Jr, care dezvăluie o lume a umbrelor și a impalpabilului, în care nimic nu este ceea ce pare, iar dorință și imaginația se contopesc fără sforțare. Atmosfera mistică este întregită de muzica lui Adrian Enescu, compusă special pentru film.

Filmul este propus spre difuzare în cadrul programului UNITER 25, prin care Casa de producție TVR omagiază împlinirea a 25 de ani de la înființarea UNITER.

„Șarpele” a primit premiul Galei UNITER pentru Teatru TV ediția 1995/1996, asemeni „Mesagerului”, o altă ecranizare după Mircea Eliade, în regia Constantin Dicu, difuzat cu câteva săptămâni în urmă (premiul UNITER pentru Teatru TV 1993/1994). Peste o lună, în 31 august,  vă invităm să vizionați o altă adaptare premiată: „Aerisirea”, scenariul Iosif Naghiu si Silviu Jicman, regia artistica: Silviu Jicman (premiul UNITER pentru Teatru TV 1996/1997).

Totodată, chiar pe 27 iulie se împlinesc trei ani de la dispariția regizorului și operatorului Viorel Sergovici, despre care George Banu scria în august 2012 : „părea indisociabil de profesiunea/arta sa, ajungînd să constituie, parcă, un fel de fiinţă hibridă: omul şi aparatul. Atent fără a fi maniac, precis fără a fi preţios, el căuta imaginea justă. O imagine care să-l satisfacă fără ca el să se vadă, căci, tandru, aproape de viaţă şi de oameni, el voia să le înregistreze discret trecerea prin lume.” (Observatorul Cultural, 2012, August, Numarul 635, George Banu, „IN MEMORIAM. Viorel Sergovici, operatorul discret”)

TVR 2 - luni, 27 iulie, ora 20 :10, și în reluare vineri, 31 iulie, ora 00 :35

TVR 3 - sâmbătă, 1 august, ora 20:00

ȘARPELE

după Mircea Eliade

Adaptare : Adriana Rogovski și Viorel Sergovici

Distribuția: Claudiu Bleonț, Gheorghe Dinică, Mitică Popescu, Ilinca Goia, Mircea Rusu, Victoria Cociaș, Alexandru Jitea, Cătălina Mustață, Tomi Cristin

Ilustrația muzicală: Adrian Enescu; scenografia décor: Dumitru Georgescu; imaginea: Viorel Sergovici jr., redactor: Doina Teodoru; regia: Viorel Sergovici.

Teatrul de televiziune este un proiect coordonat de CASA DE PRODUCŢIE TVR.


10:00 Telescoala in limba maghiara

(redifuzare)*Studioul teritorial Cluj

*Producător Feketelaki Tibor

10:55 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3