loader
Foto

"Umberto D", la TVR 3: 12 motive să vizionezi ultimul mare film neorealist italian

TVR 3 a difuzat sâmbătă, 14 noiembrie, de la 23.00, producţia italiană din 1952  "UMBERTO D" , parte a "trilogiei sociale" creată de regizorul Vittorio De Sica şi scenaristul Cesare Zavattini.

 

Ultimul mare film neorealist italian, "UMBERTO D", parte a "trilogiei sociale" - împreună cu "Miracol la Milano" şi "Hoţii de biciclete" - concepută de regizorul Vittorio de Sica şi scenaristul Cesare Zavattini.

Actorii din rolurile principale sunt neprofesionişti, iar intenţia declarată a lui Zavattini este aceea de a "deromanţa" cinematograful, pentru a prezenta "90 de minute din viaţa unui om căruia nu i se întâmplă nimic."

(w882)

În Roma de după război, persionarul Umberto Domenico Ferrari trăieşte cu greu din banii primiţi de la Guvern. Disperat, bărbatul participă la o demonstrație stradală, alături de alţi pensionari aflaţi în situaţia lui, iar după ce Poliția împarte mulțimea se întoarce în camera mobilată pe care o împarte cu câinele său, Flick.

Cum banii nu îi ajung pentru a-şi plăti chiria, bărbatul vinde, la început, ceasul şi cărţile, apoi se apucă de cerşit. În cele din urmă ajunge să creadă că numai sinuciderea îl poate scăpa de necazuri. Grav bolnav, pensionarul este internat în spital şi, pentru că nu-şi poate plăti chiria, pierde locuinţa. Fără adăpost, Umberto Ferrari porneşte să găsească un loc în care să stea alături de câinele său, singurul care îi luminează viaţa.

(w882)

Din distribuţie fac parte Carlo Battisti, Maria Pia Casilio şi Lina Gennari, iar filmul a primit o nominalizare la premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu, nominalizare la Premiul Juriului – Festivalul de la Cannes şi este  câştigător al premiului New York Film Critics Awards în 1955.

(w882)

Încă de la debut, filmul "UMBERTO D" s-a bucurat de o mare apreciere atât din partea criticilor, cât şi a telespectatorilor. Producţia se află pe lista "1001 de filme pe care trebuie să le vezi înainte de a muri", alcătuită de producătorul Steven Schneider. De asemene, pelicula păstrează imaginea  sculpturii lui Gian Lorenzo Bernini - "Elephant and Obelisk" (1667), distrusă în 2016. Iată alte câteva motivele pentru care nu trebuie să rataţi filmul regizorului Vittorio de Sica.

(w882)

  • Regizorul Ingmar Bergman a afirmat că "UMBERTO D" este filmul lui preferat.
  • Cei mai mulţi actori din film erau neprofesionişti, printre care Carlo Battisti și Maria Pia Casilio, actorii din rolul principal. Alții, printre care și Lina Gennari, actriţa care o interpretează pe proprietara apartamentului lui Umberto D, au fost actori profesioniști.
  • Pentru Flick, câinele personajului principal, la filmări s-au folosit doi patrupezi aproape identici.
  • Acesta a fost primul și singurul rol al actorului amator Carlo Battisti, care joacă rolul principal în film. În viaţa reală,  Battisti era profesor de lingvistică la Universitatea din Florența (Università degli Studi di Firenze).
  • Regizorul şi actorul Vittorio De Sica a dedicat acest film tatălui său.
  • Maria Pia Casilio a ajuns total întâmplător vedetă într-unul dintre rolurile principale din distribuţie. Ea a însoțit un prieten la casting, iar regizorul Vittorio De Sica a remarcat-o și a știut imediat că era potrivită pentru rol. Maria Pia Casilio a colaborat cuVittorio De Sica şi în alte trei filme, iar cariera ei de actriţă a continuat până la sfârșitul anilor 1990.
  • Pelicula "UMBERTO D" a fost restaurată de Mediaset (cea mai mare companie privată de televiziune din Italia), iar varianta masterizată a fost prezentată în cinematografele din New York, Roma și Milano în 1999.
  • Producţia este inclusă în "1001 de filme pe care trebuie să le vezi înainte de a muri", alcătuit de producătorul Steven Schneider.
  • "UMBERTO D" mai figurează şi pe lista "Mari filme", alcătuită de Roger Joseph Ebert critic de film și scenarist nominalizat la premiile Emmy.
  • Timp de aproape o oră, în lungmetraj putem admira imaginea sculpturii lui Gian Lorenzo Bernini - "Elephant and Obelisk" (1667). În noiembrie 2016, statuia a fost distrusă într-un act de vandalism care a provocat condamnări la nivel mondial.
  • "UMBERTO D" a fost ales de criticii britanici pe locul 85 în Topul filmelor în care nu se v0rbeşte limba engleză, realizat de BBC în 2018.

14:00 Tableta de sănătate

*Studioul teritorial Tg.Mureş

*O emisiune cu cei mai buni specialiști din domeniul medical, cele mai noi tehnici de tratament, sfaturi despre cum putem fi mai sănătoși și despre un stil de viață echilibrat.

Producător Claudia Zătrean

14:55 FILLER

*ABC-ul democratiei *Studioul teritorial Iaşi

*Personalități care expun o idee pe care o consideră crucială pentru înțelegerea politicii.

Producator Ovidiu Mihaiuc

 
Colț de Rai pentru urșii bruni la Zărnești | VIDEO

Întreaga poveste a sanctuarului pentru urșii bruni la Zărnești dar și cum au ajuns vedete din toată lumea să îl viziteze descoperiți într-un nou ...

Provocările antreprenorilor mureșeni

Provocările antreprenorilor mureșeni

publicat: miercuri, 24 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, aflăm la "Forum economic" care sunt provocările antreprenorilor mureșeni.

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvr3