loader
Foto

TVR 3 aduce de la Paris spectacolul de operă "La Traviata"

Duminică, 6 ianuarie, de la ora 23.00, urmăriţi operă în trei acte de Giuseppe Verdi - într-un spectacol înregistrat în 2014 la Opera din Paris, în regia lui Benoit Jacquot.

 

„La Traviata" spune povestea unei tinere de la mijlocul secolului al XIX-lea care, după ce a fugit de acasă, la vârsta de 13 ani, a ajuns să practice prostituţia în Paris. A devenit cunoscută ca una dintre cele mai scumpe curtezane, care în limba italiană se numeşte "traviata".

În această perioadă l-a cunoscut şi pe scriitorul Alexandre Dumas-fiul, care, îndrăgostit de ea, a scris romanul "Dama cu Camelii", la moartea ei prematură. Romanul l-a inspirat pe Giussepe Verdi, iar premiera capodoperei lirice a avut loc în urmă cu mai bine de 160 de ani, pe 6 martie 1853, la Teatro La Fenice din Veneţia.

Pe scurt, Violetta, în interpretarea Dianei Damrau, lansată într-o viaţă plină de frivolităţi, este îndrăgostită de un tânăr dintr-o familie bună, Alfredo (Francesco Demuro). Ea îşi schimbă viaţa şi se instalează la ţară. Dar tatăl lui Alfredo (Ludovic Tezier) face apel la simţul datoriei şi o convinge să-l părăsească pe Alfredo, grăbind moartea ei.

Spre deosebire de diversele montări moderne, versiunea operei în viziunea regizorului Benoit Jacquot respectă tradiţia moştenită din secolul al XIX-lea şi dorinţa lui Verdi de a plasa acţiunea în epoca în care a fost compusă. Scenografia include rochii cu crinolină, semnate Christian Gasc, mobilier second Empire, decoruri de epocă şi scări monumentale.

Bugetul pentru cele 150 de costume a depăşit o jumătate de milion de euro, întrucât au fost costume istorice, cu sute de metri de tul.

LA TRAVIATA
Operă în trei acte de Giuseppe Verdi - Spectacol înregistrat în 2014 la Opera din Paris
Regia: Benoit Jacquot, Dirijor: Francesco Ivan Ciampa
Distribuţia: Diana Damrau (Violetta Valery), Francesco Demuro (Alfredo Germont), Ludovic Tezier (Giorgio Germont), Nicolas Teste (doctorul Grenvil), Cornelia Oncioiu (Annina), orchestra şi corul Operei din Paris.

15:00 Cântec şi poveste

*Studioul teritorial Timişoara

* Emisiunea prezintă personalităţi ale folclorului din regiune.Pe lângă dialogul cu gazda emisiunii sunt evocate în imagini de arhivă tradiţiile locului. O emisiune în care descoperim poveştile de dincolo de cântec şi unde muzica populară se cântă live.

Producător Felicia Stoian

16:00 Forum economic

*Studioul teritorial Timişoara

*Dezbatem principalele subiecte economice ale momentului. Punem întrebări, căutăm răspunsuri și soluții la probleme și situații care ne interesează pe toți. Discutăm cu economiști, antreprenori , specialiști în diverse domenii care influențează economia și calitatea vieții, dar și cu autorități.

Producător Daniela Constantin

Transmisiune directă

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3