loader
Foto

Ultimele două episoade ale poveştii PHOENIX, în weekend la TVR 3

Sâmbătă, 5 martie, şi duminică, 6 martie, de la ora 22.00, la TVR 3, au fost prezentate ultimele două ediţii din seria de şase episoade despre legendara trupă PHOENIX, file ample din istoria muzicii româneşti.

 

Remix

Edițiile sunt disponibile online pe TVR+.

Sâmbătă 5 martie
, de la ora 22.00, PHOENIX intră în „Anotimpul 5” (anii 2000). Ediţia recuperează câteva piese cântate în anii ’90 (descoperite ulterior  editării episoadelor anterioare), dar este polarizată de spectacolul aniversar al celor patru decenii, organizat (pe o durată de peste cinci ore) la Sala Polivalentă din Bucureşti, în 11 oct 2002.

Concertul maraton a avut o avanpremieră inedită cu câteva zile înainte, la Club A, organizată pentru o ediţie specială a emisiunii Remix: Întâlnirea „undergROund” a fost primul prilej public de a-i revedea din nou împreună pe membrii trupei refăcute (mai puţin Ţăndărică, care pur şi simplu nu a mai putut intra din cauza aglomeraţiei). Între arhivele inedite, o filmare VHS a lui Anton Petraşincu (Germania, 1989) cu Nicolae Covaci, secvenţe din turneul „Ora – Hora” (Sala Palatului, 2000), un prim concert cu Mircea Baniciu revenit (Opera Română, decembrie 2001); ediţia se încheie cu o repetiţie din 2004, cu liderul şi trei solişti vocali!

(w882) Phoenix tu

Duminică 6 martie, la aceeaşi oră, ultima parte editată a poveştii, posibilă datorită unui turneu filmat de echipa Remix în 2006, dar nu numai... „Apocalipsa după PHOENIX: Baba Novak” include deopotrivă secvenţe de arhivă recentă dintre aniversările de 40 respectiv 45 de ani (2002 – 2007): Nicolae Covaci şi Florian Pittiş la „Folk You!” (2006), momente de la înregistrarea, lansarea şi promovarea noului disc, culminând cu turneul de două săptămâni „Baba Novak” (octombrie 2006); festivalurile „Stufstock” (’06 - ’07), PHOENIX 45 la TNB şi Sala Palatului, ceremonia premierii la Cotroceni de către preşedintele Traian Băsescu. Au urmat ani tulburi pentru grup – plecarea pe rând a câtorva dintre membrii celebri, şaptezecişti.

(w882) Phoenix 40

Echipele TVR au continuat să filmeze evenimentele formaţiei, inclusiv lansarea celui mai recent disc – „Vino, Ţepeş!” – înregistrat de lider cu o formulă întinerită a trupei. În paralel, solistul şaizecist Mony Bordeianu a fost reactivat, mai întâi pentru înregistrarea unui disc propriu, apoi în câteva concerte şi chiar un turneu. Din păcate, dispariţia TVR Cultural în septembrie 2012 a oprit editarea celui de-al şaptelea episod al Integralei „Remix”. Fie să renască!

(w882) Phoenix 45

Intervievaţi: Nicolae Covaci, Mircea Baniciu, Ioji Kappl, Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, Mani Neumann, Dzidek Marcinkiewicz, Volker Vaessen, Costin Petrescu, Valeriu Sepi, Cristi Gram, Ionuţ Contraş, sunetistul George Calboreanu „Schwarz”, ziariştii Octavian şi Florin Silviu Ursulescu, Aurel Gherghel, regizorii Dan Chişu şi Ioan Cărmăzan, DJ-ul Andrei Voiculescu, alţi apropiaţi ai grupului.

(w882) Trupa Phoe

Realizator Doru Ionescu

***

„Remix” vă propune, la TVR 3, trei weekend-uri cu „Cei ce ne-au dat nume”: PHOENIX. Timp de şase ediţii ale emisiunii, începând de sâmbătă, 20 februarie, vă puteţi delecta cu muzica grupului timișorean.

Pe TVR+ puteţi urmări primele patru ediţii: 20 februarie, 21 februarie, 27 februarie şi 28 februarie.

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

 

13:05 Schiţe urbane

* Studioul teritorial Tg.Mureş

*Emisiunea prezintă săptămânal, secvențe din cultura urbană a spațiului transilvănean

Muzica românească peste generații

Producător Angela Precup

13:30 Picătura de cultură

* Studioul teritorial Tg.Mureş *Pentru o minte sănătoasă, consumaţi cel puţin o picătură de cultură pe săptămână!

Cehov, mereu actual-premieră „Unchiul Vania” la Teatrul Național Târgu Mureș

Producător Petronela Moraru

 
Disbioza, ediție specială

Disbioza, ediție specială "NutriInfo"

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Disbioza, un cuvânt mic, dar cu impact uriaș în sănătatea noastră. Este momentul să îi acordăm atenția cuvenită. Nu rata ediția specială ...

Ziua Internaţională a Usturoiului | VIDEO

Ziua Internaţională a Usturoiului | VIDEO

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Am pregătit o dimineaţă condimentată. Vineri, 19 aprilie este "Ziua Internaţională a Usturoiului". Vizităm satul unde localnicii cultivă de sute ...

"Schițe urbane", la TVR Târgu Mureș și TVR 3

publicat: joi, 18 aprilie 2024

O ediție a emisiunii "Schițe urbane" a fost difuzată luni 15  aprilie, la TVR Târgu Mureș - ora 18.20. O puteți urmări, în reluare, vineri, pe ...

 

#tvr3